2013. jan 22.

F1 Jövőre itt a Mexikói Nagydíj?

írta: FormaNet
F1 Jövőre itt a Mexikói Nagydíj?

Szinte azzal egy időben, amikor Sergio Pérez 2011-ben debütált a Formula-1-ben, felmerült Mexikó visszatérése a száguldó cirkuszba. A 22 éves pilótát közvetlenül is komoly anyagi háttérrel támogató Slim család befolyását is latba vetve próbálja a királykategóriát visszavinni a közép-amerikai országba, és úgy tűnik ezzel az elképzeléssel nincsenek egyedül. A legfrissebb hírek szerint akár már jövőre újból rendezhetnek Mexikói Nagydíjat.

Mexikói Nagydíj 1992.JPG

A közép-amerikai országot a Nemzetközi Automobil Szövetségben (FIA) képviselő Jose Abed szerint az ország kész jövőre fogadni a Formula-1 mezőnyét az  Autodromo Hermanos Rodriguez pályán.

A mexikói aszfalton utoljára 1992-ben rendeztek F1-es futamot, mely az év második versenye volt, és melyet a '92-es szezon világbajnoka Nigel Mansell nyert meg Williams Renault-jával, csapattársa, Riccardo Patrese, és az akkor Benetton színekben induló Michael Schumacher előtt.

Bernie Ecclestone határozott véleménye az volt a mexikói pályáról, hogy komolyabb felújítás szükséges, hogy alkalmas legyen modern F1-es verseny megrendezésére. Abed szerint ez az akadály rövidesen elhárulhat.

A mexikói szakember a AS lapnak elmondta: „Kész terveink vannak a (pálya) felújítására, és ha végeznek a javításokkal, 2014-ben visszatérünk a Formula-1-be.”

Jose Abed azt is elmondta, a pálya felújítási költségei 20 millió dollár körül lesznek, míg a futamrendezés díja 30 millió dollárt tehet majd ki.

A dolognak külön aktualitást adhat az a tény, hogy Sergio Pérez után idén újabb versenyző csatlakozott az F1 mezőnyéhez, Esteban Gutierrez személyében, aki a Saubernél kezdi meg Melbourne-ben Formula-1-es karrierjét.

Mexikóban eddig összesen 15 F1-es nagydíjat rendeztek, az elsőt még 1963-ban, melyet Jim Clark nyert meg a Lotusszal, és azt követően még zsinórban hét alkalommal látogatott el az országba a széria. Ezt a hagyományt 16 év szünet követte, majd 1986-tól 1992-ig folyamatosan volt Mexikói Nagydíj.

Az ország visszatérése egybevág mind Bernie Ecclestone, mind pedig az FIA elnök Jean Todt elképzeléseivel. Ecclestone elsősorban az Európától való mind nagyobb elszakadás miatt szorgalmazná a tengerentúli futamokat (Erről itt és itt olvashattok), míg az FIA elnöke a szövetség szempontjából látna akár üzleti lehetőséget is Mexikó visszatérésében (Erről itt olvashattok)

000 facebook_banner.jpg

Nagy kérdés azonban, hogy amennyiben Mexikó jövőre futamot rendez, ráadásul Oroszország is 2014-ben debütál az F1-ben, mely pályák eshetnek ki, a jelenlegi futamrendezők közül? Az új Concorde Egyezmény elvileg ugyan 20-nál is több futamot engedélyez a FOM számára, ám a csapatok közös ellenállása miatt erre egyelőre kevés az esély.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma1 formula1 bernie ecclestone jean todt mexikói nagydíj Autodromo Hermanos Rodriguez