2013. már 15.

F1 Grosjean: Nem kell kalapáccsal belém verni, hogy idén mi a dolgom

írta: FormaNet
F1 Grosjean: Nem kell kalapáccsal belém verni, hogy idén mi a dolgom

Tavaly a Lotus F1 Team francia versenyzője, Romain Grosjean az egyik legszabálytalanabb versenyző címet érdemelte ki, és nem mellesleg több versenytársának okozott fejfájást és bosszús perceket,  leginkább a rajtokat követő amatőr megmozdulásaival. Számos incidense mellett nagyon hamar feledésbe merült, hogy első teljes F1-es szezonjában háromszor is dobogóra állhatott. Mindemellett az időmérőkön számtalanszor bizonyította rendkívüli gyorsaságát, így ha a pozitívumokat is felsorakoztatjuk, talán nem is olyan meglepő, hogy a Lotus erre az évre is bizalmat szavazott a 26 esztendős tehetségnek. A Formula-1 hivatalos weboldalának adott exkluzív interjúban Grosjean egyértelművé tette, tudja a dolgát, és eltökélt szándéka, hogy idén visszafizesse csapata bizalmát.

grosjean - melbourne.jpg

Romain, a tél folyamán mit tettél azért, hogy kicsit lenyugtasd fiatalos lelkesedésedet?

Romain Grosjean: Nem titok, hogy már tavaly szeptember óta keményen együtt dolgozom egy pszichológussal, és remélhetőleg ez most kifizetődik. Minden tőlem telhetőt megteszek, a számok pedig majd megmutatják, hogy jó munkát végeztem vagy sem.

Volt olyan pillanat amikor féltél, hogy elveszíted a helyed?

RG: Be kell valljam, hogy a decemberi hónap nagyon nehéz volt. Mindemellett nagyon jókat beszélgettem a csapat vezetőivel, és egészen mélyre leástunk a problémák terén, hogy megértsük, mit tudunk tenni ellenük. Most már tudom, mit kell tennem.

Meg kellett ígérned a csapatnak dolgokat, amik soha többé nem fordulhatnak elő?

RG: Meg kellett ígérnem, hogy keményen dolgozom majd azon, hogy minden összhangban legyen. Valójában nekem fájt leginkább ott legbelül, amikor baj volt, szóval olyan dolgokat ígértem meg, amit el szeretnék érni, nem pedig azt, hogy mi nem fog soha többé megtörténni.

Sok versenyzőhöz képest Te talán jóval nagyobb esélyeket kaptál eddig. Miután Fernando Alonso csapattársa lehettél a Renault-nál 2009-ben, úgy tűnt, hogy ott véget ért számodra az F1-es karrier. Aztán a Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier visszahozott, és egy igen göröngyös szezon után továbbra is itt vagy. Mit gondolsz, miért van ez?

RG: Azt hiszem, nem túl gyakran történik meg egy első teljes szezonját futó versenyzőnél, hogy háromszor dobogóra állhat, és kétszer a győzelemért is harcolhat. Úgy vélem, ez minden pilótának egy nagyon jó ajánlólevél, és nem csak az újoncoknak. Igaz, hogy gyakran szolgáltattam témát különböző események miatt, de arról amit elértem, alig beszéltek. Volt néhány nagyon jó versenyem is, ahol megmutattam mire vagyok képes. Remélhetőleg ebben a szezonban még ennél is többet mutathatok.

Eric Boullier nemrégiben azt mondta, hogy a renault-s élmény még mindig traumát okoz számodra. Milyen módon?

RG: Ez mind az elmúlt évben volt. Nyilván ha kirúgnak a Formula-1-ből, majd visszatérsz, akkor kétségbeesetten bizonyítani akarsz. Talán kétszer annyira, mint bárki más. Tavaly, amikor decemberben beszélgettem Gerard Lopezzel, akkor azt mondta, hogy ő sosem változtatja meg döntését. Végül úgy döntött, hogy maradok, és ezt a döntést innentől kezdve már nem kérdőjelezi meg többé. Ezzel a dolog le is zárult, így most már csak előre tekintünk erre a szezonra, és talán még tovább is…

Nagy dolgok kerülnek fel idén a napirendedre. Meg tudnál nevezni három dolgot, amit teljesíteni szeretnél ebben az évben?

RG: Következetesség, erős teljesítmény, és az, hogy a szezon végén legyen okom büszkének lenni magamra.

Eric Boullier terve, hogy a Lotus az első háromban végezzen a konstruktőri bajnokságban – ehhez azonban mindkét versenyzőre szükség van. Beléd sulykolta már ezt?

RG: Nem kellett kalapáccsal a fejembe verni. (Nevet) Ezt magamtól is jól tudom, és higgyék el, készen állok arra, hogy teljesítsem.

A téli tesztek alatt az autó eléggé vegyes benyomást keltett – néha fantasztikus volt, olykor viszont kissé zavarba ejtő. Valójában mi a helyzet?

RG: Azon körülmények között mindhárom teszttel nagyon elégedettek vagyunk. Már régóta az a bevett szokás, hogy kettős munkát végzünk a beállítások terén, és remélhetőleg péntek este ki tudjuk választani közülük a legjobb megoldást, és innen kezdődik a valódi munka.

Érkeztek új alkatrészek Melbourne-re?

RG: Van néhány kisebb aerodinamikai újdonság. Melbourne egy nagyon különleges pálya, és nagyban különbözik a többitől, amiken az év során versenyezni fogunk. Remélhetőleg jó irányt választottunk erre a sajátos melbourne-i helyzetre.

000 facebook_banner.jpg

Egy év után mit mondanál csapattársadról, Kimi Räikkönenről?

RG: Nem beszél sokat, de ez nem azt jelenti, hogy nem lenne jó csapattárs. Elég jól együtt tudunk dolgozni. Ő egy tapasztalt versenyző, és ez jó dolog. Minden teljesen nyitott ebben a csapatban.

Mi a helyzet a vezetési stílusotokkal? Amikor Kimi tapasztalatáról beszélsz, akkor az azt jelenti, hogy az ő beállításai is segítséget nyújtanak számodra?

RG: A vezetési stílusunk különbözik, de az érzések és észrevételek nagyjából azonosak mindkettőnk felől, így a mérnökök munkája sokkal könnyebb.

Hogy nézne ki egy jó hétvége számodra?

RG: Nem tűztem ki semmilyen konkrét eredményt magam elé. Vasárnap este úgy akarok visszatekinteni a hétvégére, hogy elmondhassam, minden megtettem, amire képes voltam – aztán remélhetőleg egy jó lendületet vehetünk Malajziára!

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 formula-1 romain grosjean ausztrál nagydíj 2013