2013. már 06.

Lotus: A Red Bull dobozokat árul - Az enstone-i csapat hosszútávon elkötelezett az F1 iránt

írta: FormaNet
Lotus: A Red Bull dobozokat árul - Az enstone-i csapat hosszútávon elkötelezett az F1 iránt

Az évek óta tartó világgazdasági válság igen komolyan rányomja bélyegét a Formula-1-re is, melynek eredményeképpen a legtöbb istálló gazdálkodása igen szigorú keretek között zajlik, és ez nem csupán a költségcsökkentési megállapodásnak tudható be. Egyre nehezebb a szériába új szponzorokat bevonzani, és amíg jövőre az új motorok bevezetésének köszönhetően jelentős működési költség növekedéssel kell számolniuk az istállóknak addig a források nem emelkednek számottevően. A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier azonban úgy véli, csapata a legtöbb istállóhoz képest nagy biztonságban van anyagi téren.

A Lotus hosszú távú elkötelezettsége.jpg

Annak ellenére, hogy az enstone-i alakulat is folyamatosan keresi a támogatókat, a csapatfőnök szerint a tulajdonos Genii Capital stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik a Formula-1-es projekthez. Tavaly áprilisban megszűnt ugyan a kapcsolat a névadó szponzorral, a Lotus Grouppal (és azóta sikerült több támogatói megállapodást is kötni), ami jelentősen erősítette a csapat anyagi hátterét.

„Nincsenek valódi problémák. A Genii egy komplett programot épített a Formula-1 és a csapat köré. Meg van az elkötelezettségük, meg is mutatták ezt az elkötelezettséget, és a csapat jövője kapcsán is elkötelezettek a pénzügyi támogatást illetően.”

„Igaz az is, hogy a stratégia és a csapat fejlesztésének fenntartása miatt erős partnereket kell keresniük. Ez egy állandó folyamat, és nyilván időre van szükség ahhoz, hogy megfelelő partnereket találjanak.”

„Ez nem csak arról szól, hogy van valaki, aki hozza a csapathoz a pénzt. A stratégiát kell biztosítani hosszú távon, ami a Formula-1-ben öt év, meg kell teremteni a csapat biztonságát, és megfelelően támogatni kell a fejlesztések fenntartását.”

Boullier úgy gondolja, a Lotus, mint tisztán versenyistálló minden bizonnyal hosszabb távol marad az F1-ben, mint akár a jelenleg regnáló világbajnok, a Red Bull Racing.

„A Mercedes autókat ad el. A Red Bull dobozokat.”

„A Ferrari, McLaren, Lotus és Williams mind főtevékenységként szerepel a Formula-1-ben, szóval nekünk hosszú távon kell itt maradnunk” – vélekedett a Lotus csapatfőnöke.

A jelenlegi Lotus az 1980-ben alapított Toleman utódja, mely 1986-tól 2001-ig Benettonként szerepelt a szériában. 1994-ben és 1995-ben Michael Schumacher vezette sikerre a csapatot, majd Renault-ként két világbajnokságot nyert Fernando Alonsónak köszönhetően (2005-2006).

000 facebook_banner.jpg

A Genii Capital a botrányos Crash Gate ügy után vásárolta meg az istállót, a 2010-es szezon előtt, és 2012 óta tisztán Lotusként indul a szériában.

Sokan úgy vélik, hogy a Genii, mint befektető vállalat rövid-közép távú pénzügyi érdekek miatt vásárolta meg az enstone-i alakulatot, így talán érthető, miért tartotta Eric Boullier fontosnak újra kihangsúlyozni a hosszútávú elkötelezettséget a széria iránt.

FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 eric boullier enstone genii capital formula-1