2013. feb 27.

F1 Nincs több egykörös verseny - Gorsjeannak idén bizonyítania kell

írta: FormaNet
F1 Nincs több egykörös verseny - Gorsjeannak idén bizonyítania kell

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier a szezon előtt egyértelművé tette, hogy Romain Grosjean idén nem engedhet meg magának annyi bakit, mint 2012-ben. Tehetsége és gyorsasága segítette a francia pilótát abban, hogy a Lotus meghosszabbítsa szerződését, és a csapatvezető biztos benne, hogy ha Grosjean valóban bajnokesélyes, akkor idén ezt be tudja bizonyítani.

grosjean.jpg

 

Mark Webber által „egykörös idiótának” nevezett Romain Grosjean tavaly számos rajtbalesetbe keveredett, és összességében nyolc ütközést könyvelhetett el a 2012-es szezon során. Nem mellesleg a Belgiumban okozott balesetért egyversenyes eltiltással sújtotta az FIA, amire nagyon régen volt már példa a szériában. A francia tehetségnek éppen ezért sokáig bizonytalan volt a jövője, és a csapat egészen decemberig húzta a szerződéshosszabbítást. A csapatfőnök, Eric Boullier azt ugyan cáfolja, hogy a 26 esztendős versenyzőnek ez lenne az utolsó éve a bizonyításra, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem ismétlődhetnek meg a tavalyi botlások.

„Nos, nem ez az utolsó esélye, de az F1 egy kemény világ és egészen biztos, hogy nem engedhetünk meg magunknak még egy olyan évet, mint a tavalyi” – mondta a csapatfőnök.

Grosjean az időmérőkön sokszor gyorsabb volt csapattársánál, Kimi Räikkönennél, ám ahogy mondani szokás: a pontokat a verseny végén osztják, és ezen a téren 207-96 volt az eredmény, természetesen a finn bajnok javára. Räikkönen a harmadik lett a bajnoki tabellán, míg Grosjean csak a nyolcadik helyet szerezte meg az összetettben. Ha a francia pilóta kicsit következetesebben teljesít, a Lotus valószínűleg megelőzte volna a McLarent a konstruktőrök versenyében.

„Inkább haladjon a negyedik helyen, mint megpróbáljon a második helyért csatázni, és ütközzön. Ez olyasmi lenne, amivel megmutathatná nekem, hogy miért éppen ő versenyez az F1-ben, és mi is az, amiért küzd” – emelte ki a következetesség fontosságát Boullier, aki egyelőre még közel sem olyan biztos abban, hogy idén minden klappolni fog Grosjean körül.

„A megbízhatóságával kapcsolatban van egy nagy kérdőjel, hogy vajon képes lesz-e túllépni a nehézségeken, és befejezni a versenyeket, mert végül mindig a pontok számítanak. Ugyanakkor különleges képességei vannak, így meg kell adnunk az esélyt, hogy meg tudja-e csinálni avagy sem.”

Boullier nem tagadta, hogy rengeteg megbeszélés folyt a francia versenyző afférjairól és problémáiról, de Romain tehetsége túlságosan is egyértelmű, és ha valóban bajnokesélyes, akkor azt idén be fogja bizonyítani.

 „Meg kellett értenünk a probléma okát, és fontos volt, hogy ő is átlássa ezeket, hiszen ha nincs teljes egyetértés a problémákról, akkor nem lehet kijavítani. Volt egy nagyon hosszú, emlékeim szerint 3 órás beszélgetésünk, és egyetlen egy dologról beszéltünk, mégpedig a bajok forrásáról. Elég bonyolult ez a kérdés, mert nem csak egyszerűen túl agresszív volt, de ez volt az egyik oka annak, hogy volt néhány incidense. A múltbéli tapasztalatok traumát okoztak neki, és meg akarta mutatni, hogy itt a helye. Elég tehetséges ahhoz, hogy a F1-ben versenyezzen, de egy felesleges extra nyomást helyezett  magára, sok más dolog miatt is. Aztán találtunk olyan okokat, amikor a forgatókönyvtől függetlenül is elég rossz helyen volt. Még ha nem is volt közvetlenül felelős az adott ütközésért, akkor is rossz helyen volt. Sokat foglalkoztunk ezekkel a dolgokkal. Néhány okot könnyű volt kiemelni, míg másokat kevésbé egyszerű. Sok bajnoknak voltak nehéz pillanatai a pályafutásuk kezdetén. Ha megvan a tehetsége ahhoz, hogy bajnokká váljon, akkor javítani fog, és a lehető legjobbat hozza ki magából ebben az évben” – bizakodott Boullier.

000 facebook_banner.jpg

A csapat tulajdonosa, Gerard Lopez úgy véli, hogy Grosjeannak sikerül idén megszabadulni a nyomástól, már csak azért is, mert egyértelművé tették számára, hogy a Lotusnál hosszútávra is bebiztosíthatja magát.

„Romain egy teljesen új srác lett, és jól tudja mit kell tennie. Nincs rajta nyomás, és nem is kell stresszelnie, hiszen lényegében azt mondtuk neki, hogy hosszútávú jövője lehet velünk. Szóval tudja, hogy most szó szerint versenyről versenyre kell haladnia. A sebessége megvan ahhoz, hogy versenyeket nyerjen, és összességében azt hiszem, hogy van egy nagyon jó versenyző párosunk és egy nagyon jó autónk, ezért igazán optimisták vagyunk” – lelkesedett Gerard Lopez.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 formula-1 romain grosjean