2013. már 10.

F1 Button már nem keres új kihívásokat, a McLaren lesz az utolsó csapata

írta: FormaNet
F1 Button már nem keres új kihívásokat, a McLaren lesz az utolsó csapata

Erre az évre több változás is történt a Formula-1 egyik legsikeresebb csapatánál, a McLaren Mercedesnél, és éppen ezért néhányan attól tartanak, hogy a csapatnak idén is rendkívül nehéz dolga lesz a bajnoki küzdelemben. A téli felkészülés egyelőre ezeket az aggodalmakat támasztja alá, ugyanakkor ha a pilóták szemszögéből nézzük a helyzetet, akkor az idén 50 éves alakulatnak nincs oka aggodalomra, hiszen Sergio Pérez valószínűleg ég a bizonyítási vágytól, míg Jenson Button egyértelművé tette, hogy hosszútávon számíthatnak rá wokingban. 

jenson button.jpg

 

Semmi kétség afelől, hogy a top csapatok közül a McLarennek kell a legnagyobb változás elé néznie idén, hiszen Lewis Hamilton távozása, és Paddy Lowe elvesztése (kényszer-szabadságolása) nyilvánvaló csapást jelent a wokingiak számára, és talán visszalépést is. A téli tesztek során érezhető volt némi bizonytalanság az idei autót illetően, ugyanakkor a másik oldalon ott van a mezőny legtapasztaltabb versenyzője, Jenson Button, aki - miután átvette az első számú pilóta státuszt távozó honfitársától - rendkívül magabiztos.

„Ez annyira más. Jelenleg nagyon szeretem a munkámat, és úgy érzem, hogy bármi is történik, irányításom alatt tudom majd tartani” - mondta Button a csapatnál elfoglalt új szerepéről, és bár a McLaren a fent említett kulcsfigurák miatt talán kicsit bajban lehet, az mindenképpen megnyugtató, hogy a 2009-es bajnok egy stabil pont az istálló jövőjében.

„Nagyon otthonosan érzem itt magam, és úgy érzem, hogy itt ér majd véget a karrierem. Azt nem mondom, hogy ez hamarosan megfog történni, mert egyelőre nem tudom elképzelni, és semmi okom nincs arra, hogy visszavonuljak. Néhány ember úgy döntött, hogy elhagyja ezt a csapatot, mert egy új kihívás, vagy valami más hiányzott az életéből. Számomra ez már megvalósult.”

„A McLaren már 50 éves, és igazán rendkívüli amit elért akár az egyéni, akár konstruktőri világbajnokság szempontjából – én pedig szeretnék mindehhez hozzájárulni nem csak idén, de a következő években is”- szögezte le a brit klasszis.

A mezőny jelenlegi világbajnokai közül talán Buttonról esik a legkevesebb szó, mint várható esélyes, de azért nem ő az egyetlen, aki a bajnoki cím egyik kihívójaként tartja magát számon. A legnagyobb rivális alakulat, a Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner a napokban éppen a 33 esztendős brit versenyzőt méltatta.

„Ha az autója megfelelő, akkor nincs ok arra, hogy ne lehetne bajnok. Ő egy nagyon biztos kezű versenyző, akit nem szabad alábecsülni” – mondta Horner a mezőny legtapasztaltabb versenyzőjéről, aki tavaly megnyerte az évadnyitó Ausztrál Nagydíjat, majd végül szintén az ő győzelmével zárult le a 2012-es szezon.

„Az elmúlt szezon végén nagyon boldog voltam. Néhány dolog nem jött össze tavaly, de ami a vezetést illeti, és azzal amit végül elértem, összességében nagyon nagyon elégedett voltam. A csúcson ért véget a szezonom, így valóban alig várom már, hogy idén folytassuk. Amikor megnyersz egy nagydíjat, azt akarod, hogy a következő futam azonnal jöjjön, szóval ez egész télen nagyon pozitívan hatott rám. Persze vannak változások a csapatban, de szeretem a változásokat, és szerintem mindannyian így vagyunk ezzel. Egy új kihívás csak izgalmasabbá teszi a dolgokat.”

000 facebook_banner.jpg

A téli tesztek után olykor némi bizonytalanságot és pesszimizmust is felfedezni a csapat kommunikációjában, ám Button hisz benne a szezon során erős lehet, sőt arról sem tett le, hogy már a szezonnyitó versenyen győzelemért harcoljon.

„Ez egy 19 versenyből álló hosszú szezon lesz, ami arról szól, hogy egész évben erősnek kell lenni, nem csak az első pár futamon. Továbbra is reménykedem abban, hogy már Melbourne-ben is versenyképesek leszünk, és ez egy olyan versenypálya, ami az elmúlt pár évben jó volt számomra. Remélem, hogy most is erősek leszünk ott.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren jenson button formula-1