2013. feb 21.

F1 Räikkönen: Teszem a dolgom, de nem foglalkozom azzal, hogy beszéljek is róla

írta: FormaNet
F1 Räikkönen: Teszem a dolgom, de nem foglalkozom azzal, hogy beszéljek is róla

Kimi Räikkönen szerdán Barcelonában befejezte az e heti munkát, és bár száz százalékosan nem lehet elégedett, ugyanakkor az E21 tempója már a jerezi teszthéten is meggyőző volt. A Formula-1 hivatalos weboldalának adott exkluzív interjúban a finn bajnok nem csak az idei autóról vagy éppen célokról, de tavalyi nagyszerű visszatérésről is beszélt, mindemellett a motivációról, a csapattársról, és a tapasztalat fontosságáról is kifaggatták a Lotus pilótáját.  

kimi raikkonen.jpg

Kimi, ha visszagondolsz az egy évvel ezelőtti napokra, hitted volna, hogy a szezon végén a bajnokság harmadik helyezettjeként ott leszel az FIA díjátadó ceremóniáján?

Kimi Räikkönen: Nem, persze, hogy nem. Nem voltak különösebb elvárásaim, hiszen nem ismertem még a csapatot és az autót sem. Csak annyit tudtam, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, és majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.

Szóval a trófea egy extra ajándék volt?

KR: Természetesen mindig többre kell törekedni, de ha egy új helyzetben vagy és nincs rálátásod arra, hogy mire számíthatsz, akkor ez mindenképpen örömteli.

2012-ben mindössze egy versenyen, a Kínai Nagydíjon nem szereztél pontot. A csapatfőnök, Eric Boullier úgy véli, hogy legnagyobb erősséged a versenytempóban rejlik. Meg tudod magyarázni, hogy miből ered ez az erősség?

KR: Nem kell ezen semmit magyarázni! Nagyon egyszerű: minden tőlem telhetőt megteszek a versenyen, és ha ez bejön, akkor jó, de nincs semmilyen tervem erre. Talán ez az erősségem?

Lehet, hogy kicsit lassabban kezdesz, de ha egyszer belelendülsz, akkor mindenkin átgázolsz?

KR: Ez kissé túl kategorikusan hangzik. Néha nehezebb a helyzet, máskor pedig könnyebb. Néha van hozzá egy jó autó, néha pedig nem annyira jó. Az emberek olykor hajlamosak túlbonyolítani az egyszerűbb dolgokat. (Nevet)

Vannak olyan versenyzők, akik nagyon intenzíven edzenek, például Jenson Button aki triatlonozik, vagy Mark Webber, aki biciklizik, de úgy tűnik te nem ez a fajta ember vagy…

KR: Ezt nem tudhatod – nem tudhatod, hogy én mit csinálok! Teszem a dolgomat, de nem foglakozom azzal, hogy beszéljek is róla. (Nevet)

Sokak szerint Te voltál a 2012-es szezon versenyzője. Két év ralizás után visszatértél és máris ragyogóan vezettél. Amikor visszatértél, volt benned a rali miatt valami frusztráció, ami miatt még éhesebb voltál a sikerre?

KR: Nem. Akár hiszik, akár nem, még mindig szeretnék ralizni. Ez egy jó időszak volt, és már a kezdetektől fogva tudtam, hogy nem lesz egyszerű. Az emberek úgy gondolják, hogy nagy hiba volt, de szerintem egyáltalán nem. Nulla tapasztalattal indultam, és nyilván nem mindig alakultak jól a dolgok, de bárki aki úgy gondolja, hogy jobb lehet, az menjen és bizonyítson!

Fiatal csapattársad, Romain Grosjean egy meglehetősen nehéz szezont tudhat maga mögött. Adtál neki bármikor is tanácsot, vagy nem foglalkoztál az üggyel?

KR: Ez nem az én dolgom, így kimaradt belőle. Nem azért vagyok itt, hogy elmagyarázzam, mit csináljon. Mindenkinek meg vannak a saját módszerei, és nem túl könnyű máshoz alkalmazkodni. Kemény időszakon van túl, de néha előfordul ilyesmi. Ilyen az élet.

Szóval nem te vagy a Jedi mester, aki tanítványokat vesz a szárnyai alá?

KR: Ez nem Hollywood, hanem a Formula-1. A saját dolgomat teszem.

000 facebook_banner.jpg

A 33 évesen jelenleg Te vagy a mezőny második legidősebb versenyzője. Ez vajon segítség vagy figyelmen kívül hagyható?

KR: Ez nem túl jó! (Nevet) Persze a tapasztalat valamelyest segít, de azt gondolom, hogy sosem jön el az a pont, amikor elegendő tapasztalattal rendelkezel. Hogy mikor jöhet el? Mondjuk 10.000 verseny után már nem hinném, hogy valóban fejlődhetnék. De azt hiszem ennél sokkal fontosabb az, hogy a csapattal együtt vissza tudjunk tekinteni az előző év tapasztalataira. Ha a csapattal már van tapasztalatod, akkor az nagy segítség lehet.

Úgy tűnik, hogy Te és a Lotus nagyon jól passzoltok egymáshoz. Mi gondolsz, mi lehet ennek az oka?

KR: Ez egy igazi versenycsapat, akik versenyezni akarnak, és nem foglalkoznak más dologgal. Nem sok ilyen csapat van erre felé. Sokkal kevesebb a politika, mint máshol. Nagyon élvezem, hogy itt lehetek, és persze biztos, hogy van néhány dolog ami hiányzik, hiszen nincs akkora költségvetésünk, mint a nagyoknak, de mindannyian a lehető legjobban próbáljuk végezni a munkánkat.

Az első teszten, Jerezben úgy tűnt, hogy nagyon pozitívan zárt a csapat. Meg tudod ezt erősíteni?

KR: Nem volt semmilyen komolyabb kérdés Jerezben. A legnagyobb probléma itt és Jerezben is egy új szoftver volt. Nem láttuk az adatokat amikor a pályán voltunk, és ez nem túl jó dolog, mert ha valami probléma adódik, akkor nem veszed észre időben. Maga az autó jól működik, de csak kevés adatot rögzítettünk a rendszerben.

Van olyan terület, ahol szeretnéd ha javulna a kocsi?

KR: Minden versenyző leszorítóerőről álmodozik. Az tesz gyorsabbá, és segít óvni az abroncsokat.

Ennyi Formula-1-es év után változtak valamit az ambícióid? Még mindig vágysz a világbajnoki címre, vagy már túl vagy ezen?

KR: Különben nem lennék itt! Persze reálisnak kell lenni az esélyeket illetően, de a tavalyi év után most is meg van az esély. Nekünk nincs nagy költségvetésünk, de ha ezt megfelelően kezeljük, következetesek és megbízhatóak vagyunk, akkor valószínűleg olyan helyzetbe hozhatjuk magunkat, hogy legalább az esélyünk meglesz. Igyekszünk, de nem szeretnék ígérgetni.

Milyen lenne számodra a jó szezon?

KR: A tavalyi után újabb győzelmeket szerezni.

Meglep, hogy mai napig Te vagy a Ferrari utolsó világbajnoka?

KR: Na igen, ez szép dolog, de egy napon ez is megváltozik majd. Lehet, hogy ebben az évben, vagy talán jövőre. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá