2013. jan 16.

F1 A Williams kapta a motorsportok Oscar-díját

írta: FormaNet
F1 A Williams kapta a motorsportok Oscar-díját

A legnagyobb elismerésben részesült Sir Frank Williams alakulata az elmúlt hétvégén, amikor is Birminghamben átvehette az Év Vállalata díjat, a Motorsport Ipari Szövetség szokásos évi ünnepségén. A Business of the Year díjat gyakran említik, mint a motorsport üzletág Oscar-díját.

Williams 2012.jpg

A birminghami NEC arénába tartott, az MIA (Motorsport Industry Association) évente megrendezésre kerülő díszvacsoráján adták át a motorsport iparágban végzett kiváló munkáért járó elismerést a Williams csapatának.

Az először 1995-ben átadott díj, a legrangosabb elismerés a motorsportban végzett legmagasabb teljesítményekért, elsősorban a legmagasabb szintű mérnöki, gépipari munkák tekintetében. A díj egyedülálló a maga nemében, a bíráló bizottság összetétele az MIA tisztviselői mellett meghívott szakértőkből áll, akik hét kategóriában szavaznak a jelöltekre.

A Williams díjazásának rendkívüli jelentőséget ad az a tény, hogy a 2011-es év volt a csapat történelmének legrosszabb és legeredménytelenebb éve, ráadásul a folyamatosan egyre gyengébben teljesítő grove-i gárdát az elmúlt években egyre több támogató, és szponzor hagyta el.

Ennek ellenére a csapatnak sikerült megújítani saját magát, hiszen a 2012-es év mind a pályákon, mind pedig pályán kívül kifejezetten sikeresnek mondható, különösen a fent említett előzmények után. Nyolc év nyeretlenséget követően, tavaly végre futamgyőzelmet tudhattak magukénak, Pastor Maldonado Spanyol Nagydíjon mutatott bravúros vezetésének köszönhetően.

Eközben a Williams fejlesztési mérnöksége jelentős eredményeket ért el a Formula-1-ben kipróbált ipari technológiák hétköznapi alkalmazása, és kereskedelembe történő adoptációja tekintetében.  Kimagasló eredmények születtek az energia-hatékonyság, és az országúti biztonság vonatkozásában.

audi r18 lemans.jpgSikeres együttműködést folytattak a GO-Ahead Grouppal számtalan, Londonban közlekedő busz hibrid technológiás alkalmazása terén, és a LeMans-i 24 órás verseny győztese az Audi R18 e-tron quattro sikerrel használta a Williams által, hibrid meghajtáshoz kifejlesztett lendkereket.

A Williams Qatarban létesített fejlesztési mérnöksége az arab államban létesített technológiai centerben hozzákezdett egy új, szimulációs biztonsági projekthez, mely az országban a halálos közlekedési balesetek számát hivatott jelentősen csökkenteni.

"A Williams F1-es verseny öröksége kétségbevonhatatlan a 114 futamgyőzelemmel, a Formula-1-ben” – nyilatkozta Chris Aylett a MIA vezérigazgatója

„És ahogy a dolgok alakultak az elmúlt néhány évben, a Williams Power segítette hozzá az első hibrid autót, a 2012-es Le-Mans-i győzelemhez, és a Williams fejlesztési mérnöksége széleskörű technológiai eszközökkel segítette számtalan ágazat működését. A Qatari Technológiai Központ a világ vezető konferencia központja, tagja az MIA-nak, egy jól működő vállalat, mely helyet ad az egyik leggyorsabb csapatnak a Formula-1-ben , és jól példázza annak változatosságát és sikerét.”

"A változatos stratégia az új piacok megszerzésének ambíciója kapcsán, 2012-ben jól mutatta, ahogy a Formula-1-es technológia lendületet vett” – nyilatkozta a Williams vezérigazgatója, Alex Burns.

"A figyelmünket a Formula-1-es technológiára összpontosítjuk, amely a társadalom számára is valódi haszonná válhat, és fantasztikus, hogy ezt a bírálók (a díj odaítélése kapcsán) is felismerték. Ez a díj különösen örömteli, mert a Williamsen keresztül az egész iparág elismerését is jelenti, ezért szeretnék köszönetet mondani az MIA-nak a folyamatos támogatásért” – mondta a díjátadást követően a Williams vezérigazgatója.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

williams forma1 formula1 Business of the Year Motorsport Industry Association