2013. jan 22.

F1 Glock reméli, hogy az F1 változni fog, mert így semmi köze a sporthoz

írta: FormaNet
F1 Glock reméli, hogy az F1 változni fog, mert így semmi köze a sporthoz

Nem csak a Formula-1 rajongóit, de a mezőnyt is váratlanul érte Timo Glock távozása, melyet a német média már vasárnap kiszivárogtatott, és a Marussia hétfőn jelentett be hivatalosan. Glock az anyagias világ egyik újabb áldozata, és csak remélni tudja, hogy a sport a jövőben jó irányba változik majd.

timo glock.jpg

 

A fizetős pilótaülés fogalma nagyon régen ismert a száguldó cirkusz világában, de az elmúlt években túlságosan is előtérbe került a tehetséggel-, vagy éppen a rutinnal szemben. Pénz hiányában a 2011-es szezon után két tapasztalt versenyző, Jarno Trulli és Rubens Barrichello volt kénytelen hátat fordítani a királykategóriának, és ez a tendencia most tovább folytatódik Kobajasi Kamuival, Timo Glockkal, és valószínűleg Heikki Kovalainennel.

Glock 2004-ben a Jordan Fordnál debütált a Formula-1-ben négy nagydíj erejéig, ahol Giorgo Panatanót helyettesítette, majd miután 2007-ben megnyerte a GP2 bajnokságot, a Toyota leszerződtette következő szezonra. Első teljes F1-es évében a kanadai futamon negyedik helyével, és hungaroringi második helyével nyűgözte le csapatát, majd 2009-ben még két alkalommal, Malajziában és Szingapúrban pezsgőzhetett a pódiumon. A japán gyártó kivonulása után, 2010-ben a Virgin (ma már Marussia) istállónál kapott helyet, és az elmúlt három évben a legjobb eredménye a tavalyi Szingapúri Nagydíjon elért 12. hely volt. A 30 esztendős német pilótának az idei évre még érvényes szerződése volt csapatával, éppen ezért nagy meglepetést keltett a hétfői bejelentés, ami mögött egyértelműen a piszkos anyagiak állnak, és ezt a Marussia csapatfőnöke, John Booth is beismerte

„Ebben az iparágban a folyamatos kihívás egyben azt is jelenti, hogy lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy hosszútávra bebiztosítsuk jövőnket. Nehéz gazdasági körülménynek uralkodnak, és ez mindenkit érint, még a Formula-1-es csapatokat is. Szeretnénk megköszönni Timónak, hogy hajlandó volt erre a döntésre, különösen azért, mert még érvényes szerződése volt, és azért a munkájáért, mellyel hozzájárult csapatunk fejlődéséhez. Kívánunk neki minden jót a jövőben, és gratulálunk annak a csapatnak, aki egy ilyen versenyképes, profi és tapasztal versenyzőt megszerez” – állt a csapat hivatalos közleményében.

Timo Glock egyértelművé tette, hogy barátságban vált el csapatától, és nagyon izgatottan várja, hogy mit tartogat számára a jövő, ugyanakkor azt sem titkolta, hogy versenyzői karrierében egyelőre nem ezt az utat tervezte.

000 facebook_banner.jpg

A Twitteren hétfőn sok versenytársa búcsúzott tőle, többek között a mezőny veteránjai, Mark Webber és Jenson Button is. Button nem titkolta csalódottságát: „Sajnálatos, hogy Timo eltűnik a 2013-as rajtrácsról. Lehetetlen, hogy utoljára láttuk itt őt…” – sajnálkozott a brit bajnok.

„Köszi haver, rúgj szét pár s*gget idén” – reagált a német Button csipogására.

A Red Bull 36 esztendős ausztrálja szintén elköszönt, ami nagyon jól esett Timónak, és válaszában némi csalódottságot sejtetően nem titkolta, hogy véleménye szerint rossz irányba tart az autósportok csúcskategóriája.

„Szia haver! Nagyon köszönöm az üzenetet, ez nagyon sokat jelent nekem! Az F1-ben pillanatnyilag így mennek a dolgok, de remélem ez hamarosan megváltozik, mert ennek így semmi köze a sporthoz” – írta le véleményét Webbernek a német versenyző, aki ezen a héten már a DTM-ben tesztel a BMW Motorsport színeiben. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 timo glock marussia formula-1