2012. dec 16.

RoC - Romain Grosjean nyerte a Bajnokok Tornáját

írta: FormaNet
RoC - Romain Grosjean nyerte a Bajnokok Tornáját

Szombaton a Nemzetek Kupáján a franciák alulmaradtak a németekkel szemben, a Bajnokok Tornáján azonban Romain Grosjean visszavágott, és  a francia a negyeddöntőben előbb Sebastian Vettelt, majd az elődöntőben Michael Schumachert is kiejtette. A fináléban végül a nyolcszoros LeMans24 órás győztest, Tom Kristensent győzte le. Formula-1-es versenyzők közül eddig még csak Heikki Kovalainennek sikerült megnyernie a trófeát, még 2004-ben, Franciaországban. 

romain grosjean - roc 2012.jpg

16 versenyző kezdte meg Bankokban, a 25. Race of Champions egyéni versenyét, a Bajnokok Tornáját. A 4x4-es csoporttokra osztott pilóták a csoportkörökbben mindhárom ellenfelükkel megküzdöttek, majd minden csoportból ketten folytathatták az egyenes-kieséses küzdelmet.

Az A csoportból a címvédő Sébastien Ogier száz százalékos teljesítménnyel, azaz három győzelemmel jutott tovább, mellette pedig David Coulthard két diadallal. A V8 Supercars négyszeres bajnoka, Jamie Whincup mindössze egy győzelmet húzott be, a raliversenyző Benito Guerra pedig minden ellenfelétől kikapott, így ők ketten búcsúztak.

A B csoportból 2-2 győzelemmel Tom Kristensen illetve Ho-Pin Tung mehetett tovább, a thaiföldi Nattavude Charoensukawattana és a háromszoros túrakocsi világbajnok, Andy Priaulx egy-egy győzelme kevés volt.

C csoportban a két MotoGP bajnok, Jorge Lorenzo és Mick Doohan is kiesésre állt, végül ez utóbbi mégis tovább jutott, mert a thaiföldi Tin Sritrai ugyan egy hajszállal nyert a végső összecsapásban, de hibája miatt időbüntetést kapott, ezzel együtt pedig Lorenzóval együtt kiesett. A negyedik részvevő, Sebastian Vettel tökéletes eredménnyel, három győzelemmel könnyedén került be a negyeddöntőbe.

D csoportból két F1-es menetelt tovább, Michael Schumacher és Romain Grosjean személyében. A hétszeres bajnok mindhárom ellenfelét legyőzte, míg a francia két menetet nyert. Az idei IndyCar bajnok, Ryan Hunter-Reay csak egy csatát nyert meg, vele együtt pedig Kazuja Osima fejezte be idő előtt a Bajnokok Tornáját.

A negyeddöntőben nyolc versenyző: Ogier - Kristensen; Tung - Coulthard, Vettel - Grosjean és Schumacher - Doohan páros csapott össze.

A tavalyi RoC döntő két főszereplője, Ogier és Kristensen Audikat kapott, mellyel szűk fél másodperces előnnyel a nyolcszoros Le Mans24 győztes dán pilóta nyert, a 2011-es Bajnokok Tornájának győztese, pedig búcsúzott. A második párharcban Coulthard és a kínai Tung a Volswagen Sciroccóval küzdött meg, és az ex F1-es versenyző nagyon szoros csatában, végül mindössze hat századmásodperccel verte ellenfelét, így ő lett Tom Kristensen riválisa az elődöntőben.

A következő összecsapásban Romain Grosjean Schumacher után egy újabb nehéz ellenfelet kapott Vettel személyében, ám nagy meglepetésre a német kétszer is hibázott azzal az KTM X-Bow-val, amivel nem sokkal előtte a nap legjobb idejét megfutotta. A Red Bull csillagának hibája Grosjeant bejutatta az elődöntőbe. Végül Schumacher az Euro Racecarral könnyedén, nyolc másodperces előnnyel győzött a MotoGP ötszörös világbajnoka, Doohan ellen, ezzel pedig az elődöntőben újra összekerült Grosjeannal, akit a csoportkörben már előzőleg egyszer legyőzött.

Az elődöntők az R8-as Audikkal kezdődtek, Coultharddal és Kristensennel a volánnál. Kettőjük csatájában az előzőleg Ogiert kiejtő Kristensen remek idővel, és nem mellesleg másfél másodperces előnnyel nyert, és került be a fináléba.

Grosjeannak egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen a Schumacher és a KTM X-Bow párosítással kellett felvennie a kesztyűt, de a francia nem ijedt meg, és visszavágott a csoportkörben elszenvedett vereségért. Szoros csatában végül Grosjean bizonyult gyorsabbnak, és Vettel után Schumachert is búcsúztatta, így a szombati nap verhetetlen német párosa helyett a tavalyi RoC-on még újoncnak számító francia, valamint a már rutinos Tom Kristensen vívta meg a döntőt. Schumacher egyébként egész hétvégén mindössze egyetlen egyszer kapott ki, sajnos éppen az elődöntőben.

A végjátékban az első kört a Buggy-val Grosjean fél másodperces előnnyel nyerte. A második menetben KTM X-Bow-t kapott a két finalista, és megkezdődött az adok-kapok, melyből végül közel négy tizedmásodperccel ismételten Grosjean jött ki győztesen, így a tavalyi Sebastien Ogier győzelem után ismét egy francia versenyző lett a Bajnokok Bajnoka, ezúttal azonban nem a rali világából, hanem a száguldó cirkuszból került ki a Race of Champions legjobbja. Aktív F1-es versenyzőnek ez idáig még nem sikerült győzedelmeskednie a nagy hagyományokkal rendelkező jótékonysági eseményen, hiszen 2004-ben Heikki Kovalainen még nem a király-kategóriában versenyzett. Michael Schumacher és David Couldhard ugyan eljutott már a döntőig (a német nem is egyszer), de mindketten alul maradtak aktuális ellenfelükkel szemben. 

000 facebook_banner.jpg

 FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

roc race of champions romain grosjean