2013. jan 09.

F1 Helmut Marko szerint Alonso tavaly túl sokat beszélt ahelyett, hogy a vezetésre figyelt volna

írta: FormaNet
F1 Helmut Marko szerint Alonso tavaly túl sokat beszélt ahelyett, hogy a vezetésre figyelt volna

A 2012-es szezon második félideje szinte végig Sebastian Vettel és Fernando Alonso világbajnoki címért folytatott harcáról szól. Eltérőek a vélemények arról, hogy a Ferrari spanyol pilótája végül miért veszítette el a csatát, hiszen a Szingapúri Nagydíjig igen jelentős, 39 pontos előnyt tudhatott magáénak. A Red Bull főtanácsadója, Helmut Marko ismét sajátos véleményt fogalmazott meg, mely szerint Alonso túl sokat politizált és taktikázott a pályán kívül, ahelyett, hogy csak feladatára koncentrált volna.

alonso túl sokat politizált.jpg

Marko szerint Vettel azért tudta legyőzni Alonsót, mert a ferraris túl sokszor bonyolódott politikai és pszichológiai hadviselésbe Vettel ellen, míg a német egyáltalán nem foglalkozott azzal, ki mit mond róla, csak a versenyekre koncentrált.

A szókimondásáról ismert Marko a csapat saját lapjának, a Red Bulletinnek elmondta, véleménye szerint 2012-ben Alonsót teljesen összezavarták a pályán kívüli események, és saját nyilatkozatháborúja, míg Vettel kizárólag a vezetésre koncentrált.

„Sebastian gyakorlatilag hibátlanul vezetett. De ő egy jelenség, és ez mindig így van. A nyári szünetet követően a teljesítménye felszálló pályára került. Az előző években is ez történt. Nem tudom, hogyan csinálja, de nem lehet véletlen, hogy képes ezt megtenni. Az, hogy visszahozott bennünket a jól előkészített módszerével úgy, hogy kikapcsolta a világ egyéb dolgait, és képes volt előhívni a még meglévő tartalékokat, arra nem minden pilóta képes.”

„Fernando Alonsót például túlzottan is lefoglalta a politika és a vicces megjegyzései.”

„Vettel figyelmen kívül hagyott minden ilyet, nem olvasott újságokat vagy internetet. És ez meg is mutatkozott, hiszen láthatta mindenki, hogy csak a munkánkra koncentrálunk, hogy elkészítsük a leggyorsabb autót, és a miénk legyen a lehető legjobb csapat.”

Marko szerint a maranellói gárda legendás alapítója, Enzo Ferrari sokkal keményebben fogná az ilyen vereségeket, mint Alonso, vagy akár a csapat jelenlegi vezetése.

"Valószínűtlen, hogy az öreg Enzo kedvelné az ilyen vereséget, de ő akkor is elismerné az ellenfél teljesítményét, majd ennek megfelelően ostorozná fiait, hogy azok mindent megtegyenek, annak érdekében, hogy meg tudjanak verni bennünket. De semmiképpen sem olyan akciókkal, amilyeneket mostanában megtapasztalhattunk. Alonso például állandóan belebonyolódik a politikába.”

„Azt hiszem, láthattuk, mennyire stresszes volt a szezon második felében. Olyan dolgokat mondogatott, hogy '(Lewis) Hamilton ellen harcolok, nem Vettel ellen', meg olyat, hogy 'Adrian) Newey ellen', de ez mind pszichológiai csatározás volt. Mi azt mondtuk, nem kell vele foglalkozni.”

Marko elmondta, hogy nem szentel túl sok időt Vettel kritikusaira, és egyáltalán nem aggasztják azok a találgatások sem, hogy a háromszoros világbajnok a jövőben elhagyná a Red Bullt, hogy a Ferrarihoz szerződjön.

„Egy csomó képtelen dolgot mondanak, például, hogy Vettel nem tud előzni. Ez nevetséges! Csak nézzék meg Abu Dzabit, vagy Brazíliát. Meg, hogy azért képes csak győzni, mer Newey autójában ül. Nekünk két Newey autónk van, és akkor miért nem vagyunk a mezőny első két helyén, minden egyes versenyen?”

„És akkor még ott van a nagy Jackie Steward megjegyzése, hogy Vettelnek egy másik csapathoz kellene mennie ahhoz, hogy bizonyítson. Ezt pont olyan valaki mondja, aki a legnagyobb sikereit egyetlen csapatnál, a Tyrrellnél érte el. Az ilyeneket én nem tudom komolyan venni” – vélekedett a Red Bull főtanácsadója, Helmut Marko.

Marko véleménye némiképpen szembe megy a Red Bull csapatfőnökének, Christian Hornernek a napokban tett nyilatkozatával, melyben Horner részben elismerte, hogy a 2012-es év végi fejlesztések elsősorban Vettelre voltak szabva, ami minden bizonnyal komoly előnyt jelenthetett a német számára, csapattársával szemben is. (erről itt olvashattok) Az osztrák szakember úgy véli, Webber nem képes úgy kezelni a nyomást, hogy valóban esélyes legyen a végső győzelemre. 

000 facebook_banner.jpg

„Számomra úgy tűnik, hogy évente átlagosan két olyan verseny van, ahol Webber verhetetlen, de egész évben már nem tudja fenntartani ezt a formát. Amint a bajnoki kilátások kezdenek jól alakulni számára, onnantól kezdve van egy kis gond a nyomással, ami ezzel együtt jár. Összehasonlítva Seb egyre emelkedő formájával, számomra úgy tűnik, hogy Mark formáját valahogy ez (a nyomás) laposítja el. Aztán ha valamilyen technikai malőr történik, mint például a generátor problémák, akkor viszonylag könnyen esik bele egy lefelé vezető spirálba” – vélekedett az ausztrálról Helmut Marko. 

Fernando Alonso egyébként Twitteren már jelezte is, hogy a szabadság ellenére nyomon követi a Red Bulltól származó nyilatkozatokat: „Élvezettel olvasom, hogy a Red Bull még mindig azt gondolja, hogy mi leszünk a legnagyobb ellenfele a következő szezonban! És mindezt még a tesztek megkezdése előtt! Ez hízelgő…”- írta a spanyol.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

ferrari forma1 red bull fernando alonso formula1 sebastian vettel helmut marko