2012. dec 29.

F1 Újonchibák után egy összeszokott, erős Lotus térhet vissza 2013-ban

írta: FormaNet
F1 Újonchibák után egy összeszokott, erős Lotus térhet vissza 2013-ban

A Lotus F1 Team francia versenyzője, Romain Grosjean elismeri, amatőr hibákat vétett a 2012-es idényben, melyben az sem segített, hogy minden áron meg akarta szerezni a csapat első győzelmét. Grosjean rengeteget tanult az idei évből, és hasonlóan gondolkodik a csapatvezető, Eric Boullier is, aki szerint, ha jövőre ugyanolyan autóval vágnának neki a szezonnak, mint ebben az évben, akkor is erősebbek lennének, mert mostanra már a pilótákat is beleértve, összecsiszolódott a csapat.

Kimi-Raikkonen-Romain-Grosjean.jpg

Miután 2009-ben a Renault-nál nem sikerült emlékezetes debütálást bemutatnia, Romain Grosjean 2012-ben újabb lehetőséget kapott, immár Kimi Räikkönen oldalán, a Lotus F1 Team istállónál. A szezon első szakaszában elért három dobogós helyezése miatt úgy tűnt, nagyon jó választásnak bizonyult, ám ezt követően - elsősorban rajtbalesetei miatt - kemény kritikák tárgya lett, és egyversenyes eltiltása sem segítette F1-es jövőjét. A 26 esztendős pilótának sokáig kellett várnia a szerződéshosszabbításra, de néhány nappal ezelőtt kiderült, jövőre is az ensone-i gárda színeiben bizonyíthat.

„Gondoltam, hogy az F1 kemény lesz, de azt nem, hogy ennyire” – vallotta be Grosjean a Sport24-nek.

„Fokozatosan jöttem rá, hogy a kihívás nehézsége több, mint duplája annak, mint amit az elején gondoltam. Tény, hogy sok kritikát kaptam, de ha év elején azt mondják nekem, hogy nyolcadik leszek az összetettben, és három dobogós helyezést szerzek, azonnal aláírtam volna ezt az eredményt.”

„Igen, vétettem újonc hibákat, mert túl gyorsan akartam a dolgokat – például minden áron meg akartam szerezni a Lotus első győzelmét. Remélem, hogy tanultam, és most már felnőttem, bár még mindig sok a tennivaló. A célom, hogy ne kövessem el ugyanazokat a hibákat, és pontokat szerezzek, amilyen gyakran csak lehetséges. Remélem ugyanilyen sebességet tudok majd felmutatni mint idén, csak nagyobb kiegyensúlyozottsággal. Ami a bajnoki ranglistát illeti, inkább nem tűznék ki célokat, hiszen ez egy újabb hiba lenne.”

Eric Boullier csapatfőnök szintén pozitívan tekint a jövőbe, és meggyőződése, hogy nem csak versenyzői, de az alakulat mérnöki gárdája is nagyon sokat okult a 2012-es idényből.

„Nagyon elégedett lennénk, ha úgy kezdhetnénk meg a szezont, mint tavaly, amikor az autónk teljesítménye hasonló volt a többiekéhez. Azt is tudom, hogy versenyzőink is sokkal felkészültebbek lesznek, mint 12 hónappal ezelőtt” – idézi Boullier-t az Autosport.

„Csapatként a nyár folyamán kissé visszaestünk, de tudjuk mi miért történt. Ismerjük a hibákat, és a jövő évi autó fejlesztésénél már nem ugyanazt a stratégiát követjük. A szezon végén viszont ismét jól teljesítettünk, visszanyertünk valamit a teljesítményünkből, és mindvégig jó csatákat vívtunk. Jó volt látni, hogy Enstone-ban képesek voltunk mindarra, amire a nagy csapatok. Szóval optimista vagyok, de azért óvatos, hiszen nem tudhatjuk mit csinálnak a többiek, csak a statisztikákból találgathatunk. De a szabályok elég stabilak, így az autók a 2012-es konstrukciók evolúciói lesznek, és ez jó lehet számunkra” – vélekedett a francia szakember.

000 facebook_banner.jpg

Műszaki téren nagy változások valóban nem lesznek a következő évben, az azonban már biztos, hogy az állítható hátsószárnyat 2013-ban az egész versenyhétvége során csakis a kijelölt zónában lehet majd használni, ellenben ez eddigi szabályozással, ami az edzéseken és időmérőn nem korlátozta a DRS használatát. A Lotus finn versenyzője, Kimi Räikkönen nagyon hasznosnak tartja ezt a változást.

"Ez egy értelmes változás. A dolog kicsit már kezdett elmenni abba az irányban, hogy minden pilóta  minden egyes alkalommal minél korábban próbálta meg használni, és ez egy bizonyos pont után balesethez vezetett volna. A versenyzők akarták ezt a változást” – nyilatkozta Räikkönen a Turun Sanomat lapnak. Ami pedig a következő idényt illeti, a 33 esztendős finn bajnok is úgy véli, vannak még területek, ahol javulni kell, de egyik sem olyan mértékű, mellyel nagyon el lennének maradva.

„Nincs olyan terület, ahol nagy hiányt szenvednénk. Valószínűleg minden területen van egy kis elmaradásunk, ilyen például a leszorítóerő. A legnagyobb változás a következő szezonban talán az lesz, hogy már egy összeszokott csapatként kezdhetünk, és ez a rutin nagy segítségünkre lesz a hétvégéken. Ha jobban kezdünk, mint tavaly tavasszal, akkor a jó eredményeknek is nagyobb esélye lesz.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen eric boullier formula-1 romain grosjean