2013. jan 14.

F1 Stewart aggódik Hamilton miatt - A legenda szerint a Mercedes bármikor kivonulhat az F1-ből

írta: FormaNet
F1 Stewart aggódik Hamilton miatt - A legenda szerint a Mercedes bármikor kivonulhat az F1-ből

Két hónappal az idei Formula-1-es szezon kezdete előtt szinte minden szakember és rajongó különféle kérdéseket tesz fel magában, amire leginkább kíváncsi az idei évben. Nagyon sokan - még az ellentáborból is - arra várnak választ, vajon Lewis Hamilton valóban jól döntött-e a karrierje szempontjából, amikor a McLaren esélyes pilótaülését lecserélte, a bizonytalanabb helyzetben lévő Mercedesre. Sokakkal egyetértésben, Sir Jackie Stewart is úgy véli, Hamilton a hosszú távú karrierje szempontjából jelentős kockázatot vállalt az átigazolással.

Hamilton-Stewart.jpg

Stewart azonban elsősorban nem az autó teljesítménye szempontjából érzi kockázatosnak Hamilton mercedeses szerződést, hanem azon túlmenően, tovább gondolva a dolgot, attól tart, ha továbbra is eredménytelen azt istálló, úgy a német konszern igazgatótanácsa bármikor visszavonhatja az alakulatot az F1-ből. Ez pedig kellemetlen helyzetbe hozhatja Hamiltont.

„Úgy gondolom, Ross Brawn egy csodálatos ember. És azt is gondolom, hogy a Daimler-Benz az egyik legnagyobb vállalat a motorsport történetében” – nyilatkozta Stewart az  Autosport International hétvégi rendezvényén.

„De nekik nyerniük kell. Az Ezüst Nyílnak győzni kell.”

„Ilyen volt  Stirling Moss, vagy (Juan Manuel) Fangio, de így volt ezzel a harmincas években (Rudolf) Caracciola, és a többi nagy pilóta, amikor a Mercedes a sportban volt, ők nyertek. És ha nem nyertek, akkor kikerültek onnan.”

„Ez az, amiért ez kockázatos. Ha bármilyen okból nem nyer, egy ötperces igazgató-tanácsi ülésen dönthet néhány ember, akik nem szenvedélyes motorsport rajongók.”

„Ők csak azt az eredményt szeretik, ami a győzelem. És ha nem nyernek, akkor minden a múlté lehet, és mindezt  csupán öt perc eldönteni.Ha óvatosan akarok fogalmazni, akkor azt mondanám, ragaszkodtam volna a McLarenhez, mert tudom, hogy ők mindig versenyezni fognak. Sosem fognak kiszállni az autóversenyből.”

A háromszoros világbajnok véleménye nem nélkülöz minden alapot, hiszen már volt olyan közgyűlés, ahol a kisebbségi részvényesek felvetették a kivonulás kérdését. Többen úgy vélték, addig amíg Ross Brawn csapata csak szenved a Formula-1-ben, addig a legfőbb konkurensek  - a BMW, az Audi - más szériákban remekül teljesítenek, és ez az eladások terén is megmutatkozik. Ekkor a többségi tulajdonosok még megvédték az F1-es projektet. A jelenleg a végleges formájában aláírásra váró új Concorde Egyezmény elvileg 2021-ig garantálja a Mercedes szériában maradását, ám a konszern minden bizonnyal hagyott a szerződésben olyan kiskaput, ami nem kényszerítheti e Daimler-Benz konszernt eredménytelen, és ezáltal veszteséges projekt folytatására.

000 facebook_banner.jpg

Stewart szerint Hamiltonnál a legfőbb probléma még mindig az, hogy kissé egyenetlen, és következetlen a teljesítménye, és ez továbbra is akadályokat gördíthet a 2008-as világbajnok eredményei elé.

„Amikor formában van, olyankor ő a leggyorsabb. De ez (a képessége) továbbra sem következetes” – vélekedett a skót legenda.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png 

Szólj hozzá

mercedes jackie stewart mclaren forma1 lewis hamilton formula1