2013. jan 19.

A Sahara Force India tagadja hogy veszélyben lenne az F1-es jövője

írta: FormaNet
A Sahara Force India tagadja hogy veszélyben lenne az F1-es jövője

A Force India csapatfőnökével, Vijay Mallyával, és cégével, a Kingfisherrell kapcsolatos pénzügyi problémák egyre többször olyan vonatkozásban is szóba kerülnek a sajtóban, hogy a hatalmas adósság milyen hatással lehet az alakulat jövőjére nézve. A csapatfőnök helyettes, Bob Fernley reagálva a  pénteken megjelent hírre - mely szerint Bernie Ecclestone mentőcsomagot készít elő az istálló megmentésére - elmondta, Mallya anyagi gondjai semmiféle hatással nincsenek a silverstone-i bázisú alakulatra nézve. Az istálló közleménnyel reagált az esetre. Fernley azt is egyértelművé tette, hogy a 2013-as autó beindítása előtt nem nevesítik Paul di Resta csapattársát.

force india nyilatkozata.jpg

Mallya helyettese arra a hírre, hogy valóban segítségre szorulna csapata így válaszolt: „Ez abszolút nem így van.”

Bár Mallya légitársasága a Kingfisher a megalapítástól, 2005-től folyamatosan veszteséges, így jelentős tartozást halmozott fel az elmúlt években,  helyettese határozottan állítja, hogy ennek a ténynek semmilyen hatása sincs a Formula-1-es istállóra.

„A részvényeseink, Vijay és a Sahara hihetetlenül erősek. Nincs szükségük partnerekre.”

„Ahogy már mondtuk is, közösen összehoztunk egy bővítési megvalósulási programot, amiről tavaly év végén Vijay is beszélt. És ez teljes mértékben folyik tovább és halad előre. Eltelt négy év, most jön az ötödik, és a csapat mindenféle egyéb elkötelezettség nélkül, a részvényesek által finanszírozta magát.”

„Abszolút nincs semmi olyan dolog, ami miatt aggódni kellene.”

Amikor konkrétan rákérdeztek, hogy  a csapat képes-e folytatni a munkát úgy, hogy a Mallya-féle pénzügyi problémák egyáltalán ne éreztessék hatásukat, Fernley így felelt: „Korrekt! Ez így van.”

A szakember tagadta, hogy bármiféle tárgyalásokat folyattak, vagy folytatnának bármilyen vevővel, vagy befektetővel.

„Semmiféle megbeszélés nem volt semmilyen vevővel.”

Fernley nyilatkozatával szinte egy időben az istálló egy hivatalos nyilatkozatot is kiadott az ügyről.

„A Sahara Force India elutasítja azokat a pletykákat, melyek megjelentek az interneten, és ami része annak a növekvő tendenciának, mely a felelőtlen online újságírás irányába visz.”

„Nincs igazság amögött az állítás mögött, hogy a csapatunk válságban van. Csapatunk építi az új, 2013-as autóját, és várjuk, hogy beindíthassuk, egy új partnerség keretében.”

„Az ügy komolyságára, és az esetleges következményekre tekintettel, az eredeti cikk eltávolítását kértük. eközben felkértük a csapatunk médiafelelősét hogy kommentálja a történteket, és erre választ várunk. Ezúton szeretnénk elnézést kérni azoktól, akikben az eset szorongást váltott ki, vagy bármiféle kényelmetlenséget okozott.”

Hogy a csapatfőnök-helyettes nyilatkozata és az istálló közleménye mennyire tükrözi a valóságot, pontosan nem tudható, azonban felmerül a kérdés, hogy miért nem az érintett, Vijay Mallya beszél a cégénél kialakult helyzetről, és annak egyéb hatásairól. Jelen helyzetben természetesen rossz PR fogás lenne egy olyan beismerés, mely alátámasztja az eddigi kedvezőtlen híreket, hiszen az elriaszthatja a potenciális befektetőket, de előbb-utóbb az indiai üzletembernek kell tiszta vizet öntenie a pohárba. A közlemény azonban céloz egy új partnerségre, ami ha konkrét formát ölt, magyarázatot adhat az egész ügyre nézve.

000 facebook_banner.jpg

Fernley továbbá  azt is elmondta, hogy második pilótájukat csak a 2013-es autó, a VJM06 beindításakor, február 1-jén jelentik be, négy nappal a jerezi kollektív teszt megkezdése előtt.

A Caterham és a Sahara Force India az a két istálló, ahol még egy-egy pilótaülés kiadó, az indiai alakulatnál a legnagyobb esélyes a bírósági ügye miatt is a csapattól 2011 végén távozni kényszerült Adrian Sutil, valamint a Ferrari patronáltja,  Jules Bianchi.

Egyes vélemények szerint a csapat azért húzza ilyen sokáig a másik pilóta leszerződtetését, mert a teszteken szeretnék kiválasztani Di Resta csapattársát. Fernley ezt szintén cáfolta.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma1 formula1 force india adrian sutil vijay mallya jules bianchi bob fernley