2013. már 17.

F1 A felemás hétvége ellenére a Mercedes elégedetten távozik Ausztráliából

írta: FormaNet
F1 A felemás hétvége ellenére a Mercedes elégedetten távozik Ausztráliából

Jól indult a Mercedes hétvégéje, ám végül a technika ördöge most sem kerülte el a barckley-i gárdát. Nico Rosberg elektromos hiba miatt feladni kényszerült a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, miközben csapattársa, Lewis Hamilton mentette a menthetőt, és végül első mercedeses versenyén az ötödik helyre hozta be autóját. Hamilton úgy véli, hogy az ötödik helyezés jobb, mint amire előzőleg számítottak, és kiesése ellenére Rosberg is elégedett volt a hétvégével, hiszen érezhetően sokat fejlődött az autó a tavalyi évhez képest. 

hamilton - mercedes_1.jpg

 

Az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén a Red Bullok után Lewis Hamilton Mercedese volt a leggyorsabb, ám versenytempóban még fejlődnie kell a csapatnak. A brit már a futam első körében pozíciót vesztett a Ferrarikkal szemben, majd a következő körben a későbbi győztes, Kimi Räikkönen is körbeautózta. Később a csapat egy elnyújtott boksz-stratégiával próbált pozíciót nyerni, végül azonban a 2008-as világbajnoknak meg kellett elégednie egy ötödik hellyel.

„Azt hiszem, ez egy nagyon jó eredmény, és nagyon boldog vagyok.Sokkal jobb eredményt értünk el, mint amire számítottunk a szezon első versenye előtt, így ez egy nagyon jó kiindulópont” – kezdte értékelését Hamilton.

„Most az lesz, hogy megpróbáljuk kitalálni, hogy miért veszítettünk időt a többiekkel szemben, de úgy vélem, hogy a srácok fantasztikus munkát végeztek. Az autó nagyon jól érezte magát, így nem igazán tudom, hogy a többieknek hogyan sikerült meglépniük, de folytatjuk a munkát, és remélhetőleg végül odaérünk az élre.”

Hamilton szerint most a legfontosabb lépés az, hogy megvizsgálják, a verseny melyik pontján veszítettek tempót a riválisokkal szemben.

„Az első etapban nagyon jó volt az autó, és tudtam, hogy a szuperlágy gumik tovább tartanak, mint a többieknél. Két kiállást terveztünk, végül a futam során változtatnunk kellett három kiállásra. Tényleg nem tudom, hogy hol veszítettünk pozíciót, így ezt most ki kell vizsgálnunk. A lényeg, hogy egy olyan autónk van, ami nagyon jól tudunk dolgozni. Most várom a malajziai versenyt, ahol remélhetőleg építeni tudunk erre az erős kezdésre.”

Nico Rosberg nagyjából a versenytáv felénél volt kénytelen feladni versenyét, de ha nincs az elektromos probléma, akkor a csapat minden bizonnyal kettős pontszerzéssel távozik Melbourne-ből. Éppen ezért a német versenyző sem tört össze, és nagyon elégedett a fejlődéssel.

"Egy elektronikai probléma miatt kellett feladnom a versenyt, ami sajnálatos, mert két kiállással terveztünk, amivel egy tisztességes eredményt érhettem volna el. Ettől függetlenül sok pozitívuma volt a hétvégének. A csapatnak sikerült egy stabil autót építenie a tél folyamán. A kvalifikációnk nagyon jól sikerült, és esős körülmények között is jól szerepeltünk. Úgy tűnik, hogy elkezdtünk felzárkózni az élmezőnyre, és innentől kezdve erre tudunk építkezni” – nyilatkozta optimistán Rosberg.

000 facebook_banner.jpg

A csapatfőnök, Ross Brawn szintén az abroncsok viselkedésének kivizsgálását tartja a legfontosabb feladatnak a jövő heti Maláj Nagydíj előtt.

„Volt egy nagyon jó nyitó etapunk a versenyen, hiszen Lewisnál a 13. körig, Nicónál pedig a 14. körig tartottak ki a szuperlágy gumik. Ez meggyőzött minket arról, hogy meg tudjuk valósítani a kétkiállásos stratégiát. A közepes gumik azonban már nem viselkedtek annyira kiegyensúlyozottan, így végül be kellett látnunk, hogy változtatnunk kell három kiállásra, mert Lewis stratégiája veszélyesebbnek bizonyult azokhoz képest, akik eleve három kerékcserével számoltak. A következő napokban a legfontosabb feladat az lesz, hogy megértsük az abroncsok viselkedését.”

„Nico is erős versenyt futott, de kénytelen volt feladni. Összességében előreléptünk az autóval, és sokat tanultunk ma délután. Ha a puzzle darabok a helyére kerülnek, akkor ez a versenyeken is meg fog mutatkozni.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

mercedes forma-1 formula-1 ausztrál nagydíj