2012. dec 11.

F1 Jövőre két másodperces kerékcseréket céloz meg a McLaren

írta: FormaNet
F1 Jövőre két másodperces kerékcseréket céloz meg a McLaren

A McLaren istálló idei rekordkiállásait követően, célul tűzte ki, hogy a 2013-as világbajnoki szezonban a bokszkiállásait folyamatosan két másodperc környékén teljesítse. A wokingiak sportigazgatója, Sam Michael beszélt az idei kiváló munkáról, a Red Bull gyorsaságáról és Lewis Hamilton távozásának okairól is.

mclaren box.jpg

Az idei Német Nagydíjon, Jenson Button kerékcseréjét rekord-idővel, 2,3 másodperc alatt végezték el a McLaren szerelői. Az Autosport kérdéseire - hogy fizikailag mennyire lehetséges a rekord kiállások folyamatos teljesítése, Sam Michael a McLaren sportigazgatója elmondta, azon dolgoznak, hogy jövőre tovább faragjanak ebből az időből.

„Lehetséges, de sok dolgot meg kell változtatnunk még hozzá. Rendkívül elfoglaltak leszünk a tél folyamán, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket e tekintetben. Célunk a jövőre nézve a két másodperc közeli kiállások teljesítése és úgy gondolom meg is tudjuk csinálni. Számos újítást tervezünk bevezetni a következő szezonra, de már az első futamra való felkészülésünk is merőben más lesz, mint az idén volt.”

A szakember úgy gondolja, hogy a boxkiállások tekintetében a McLaren és a Red Bull egy szinten voltak 2012-ben, azonban a bikák a végére kissé elhúztak.

„Tavaly a Mercedes volt a viszonyítási alap, az év elején pedig a Ferrari, de ők ott le is maradtak. A Red Bull és mi közel 5-6 tizeddel gyorsabbak voltunk mindenkinél, és a Red Bull csak az utolsó futamokon hagyott le minket. Néhány dolgot megváltoztattak, hogy ezt kivitelezhessék, de tudom mi a titkuk” – mondta sejtelmesen Michael, mindemellett természetesen hozzátette, hogy elsősorban a futamokon való szereplés javítása a cél, nem pedig a kerékcsere-rekordok döntögetése.

„A Formula-1-ben egy mérnök számár a legfontosabb olyan dolgokon munkálkodni, amik láthatóan különbségeket eredményeznek, és a boksz-csapatunk idén ezt tette. Nagyon büszke vagyok arra, amit idén elért a csapat és nem csak a gyári alkalmazottakra, akiknek köszönhetően rendelkezésünkre állt a technológia, hanem a garázsban dolgozó szerelőkre is. Ez már nem feltétlenül a kiállás idejéről szól. Amikor Hockenheimben rekordot állítottunk fel, nem is igazán az idővel foglalkoztunk, sokkal inkább azzal, hogy Sebastian elé jöjjünk vissza a futamon. Ha csak öt ezredmásodpercet is szerzünk a kiállás során, már az is nagy különbséget jelenthet a verseny kimenetelét illetően. Akár fél másodpercet is menthetünk” – értékelt Sam Michael.

Sam Michael beszélt a csapattól távozó Lewis Hamiltonról és az esetleges következményekről is, melyek ezáltal a patinás istállót érinthetik. A sportigazgató állítja, hogy csapata a világbajnok nélkül sem veszít majd a gyorsaságából 2013-ban, és bár elismeri, hogy Hamilton távozása veszteség a McLaren számára, de úgy gondolja, az ilyen változások benne vannak a Formula-1-ben, és a csapatok jól tudják ezeket kezelni.

000 facebook_banner.jpg

„Természetesen nagy veszteség az istálló számára egy ilyen nagynevű versenyző elvesztése, de nem először fordul elő, hogy nagy nevek hagyják el a gárdát. Ezen túl kell tudni lépni, mert az F1 a változásokról is szól.”

„Úgy gondolom az egész csapat jól kijött Lewisszal és ez így is marad. Ő egy remek srác, egy fantasztikus versenyző, és  jelenleg is az egyik leggyorsabb a mezőnyben. 17 éves kora óta áll kapcsolatban a csapattal és 13 éve áll szerződésben velünk. Ez egy nagyon hosszú idő egy helyen, és erre vezethető vissza a távozása. Azzal, hogy kiszáll egy győztes autóból, és átül egy olyanba, ahol kereshet magának kihívást, az teljesen normális dolog. Egy fejlődő csapathoz csatlakozik, és ez nagyobb kihívást jelenthet számára.”

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 mclaren kerékcsere formula-1 sam michael boxkiállás