2012. dec 15.

Schumacher és Vettel könnyedén nyerte meg hatodjára is a Nemzetek Kupáját

írta: FormaNet
Schumacher és Vettel könnyedén nyerte meg hatodjára is a Nemzetek Kupáját

Michael Schumacher és Sebastian Vettel zsinórban hatodik alkalommal hódította el a Nemzetek Kupáját a 25. Race of Champions jótékonysági eseményen. A 2007 óta verhetetlen német páros a döntőben a francia csapatot alkotó Romain Grosjean és Sébastien Ogiert győzte le. 

schumi - vettel - roc2012.jpg

Az idén Thaiföldön megrendezésre kerülő Race of Champions első napján, Nemzetek Kupáján nyolc csapat indult, két csoportra felosztva, majd csoportkörből négy jutott tovább az elődöntőbe: Az A csoportból Franciaország színeiben a tavalyi RoC bajnok, a ralis Sébastien Ogier és Romain Grosjean, valamint az All Stars csapatot alkotó MotoGP bajnok, Jorge Lorenzo, és a nyolcszoros LeMans24 órás győztes, Tom Kristensen  menetelt tovább. Nagy meglepetésre az amerikaiak mellett, a rutinosnak-, és a németek nagy ellenfelének számító brit csapat (David Coulthard, Andy Priaulx) búcsúzott.

A B csoportban már nem volt meglepetés, és papírforma szerint Németország színeiben Michael Schumacher és Sebastian Vettel könnyedén vette az akadályokat, mellettük pedig az ausztrál teamet alkotó ötszörös MotoGp bajnok, Mick Doohan, valamint a V8 Supercar ásza, Jamie Whincup folytathatta a versengés, az indiai és a thaiföldi páros kárára.

Az elődöntő Grosjean és Kristensen összecsapással kezdődött az Audikkal, melyből a francia lotusos pilóta került ki győztesen. Az All Stars csapat visszavágójában az újoncnak számító Jorge Lorenzo a Toyota GT86-tal nem tudta legyőzni a ralis Ogiert, aki másfél másodperccel gyorsabbnak bizonyult, így a franciák könnyedén jutottak be a döntőbe. A MotoGP spanyol klasszisa egyébként egy színes jelensége volt az eseménynek, leginkább kipörgései és csúszkálásai miatt. Lorenzo többek között utolsó megmérettetésén is kissé túl lelkesen melegítette abroncsait a bemelegítő körön, és meg is forgott.

Németország - Ausztrália versengésében előbb Schumacher küzdött meg Whincuppal az Euro Race Carban, mellyel bő négy másodperces előnnyel a német került ki győztesen, majd a Lamborghini Gallardóval Vettel még egy kis hibával is könnyedén nyert Mick Doohan ellen, így a franciák után a német duó is 2-0-ás győzelemmel jutott be a fináléba.

A döntőben elsőként a KTM X-Bow-val Schumacher Grosjean ellen harcolt, de a francia az indítás után nem sokkal picit megcsúszott, innentől kezdve a szoros küzdelemre sem volt esélye, végül két másodperccel maradt el a hétszeres bajnoktól. A második felvonásban a ROC Buggy-val Vettel és Ogier csatája sem hozott szoros befutót. A Formula-1 háromszoros világbajnoka majdnem akkora fölénnyel nyert a francia ralissal szemben, mint Schumacher, ezzel együtt a 2007 óta verhetetlen német páros talán eddigi legkönnyebb győzelmét aratta. 

vettel - schumi roc2012.jpg

 FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

németország roc michael schumacher sebastian vettel race of champions