2013. feb 19.

F1 Barcelonában bemutatkozott a 2013-as Williams (Videóval)

írta: FormaNet
F1 Barcelonában bemutatkozott a 2013-as Williams (Videóval)

Utolsó csapatként a Williams F1 Team mutatta be 2013-as versenyautóját, a FW35-öt, a Circuit de Catalunya versenypálya bokszutcájában.

williams.jpg

Az első kollektív teszten egyedül Sir Frank Williams alakulata dolgozott még a tavalyi konstrukcióval, a barcelonai teszthét első reggelén azonban Pastor Maldonado, és a széria egyik újonc versenyzője, Valtteri Bottas végre leleplezhette idei versenyautóját, az FW35-öst. Az új autóval a venezuelai kezdheti meg a munkát azon a helyszínen, ahol tavaly élete első - és ezidáig egyetlen - futamgyőzelmét aratta. De nem ezek lesznek az FW35 első kilométerei, ugyanis  a csapat női tesztpilótája, Susie Wolff egy aerodinamikai teszt keretén belül már kipróbálhatta az új kocsit. 

A Jerezben használt, módosított 2012-es autóból már tudni lehetett, hogy a Williams is használni fogja a lépcsős orr eltakarására kitalált szépségpanelt. Mindemellett az alakulat egyértelművé tette, hogy az FW34-hez képest 80 százalékban új autóval vágnak neki az idei szezonnak. A 2013-as autó nagyban különbözik elődjétől, a módosított első szárnytól elkezdve egészen a kompakt hátsó részig. 

A csapat műszaki igazgatója, Mike Coughlan elégedett az eredménnyel: "Tekintettel arra, hogy a szabályok viszonylag stabilak maradtak, elégedett vagyok a fejlődéssel, amit elértünk. Ez egy sokkal kifinomultabb Formula-1-es autó, mint az FW34 volt, és azt hiszem, mindenki, aki részt vett a munkába, büszke lehet rá. A Coanda kipufogó nagy dolog számunkra. Ezen a területen nincsenek pontos szabályok, úgyhogy a Renault-val szorosan együttműködve igyekszünk majd maximalizálni a benne rejlő lehetőségeket. A DRS használata idén korlátozva lesz,  így erről a területről máshová csoportosíthatjuk az erőforrásainkat.”

Természetesen az alapító, Sir Frank Williams is egyértelmű előrelépésről beszél: „Tehetséges, és nagy képzelőerővel megáldott stáb munkájának eredményeként született meg a Renault FW35. Pontos képet majd csak Ausztráliában kapunk, de úgy vélem, előrelépés történt a tavalyi autóhoz képest, ami egy szintén nagyon versenyképes modell volt." 

„Az elmúlt 30 évben a Williams számtalanszor volt a csúcson. A sport természetéhez tartoznak a hullámvölgyek is, de mindig vissza tudtunk kapaszkodni. Remélem, hogy jelenlegi csapatunkkal és az FW35-össel, illetve Pastor, Valtteri és Susie ( a csapat tesztpilótája) tehetségével, és partnereink támogatásával képesek leszünk arra, hogy felvegyük a harcot a legjobbakkal!"

williams fw35.jpg

FW35_1.JPG

williams.jpg

FW35.JPG

williams-fw35-studio.jpg

 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 williams formula-1 fw35