2013. feb 21.

F1 Kik tesztelne ma - Barcelona 3. nap

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelne ma - Barcelona 3. nap

A csapatok többségénél a négynapos kollektív teszthét második felében történik pilótacsere, két világbajnok, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen erre a hétre befejezte kisebb-nagyobb problémákkal tarkított programját, miközben a 2009-es bajnok, Jenson Button még most gurulhat először pályára Barcelonában. A mai napon azonban valószínűleg nem a világbajnokok és a top csapatok kapják a legnagyobb figyelmet, hanem a bő egy év után újra pályára hajtó Adrian Sutil, aki most bizonyíthatja a Force Indiának, hogy egy kis szünet után sem veszített sebességéből.

Circuit_de_Catalunya.jpg

Paul di Resta két tesztnapja után a Force India a hét második felében két pilótának, Adrian Sutilnak és - a Jerezben már bizonyító - Jules Bianchinak ad lehetőséget, és mindkét versenyző abban bízik, hogy ezen a héten végre eldől, hogy ki kapja meg a mezőny egyetlen fennmaradó ülését. Bár előzőleg a csapat azt jósolta, hogy az első barcelonai teszten bejelenthetik, ki lesz Di Resta csapattársa, de jelenleg továbbra is úgy áll a helyzet, hogy a Force India nem kapkodja el döntését. A helyettes csapatfőnök, Bob Fernley a Sky Sports-nak viccesen annyit árult el, hogy Melbourne-be már egészen biztos, hogy két pilótával fognak rajthoz állni. 

A Red Bullnál Sebastian Vettel összesen 150 körrel, egy negyedik és egy második hellyel letudta két napját, és átadja az RB9-est csapattársának, Mark Webbernek. A háromszoros világbajnok kedden délután versenyszimulációval töltötte az idejét, de nem sokkal a gyakorlás vége előtt félre kellett húzódnia, mert az egyik kereket rosszul rögzítették. Vettel nem tagadta, hogy nem volt tökéletes napja, és néhány apró megbízhatósági problémán felül a gumikkal is vannak még gondok, bár ez részben betudható a hidegnek.

Kimi Räikkönen is átadja a volánt az utolsó két napra francia csapattársának, Romain Grosejannak. A finn egyik napjával sem volt száz százalékosan elégedett, főleg a szerdai tesztnappal, aminek több mint a felét kénytelen volt a garázsban tölteni, amíg csapata váltót cserélt a Lotusban. Két nap alatt Räikkönen mindössze 87 kört tudott megtenni a spanyol pályán. Mivel köridőkből még mindig korai erősorrendet felállítani, így enyhe vigaszt jelenthet számára a második illetve harmadik hely.

A mclarenes Sergio Pérez a hét eddigi leggyorsabb körével fejezte be kétnapos programját, a mai naptól pedig Jenson Button folytatja a munkát. A mexikói pilóta ugyan híres gumikímélő vezetési stílusáról, ennek ellenére jelenleg katasztrofálisnak értékelte a Pirelliket, és úgy véli, ha nem találnak a rendkívüli gumikopásra megoldást, akkor Melbourne-ben akár 10 bokszkiállás is lehetséges. A sokak által emlegetett extrém gumikopáson kívül Pérez egyébként abszolút elégedett autójával, ami véleménye szerint igazán versenyképes.

A Toro Rossónál Daniel Ricciardót váltja Jean-Eric Vergne, a Caterhamnél az újonc Giedo van der Garde folytatja a munkát. 

A Mercedes versenyzői napi váltásban körözhetnek, így az első nap után Nico Rosberg visszaülhet autójába. Rosberg az első nap végén ugyan a tabella élén zárt, de váltóprobléma miatt nem tudta teljesíteni a tervezett programot. Ezt szerdán Hamilton bepótolta 121 körével, így a brit bajnok természetesen nagyon elégedett volt a kilométerek számával, de a többiekhez hasonlóan a gumikkal még ő sincs kibékülve.

A Williamsnél mindkét versenyzőnek lehetősége volt már kipróbálni az új autót, a mai napon pedig délelőttre Pastor Maldonado, míg délutánra Valtteri Bottas van beosztva. 

A Ferrarinál Fernando Alonso harmadik - és egyben utolsó - napját kezdheti meg. A spanyol az első napon több mint 100 kört tett meg, és minimum ennyit tervezett a továbbiakban is, ám szerdán kipufogócső problémák miatt nem sikerült átlépnie a százas határt, de 76 körével sincs oka panaszra.

Harmadik nap résztvevői

Red Bull – Mark Webber

Ferrari – Fernando Alonso

McLaren – Jenson Button

Lotus – Romain Grosjean

Mercedes – Nico Rosberg

Sauber – Nico Hülkenberg

Force India – Adrian Sutil

Williams – Pastor Maldonado, Valtteri Bottas

Toro Rosso – Jean-Eric Vergne

Caterham – Giedo van der Garde

Marussia – Max Chilton

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

barcelona forma-1 adrian sutil kollektív teszt Formula-1