2013. feb 17.

F1 Martin Brundle egyáltalán nem bánja, hogy Kobajasinak, és a többieknek távozniuk kellett

írta: FormaNet
F1 Martin Brundle egyáltalán nem bánja, hogy Kobajasinak, és a többieknek távozniuk kellett

Az idei rajtrács bővelkedik újonc pilótákban, hiszen a jelenlegi szerződések alapján már eddig is 5 fiatal pilóta kezdheti építeni F1-es karrierjét 2013-ban, és nagy az esélye annak, hogy ez a szám hatra bővülhet, amennyiben a Force India a háttéralkukat követően mégis Jules Bianchi mellett dönt. Sokan úgy gondolják, a fizetős újoncok szorítják ki a tapasztaltabb pilótákat, és ez nem tesz jót a Formula-1-nek, ám az egykori versenyző, jelenleg kommentátorként dolgozó Martin Brundle igen sajátos véleményt fogalmazott meg ezzel a tendenciával kapcsolatban.

kobajasi sauber dobogó japan-2012.JPG

Brundle egyértelművé tette, hogy nem érez semmiféle rokonszenvet vagy sajnálatot azok iránt a pilóták iránt, akik az újoncok érkezésével kikerültek az F1 rajtrácsáról. A kommentátor szerint a vérfrissítés jót tesz a cirkusznak.

Idén ülés nélkül maradt Heikki Kovalainen, Timo Glock, Bruno Senna, Vitalij Petrov és Kobajasi Kamui, elsősorban annak köszönhetően, hogy nem tudták felvenni a harcot, a nagyobb pénzzel érkező újoncokkal. Az F1 berkein belül, és kívül is sokan úgy gondolják, az egyre több fizetős pilóta rossz üzenetet közvetít, és nem a legkedvezőbb tendencia, ám a jelenlegi gazdasági helyzet a közép- is kiscsapatokat rákényszeríti az ilyen döntésekre.

Brundle azonban úgy véli, az ülésüket elvesztő pilótáknak meg volt a lehetőségük a bizonyításra, és ha nem keltettek mély benyomást a csapatfőnökökben, akkor épp itt az idő, hogy elhagyják a szériát.

„Mindig is azt mondtam, a Formula-1-be nehéz bekerülni, de még nehezebb bennmaradni.”

"Ahogy elnéztem (Esteban) Gutierrezt Jerezben, ahogy ott állt az overáljában, azt gondoltam: érdekes lesz majd látni, hogy fog szerepelni. Ha ez Kobajasi lett volna, róla nagyjából tudható lenne, hogyan fog menni. Időről időre elképesztő, hiszen lenne pár remek előzése, de a szezon többi részében sehol sem lenne a listán.”

„Mindegyikőjüknek meg volt az esélye arra, hogy felragyogjanak. Lehet, hogy ez kissé kegyetlenül hangzik, de valóban meg volt a lehetőségük bizonyítani. Mint ahogyan engem is kirúgtak az F1-ből, meg volt az esély, és ez semmi másról nem szól, mint vérfrissítésről” – vélekedett az egykori F1-es pilóta.

000 facebook_banner.jpg

Brundle véleményével lehet egyetérteni, vagy éppen vitatkozni, ám a jelenlegi kommentátor sajátos véleménye kialakításánál biztosan nem vette figyelembe azokat a megfigyelhető tendenciákat, melyek szerint gyakorta a tehetségnél is fontosabb kiválasztási szempont, az érkező pilóta mögött álló anyagi potenciál, hiszen a tehetség megítélésének lehetősége a teszteken lenne, melyek a költségcsökkentés miatt az elmúlt években megszűntek.

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh nemrégiben éppen erről a problémáról a következőket nyilatkozta:

"Számomra szomorú dolog, hogy egyre több a fizetős pilóta.  A motorsport prémium kategóriájában, mely világszerte jelen van, azt remélném, hogy nem kell fizetni a pilótáknak. De azt hiszem, nehéz lenne néhány csapatnak az mondani, hogy ne kelljen fizetni a pilótáiknak, mert sajnos ezek a pénzek a költségvetésük fontos részévé váltak.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 martin brundle formula-1 kobajasi kamui fizetős pilóták esteban gutierez f1-es újonc pilóták