2013. jan 03.

F1 Schumacher szerint manapság a pilótának kisebb a mozgástere

írta: FormaNet
F1 Schumacher szerint manapság a pilótának kisebb a mozgástere

A mai napon 44. születésnapját ünneplő Michael Schumacher szerint manapság már sokkal szorosabb a mezőny, ami persze nem feltétlenül jelent jobb versenyzőket, sokkal inkább egyre hasonlóbb autókat. A hétszeres bajnok biztos benne, hogy egy Red Bull-lal az élmenőkkel harcolhatott volna, de arra azért nem fogadna, hogy egy újabb bajnoki cím is a zsebében lenne. 

schumacher_1.jpg

Michael Schumacher a 2010-es visszatérését követő három szezonban mindössze egyetlen egy dobogós eredményt tudott hozzátenni páratlan statisztikáihoz. Ennek egyik oka, hogy a Mercedes nagyon ritkán tudta felvenni a harcot az élmezőnnyel, és Schumacher szerint az aerodinamikai hasonlóságok miatt az ellenfelek is sokkal keményebbek voltak az elmúlt három évben, mint karrierének korábbi szakaszában.

Az Auto Motor und Sport azon kérdésére, hogy visszatérését követően nehezebb volt-e versenyezni, mint F1-es pályafutása első szakaszában, a német legenda egyértelműen igennel felelt.

"Igen, mert a mezőny közelebb van egymáshoz. Korábbi éveimben mindig volt esély arra, hogy gyorsabb legyél a másiknál, és nem csak néhány tizeddel, de akár egy perccel is. Hogy miért? Mert az autók aerodinamikailag nem voltak ennyire kiegyenlítettek, ezért nagyon okosan kellett vezetni. Magának a pilótának sokkal több lehetősége volt. Most az autók aerodinamikailag stabilak és kiegyenlítettek, és már szűkebb tartományban mozoghatsz” - ecsetelte a 44 esztendős német, és azt is hozzátette, hogy a szoros mezőny nem feltétlen egyenlő azzal, hogy manapság jobbak a versenyzők is.

„Vajon a mai versenyzők jobbak lennének? Mindig is kizárólag csak a legjobbak juthattak el a Formula-1-ig. Hogy ma több a jó versenyző? Persze, hogy egy új etalont állítottam fel a munkamódszereimmel, de voltak olyan kollégáim, akiknek tökéletesen működött az, amihez hozzászoktak, míg némelyiküknek alkalmazkodniuk kellett ezekhez az új mércékhez. A különbség ma talán annyi, hogy az új generáció már ebben a rendszerben nőtt fel.”

A Formula-1 nagyura, Bernie Ecclestone nemrégiben azt nyilatkozta, hogy ha Schumacher a Red Bull-lal vagy a McLarennel tért volna vissza, akkor valószínűleg már nyolcszoros világbajnok lenne. A német klasszis egyetért abban, hogy az élmezőnyben harcolhatott volna, de azt azért nem merné biztonsággal kijelenteni, hogy egy Red Bull-lal vagy egy McLarennel világbajnok lehetett volna.

„Azzal egyetértek, hogy egy top autóval én is az élen álló srácokkal versenyezhettem volna. De, hogy tudnék-e nyerni a mostani Red Bull-lal vagy McLarennel? Ez jó kérdés. Ez nem úgy működik, hogy kapsz egy jó autót, és azonnal nyersz is. Tudnék-e ugyanolyan gyorsan menni egy Vettelre szabott kocsival, mint egy Schumacherre szabott autóval? Valószínűleg nem.”

000 facebook_banner.jpg

Azt azonban elismeri, hogy a Mercedes sikertelensége nagyban annak is köszönhető, hogy a csapatnak nem állt rendelkezésére annyi pénz, mint a fent említett Red Bullnak, vagy éppen egykori csapatának, a Ferrarinak. A költségvetés Schumacher szerint nagyban befolyásolja az eredményességet.

„Ez egy tényező. Az évek során a Red Bull olyan infrastruktúrát épített ki, és a költségvetés is lehetővé teszi számukra, hogy mindent a lehető legjobb módon reagáljanak le. Ez nem több, és nem is kevesebb annál, mint ami anno a Ferrarinál is volt.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

mercedes forma-1 michael schumacher formula-1