2013. jan 08.

F1 Lotus: Räikkönen a tehetsége mellé rengeteg munkát is hozott a csapathoz

írta: FormaNet
F1 Lotus: Räikkönen a tehetsége mellé rengeteg munkát is hozott a csapathoz

Kimi Räikkönen tavalyi visszatérése egyértelműen sikertörténet, hiszen a finn klasszis bizonyította, semmit sem felejtett az F1-es versenyzésből, a két év ralizás ellenére sem, ám a Lotus csapatfőnöke, Gerard Lopez szerint a sikerhez jelentősen hozzájárult az istállónál uralkodó, Kimi számára kedvező légkör is. Lopez elmondta azt is, a különböző befektetőkkel folytatott tárgyalások ellenére sem válik meg a Lotustól.

Raikkönen rengeteg munkét is vitt a csapathoz.jpg

A csapattulajdonos meggyőződése, hogy a jégembernek sikerült elmélyülni a csapatmunkában, aminek a 2012-es sikerekben jelentős része volt, még ha ez kívülről nem is volt mindig teljesen nyilvánvaló. A finn pilóta visszatérésekor többen úgy vélték, Kimi motiválatlansága miatt esetleg nem hozza az elvárt eredményeket, és év közben is többször egyértelmű jelét adta, ha valamilyen technikai dologgal elégedetlen volt.

„Azok, akik arról suttogtak, hogy nem lesz elég motivált, most jönnek oda hozzám, és azt mondják, ők tudták jól, hogy Kimi még mindig nagyon erős” – nyilatkozta Lopez az olasz Gazetta dello Sportnak adott interjúban.

„Ez engem szórakoztat. Tudtam, hogy ennek vége lesz egyszer. Räikkönen kemény munkát is hozzáadott a tehetségéhez, és ez az eredmény a gyümölcs a koktélban.”

Lopeztől megkérdezték, hogy Räikkönen valóban azért érezhette-e ennyire jól magát, és szerepelhetett már rögtön visszatérésekor ennyire jól, mert a Lotus sokkal nagyobb szabadságot adott neki, mint eddigi csapatai, az üzletember így válaszolt: „Ez ne csupán a szabadság. Räikkönen a Lotusnál úgy érezheti, hogy hasznos, és az a legfontosabb, miközben szabad is, minden egyéb dologban. Sikerült megtalálnia ebben az egyensúlyt.”

„Hogy kontroll alatt tartanánk? Még álmunkban sem. Minden héten beszélek vele, és valóban jól érzi magát, lelkes, és teljesen fel van töltődve. Én pilótákat akarok, nem robotokat.”

A csapat tulajdonos teljes vállszélességgel állt ki Kimi csapattársa, Romain Grosjean mellett is, és úgy gondolja, sokszor érték a francia pilótát igazságtalan támadások, annak ellenére is, hogy számtalan balesetbe keveredett az elmúlt szezonban, a futamok rajtját követően.

„Romain nem okozott akkora zűrzavart, mint amivel vádolják. Túl sok mindent írnak a számlájára: 2012-ben még négy pilóta volt, aki többször is szemrehányást kapott, de ők minden versenyen elindulhattak. Grosjeant viszont eltiltották az Olasz Nagydíjon. Jobban megfizetett, mint mások. Ennek ellenére mindig sikerült megmutatnia, mennyire gyors. Sokat várok tőle ebben az évben” – nyilatkozta Lopez a francia pilótáról.

Az év második felében sok találgatás volt azzal kapcsolatban, hogy a Genii Capital, mint befektetési nagyvállalkozás, esetleg értékesíti a Lotus istállót. A tulajdonos elárulta, hogy valóban folytattak tárgyalásokat potenciális befektetőkkel, ám végül úgy döntöttek, hogy megtartják tulajdonukban az alakulatot. Ehhez a döntéshez természetesen a csapat, és Raikkönen sikere is jelentősen hozzájárult.

„Amikor megvásároltuk az alakulatot, a részvények 75 százalékával rendelkeztünk, majd végül 100 százalékos tulajdonosok lettünk. De mindig is azt mondtuk, ha van olyan befektető, aki szeretne belépni hozzánk néhány részvény megvásárlásával, mi erre készen állunk.”

„Sohasem akartam eladni a csapatot, mert az F1 számomra, és a Genii Capital számára jó platform az üzleti lehetőségek fejlesztésére. A szponzorokkal nem csupán az autókon lévő hirdetésekről beszélgettünk, hanem szélesebb üzleti lehetőségekről is.”

000 facebook_banner.jpg

A Lotus az idei évben tovább fokozza a szponzori együttműködést, és újabb jelentős üzletet tudhat magáénak a Coca-Cola óriáscég együttműködésével. az amerikai vállalt a Burn energiaitallal száll be az enstone-i istállóhoz, amely együttműködés újabb jelentős pénzügyi forrásokat jelent a Lotus számára. Tárgyalások folynak egy szintén amerikai elektronikai, és szabályozástechnikai céggel, a  Honeywell-el is.

Lopez elmondta, hogy a pénzügyi forrásaik rendben voltak, ám meg sem közelítették a Red Bull, a McLaren, vagy éppen a Ferrari lehetőségeit.

„Közel vagyunk a top csapatokhoz. Finanszíroz bennünket a Microsoft, az Unilever és a Coca-Cola. Ez is bizonyítja, hogy elismert értékünk van. Ebben a pillanatban 547 fő a személyzetünk. Ez azért már szép” – nyilatkozta a Lotus tulajdonosa

FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

lotus forma1 kimi raikkönen formula1 genii capital romain grosjean gerard lopez