2013. feb 07.

F1 Vettel és Räikkönen is munkába áll - Kik tesztelnek a 3. napon Jerezben

írta: FormaNet
F1 Vettel és Räikkönen is munkába áll - Kik tesztelnek a 3. napon Jerezben

A négynapos jerezi teszthét második felénél a legtöbb csapatnál eljött a helycsere ideje. Munkához látnak többek között  a Red Bull és a Lotus sztárpilótái, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen, és a mezőny öt újonc versenyzőjéből ketten - Valtteri Bottas és Esteban Guttierez – a mai napon debütálnak versenyzőként a királykategóriában.

jerez teszt 2012.jpg

A Red Bull világbajnoka, Sebastian Vettel ma vezetheti először az RB9-est, amire eddig nem lehet panasz. Csapattársa, Mark Webber két nap alatt 174 kört teljesített a négy és fél kilométeres pályán, és nagyon elégedetten fejezte be e heti programját. Az ausztrál mindkét napon egyike volt azoknak, akik a leghosszabb etapokat teljesítették, és Webber el is mondta, hogy ez része volt a tervezett programnak, mert minél több hosszú etapot futnak, annál biztosabbak lesznek az autót érintő kérdésekben. A megbízhatóság mellett Webber dicsérte az autó egyensúlyát is, és úgy érzi, a fejlesztések terén idén is meg tudják tartani az eddigi szintet.

Romain Grosjean is meglehetősen elégedetten adhatja át a kormányt Kimi Räikkönennek, hiszen a Lotusszal teljesíteni tudta a tervezett programot, nem mellesleg az E21 tempója is nagyon jónak tűnik. A francia pilóta második tesztnapján a mezőny élén végzett, persze köztudott, hogy az időeredményekből ilyenkor még balgaság lenne erősorrendre következtetni. Grosjean ennek ellenére nem titkolta, nagyszerű érzés volt a nap legjobbjának lenni, még akkor is, ha ez nem jelent semmit. A francia természetesen elsősorban a megbízhatóságot dicsérte, és nem győzte hangsúlyozni, mennyire jól érzi magát az új autóban. Grosjean összesen 149 kört tett meg Jerezben. A finn bajnok még el sem kezdte idei első tesztnapját, máris témát szolgáltat a bulvár médiában. A finn   média ma reggel arról számolt be, hogy Kimi és felesége, Jenni Dahlman is megerősítette, hogy 8 év házasság után különválnak útjaik. 

hamilton.pngA McLaren és a Mercedes napi váltásban osztotta be versenyzőit, így most újra a nyitónapon tesztelő Jenson Button és Nico Rosberg a soros. A wokingiaknál tegnap Sergio Pérez leginkább tanulással töltötte első igazi munkanapját, és elsőre nem érezte még igazán kényelmesen magát, többek között nem volt teljesen megelégedve az üléssel, így azon még igazítani kell. Ami a teljesítményt illeti, a Sauber után Pérez dicsérte a McLaren erejét, és persze további fejlődést vár. A mexikói híres gumikímélő vezetési stílusáról, az új Pirelliket azonban még nem értékelte, mert Jerez ebben a tekintetben egy egyedi, és meglehetősen gumigyilkos pálya. Pérez szerint inkább majd Barcelonában lehet érdemleges adatokat gyűjteni az új abroncsokról. Szerdán Lewis Hamilton is első tesztköreit róhatta a Mercedes F1 W04-gyel, ám sokáig nem jutott, mert a hátsó fék meghibásodása miatt a Dry Sack hajtűben blokkoltak a kocsi első kerekei, a brit pedig a kavicságyon átszánkázva a gumifalban landolt. A csapat két pilótája eddig mindössze 26 kört tudott megtenni, így a sorra kerülő Rosbergnek rengeteg munkája lesz, de ehhez az is kell, hogy a technika ördöge mára szabadságolja magát.

Újoncok napja következik a Saubernél és a Williamsnél: Nico Hülkenberget Esteban Gutierrez váltja, a Williamsnél pedig Valtteri Bottas veszi át Pastor Maldonadótól a stafétát. A két középcsapat közül eddig a svájci gárdának voltak jobb napjai mind a teljesítményt-, mind pedig a kilométerek számát tekintve, bár a Williams még a tavalyi kocsi frissített változatával leginkább a gumik megértésére koncentrál, ebben mindössze egy kisebb kuplunghiba hátráltatta Maldonadót.

Új csapatánál, a Caterhamnél most ülhet először autóba Charles Pic, a Toro Rossónál Jean-Eric Vergne kapta a második két napot,, a Ferrarinál továbbra is Felipe Massa dolgozik, míg a Force India a tegnapi naphoz hasonlóan most is megosztja Paul di Resta és a tesztpilóta, James Rossiter között a munkát. Eddig egyébként a Force India autója gyűjtötte a legtöbb kilométert Jerezben – két nap alatt összesen 203 kört, azaz majdnem 900 kilométert.

A Marussia eddig mindkét napon problémákkal szembesült. Az első napon Max Chilton mindössze 29 kört tett meg, mielőtt kicsúszott az autó hátsó felfüggesztésének hibája miatt, majd tegnap a frissen leszerződtetett Luiz Razia sem jutott sokkal tovább. Motorprobléma miatt a brazil újonc csak 31 kört futhatott az MR02-vel. A csapat eddig mindkétszer az utolsó helyet bérelte ki. Ma újra Chilton foglalhatja el az ülést.

000 facebook_banner.jpg

3. tesztnap résztvevői

Red Bull – RB9 - Sebastian Vettel

Ferrari – F138 - Felipe Massa

McLaren – MP4-28 - Jenson Button

Lotus – E21 - Kimi Räikkönen

Mercedes – F1W04 - Nico Rosberg

Sauber – C32 - Esteban Gutierrez

Force India – WJM06 - Paul di Resta/ James Rossiter

Williams – FW34 - Valtteri Bottas

Toro Rosso – STR8 - Jean-Eric Vergne

Caterham – CT03 - Charles Pic

Marussia – MR02 - Max Chilton 

1. tesztnap eredménye

2. tesztnap eredménye

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 jerez formula-1 kollektív teszt