2013. jan 02.

F1 Luca di Montezemolo lemondott politikai ambícióiról, és a Ferrari mellett döntött

írta: FormaNet
F1 Luca di Montezemolo lemondott politikai ambícióiról, és a Ferrari mellett döntött

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo úgy tűnik feladta politikai ambícióit, és a parlamenti képviselői székért folytatott harc helyett továbbra is a maranellói cég irányításával szeretne hosszú távon is foglalkozni úgy, hogy közben támogatásáról biztosítja a jelenlegi olasz kormányfőt, Mario Montit.

Montezemolo politikai ambíciói.jpg

Az olasz autógyár konszern feje 2009-ben alapította meg politikai alakulatát, az Italia Futura elnevezésű szövetséget, melyet a zavaros olasz politikai csatározások miatt, saját politikai elképzeléseinek megvalósítására, és támogatására hozott életre, és az első igazi megmérettetése az idei általános választásokon lett volna esedékes. Montezemolo azonban úgy tűnik, meggondolta magát, és inkább a háttérből támogatja a jelenlegi miniszterelnök elképzeléseit, mint tovább építse saját politikai karrierjét. Természetesen ezzel együtt hosszú távon tervezi vezetni a legendás autógyárat.

Az elnök a la Republika olasz lapnak politikai visszalépéséről így nyilatkozott: „Nem indulok a (képviselői) helyért. Helyet hagyok számtalan erre megfelelő embernek, akik támogatták, és dolgoztak a szövetségért ezekben az években. Ez így tisztességes, hogy ők legyenek a főszereplők.”

Ez a fajta önzetlenség azonban nem feltétlenül jelent valódi visszavonulást, hiszen voltak olyan aggodalmak, melyek szerint amennyiben Montezemolo miniszteri bársonyszéket kapna egy újonnan megválasztott kormányban, úgy összeférhetetlenség miatt fel kellene állnia a Ferrari elnöki székéből. A jelenlegi olasz politikai helyzet azonban igen bizonytalan politikai jövőt vetít bárki elé, így könnyen megtörténhetne, hogy 1-2 év elteltével két szék közül a földre ülne.

Az Italia Futura egyre nagyobb támogatói bázissal rendelkezik Olaszország szerte, és Montezemolo sem kívánja elhagyni a saját maga által létrehozott politikai szövetséget, ám egyelőre hátrébb lép, és nem kíván vezető tisztséget betölteni a szervezetben, hogy még a látszatát is elkerülje egy esetleges politikai-gazdasági összeférhetetlenségnek.

„Az Italia Futura hamarosan olyan irányba fordul, mely okán sokkal szélesebb körű és változatosabb lesz az eddigieknél, de már nem én fogom irányítani. Nyilvánvaló, hogy ez lesz az én politikai otthonom, ahogy az Italia Futura szövetséghez tartozó tízezreknek is, és a szavazók millióinak, akik ránk szavaznak.”

„Határozottan támogatom mind a választások előtt, mind pedig utána is, de csak olyan helyzetben, ami az összeférhetetlenségnek még a gyanúját sem veti fel.”

Luca di Montezemolo 1991 óta vezeti a Ferrarit, így érthető, hogy meggondolta magát olyan tekintetben, hogy egy bizonytalan politikai karrierért nem áldozza fel több mint húsz év állhatatos munkáját, melyet a világ legismertebb sportautó gyártó vállalatának élén tölthetett.

000 facebook_banner.jpg

Ismerve azonban az olasz, és úgy általában a politikában működő „kéz kezet mos” mechanizmusokat, abban bizonyosak lehetünk, hogy amennyiben Montezemolo pártfogoltja, Mario Montit kap újra kormányalakítási megbízást, azzal a most visszalépő Ferrari elnök sem fog rosszul járni. Ellenkező esetben pedig új politikai kapcsolatokat építhet.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

ferrari olaszország forma1 formula1 luca di montezemolo olasz politika