2013. jan 31.

F1 A mai autóbemutatóval elkezdődött a McLaren 50. születésnapi szezonja

írta: FormaNet
F1 A mai autóbemutatóval elkezdődött a McLaren 50. születésnapi szezonja

A Vodafone McLaren Mercedes a mai napon leplezte le idei autóját, az MP4-28-at, és az ünnepségnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy a Bruce McLaren által alapított csapat, mely mára egy birodalommá nőtte ki magát, idén ünnepli 50. születésnapját. A célok, és a megfogalmazott elvárások nagyok, erről beszélt az istálló két pilótája, Jenson Button, és Sergio Pérez, illetve a csapatfőnök, Martin Whitmarsh.

Autó bemutató Button Pérez.jpg

Az idei konstrukció külsőleg hasonlít elődjére, ám számos kulcsfontosságú területen történt változás, leginkább az orr-részt, amely magasabb lett - valamint a felfüggesztés érinti. A Ferrari tavalyi példáját követve idén már a McLaren is pull-rod felfüggesztést alkalmaz. Jenson Button szerint még soha ilyen jó autót nem épített a csapat, és biztos benne, hogy egy nagyon erős szezon előtt áll. 

„Az egész 2012-es szezonban különösen erősek voltunk, de különböző okok miatt nem tudtunk igazi kihívója lenni a bajnokságnak” – kezdte Button, aki immár negyedik szezonját kezdi meg a wokingi gárdával.

„Ezen szeretnénk dolgozni 2013-ban. Láttam, hogy mindenki mekkora hatalmas erőfeszítéseket tesz az autóért, és azt hiszem egy nagyon erős szezon alapjait raktuk le. Az idei autó lesz a legjobb, amit valaha is csináltunk. Tudom, hogy a mérnökök minden követ megmozgattak azért, hogy minden egyes területen az utolsó cseppet is kipréseljük a teljesítményből. Alig várom már, hogy a kormány mögött üljek, és kipróbáljam, hogyan visz előre ez a hihetetlen örökség, melyen minden egyes férfi és nő dolgozik a McLarennél.”

000 facebook_banner.jpg

A 2009-es világbajnok új csapattársa, Sergio Pérez még csak a harmadik F1-es évét kezdi meg.

„Ez egy nagy nap számomra, és tény, hogy eddig az év minden egyes napja nagyszerű volt. Egy ideje már keményen dolgozom az új csapatommal, hogy minden kész legyen a 2013-as szezon startjára, és ez egy hihetetlen utazás, ahol megismerhetem ezt a fantasztikus szervezetet.”

„Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy egy meredek út áll előttem: már az elmúlt pár hét is nagyon intenzív volt, hiszen meg kellett birkózni egy új csapat kihívásaival – találkozók a mérnökökkel, szerelőkkel, új munkamódszerek elsajátítása, és persze mindent, ami egy új autóhoz kapcsolódik. Mindemellett szükség lesz még hat tesztnapra a pályán, és mindez egy nagy kihívás.”

MP4-28 bemutató.jpg

A csapatfőnök, Martin Whitmarsh hozzátette: „2013-ban természetesen úgy indulunk versenyezni, hogy nyerjünk. Jensonnal és Chacóval és ezzel a fantasztikus külsejű új autóval. Úgy vélem, nagyon jól felkészültünk egy újabb versenyképes szezonra. Jenson jobban vezet, mint valaha, és jelenleg ő a legtapasztaltabb pilóta a Formula-1-ben. Most pedig minden tapasztalata fontos lesz. Páratlan képességekkel rendelkezik, és ő az egyik leggyorsabb pilóta a pályán. Teljesen profi, és szórakoztatja az egész éves kemény munka.”

„ Checo a szenzációs 2012-es szezonja után csatlakozott hozzánk, és rögtön bebizonyította, hogy milyen intelligens, szerény, szorgalmas, és nem hibázik. Természetesen lesz majd egy tanulási görbe, mire hozzászokik ehhez a szervezethez, különösen meg kell szoknia az óriási nyüzsgést a szezon korai szakaszában, de megértette, hogy nem helyezünk rá különösebb nyomást. Ez az egész csapat számára egy izgalmas időszak. Az 50. évfordulónk ebben az évadban lesz, és szeretném kihangsúlyozni, és többek között ez az, amiért a Vodafone McLaren Mercedes a világ legjobb csapata” – nyilatkozta a McLaren mai autó bemutatóját követően Martin Whitmarsh.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mclaren forma1 formula1 jenson button martin whitmarsh woking sergio Pérez