2013. már 17.

F1 Vetteléket meglepte Räikkönen - A dobogósok nyilatkozatai Melbourne-ből

írta: FormaNet
F1 Vetteléket meglepte Räikkönen - A dobogósok nyilatkozatai Melbourne-ből

Hatalmas taktikai csatával és nagy meglepetéssel indult a 2013-as szezon, hiszen Kimi Räikkönen a hetedik rajtkockából indulva olyan nagy riválisokat utasított maga mögé, mint a kvalifikációt magabiztos előnnyel megnyerő Sebastian Vettel, és a remekül rajtoló és keményen küzdő Fernando Alonso. 

melbourne.jpg

A szabadedzések és az időmérő után máris mindenki Vettel és a Red Bull idei dominanciáját jósolta, hiszen a német magabiztosan szerezte meg a rajtelsőséget, mellőle pedig csapattársa, Mark Webber rajtolhatott. Egy versenyt követően azonban jelenleg Kimi Räikkönen vezeti az egyéni világbajnoki pontversenyt, míg a konstruktőrök közül a Ferrari gyűjtötte a legtöbb pontot. Nyilvánvaló, hogy a riválisok nagyon meglepődtek a Lotus erején, és remek gumikezelésén, a finn bajnoknak viszont a hetedik rajthely ellenére is voltak jó megérzései, és elárulta, hogy már a futam előtt eltervezték a két kiállásos stratégiát. 

Kimi Räikkönen

Már a verseny elején úgy terveztük, hogy két kiállásunk lesz, és bíztunk benne, hogy kitartanak majd a gumik. Egész végig nagyon jó volt a kocsi, és bár kissé aggódtam az abroncsok miatt, de aztán éreztem, hogy ezt simán meg lehet csinálni.

Persze az elején voltak kétségeim, hiszen ez volt az első verseny, így még nem igazán tudtuk, hogy milyenek lesznek majd a gumik, és igazság szerint a tél folyamán sem nagyon mentem hosszú etapokat. De összességében nagyon jó az autó, és volt egy olyan megérzésem, hogy ha sikerült túl lenni az első körökön, akkor egy jó versenyünk lesz.

A futam vége felé, amikor Fernando kezdett utolérni, akkor igyekeztem kezelni a helyzetet. Arra gondoltam, hogy bármi történhet még, például elered az eső, így igyekeztem, hogy erre az esetre is meglegyen a megfelelő előnyöm. Viszonylag lazán mehettem, hiszen ahogy mondtam, egész hétvégén nagyon jó volt az autó, és végül egy nagyon jó futamunk lett.

Jó érzés vezetni a bajnokságot, de eddig csak egy versenyt teljesítettünk, szóval valójában nem sokat változtat az erre az évre tervezett céljainkon, de persze nagyon örülünk a győzelemnek. Idén azonban még rengeteg tennivalónk van, és sokszor kell még nyernünk ahhoz, hogy esélyünk legyen a világbajnokságban. Reméljük, hogy a következő versenyeket is sikerül hasonlóképpen teljesítenünk.

Fernando Alonso

Fantasztikusan érzem magam, nagyszerű versenyt futottunk, hiszen végig harcoltunk. Tegnap kicsit szomorúak voltunk, amiért mára halasztották az időmérő edzést, de hát nagyon nagy eső volt, így nem is futhattunk normális kört. Ezek után ma egy jó műsort kellett mutatnunk, és azt gondolom, hogy ez sikerült is.

Nagyon élveztem ezt a versenyt, de kicsit szomorú vagyok, hogy végül nem sikerült megnyernem. Kimi fantasztikusan teljesített, úgyhogy csak gratulálni tudok neki. Volt, hogy forgalomba kerültem, és nagyot kellett küzdenem Adrian Sutillal és Felipe Massával is, később pedig a lekörözöttekkel, szóval volt egy-két rázós pillanat. De ahogy mondtam, rendkívül boldog vagyok, mert tavaly és tavalyelőtt kissé nehezen indult a szezon, idén pedig egészen másként néz ki a helyzet. Sokkal nyugodtabbak vagyunk, és az autó nagyon jól sikerült.

Kicsit ugyan aggasztó, hogy Kimi meg tudta csinálni a versenyt két kiállással, nyilvánvaló, hogy a Lotus és ő is nagyon jó munkát végzett ezen a területen. Meg kell néznünk, hogy mi történt, és igazság szerint négy napunk van arra, hogy felkészítsük az autót a következő futamra. Biztos vagyok benne, hogy akkor is kemény ellenfelek leszünk.

www.bet-at-home.com

Sebastian Vettel

Az igazság az, hogy elégedettnek kell lennünk ezzel a eredménnyel, még akkor is, ha ennél többet akartunk. Nyilvánvaló, hogy ha pole-ból indulsz, akkor szeretnéd megnyerni a versenyt. A rajtom jól sikerült, és az első három kör is egész jó volt, de aztán nagyon gyorsan elfogytak a gumik, és nem tudtuk azt a tempót diktálni, amit akartunk.

Gratulálok Kiminek és a Lotusnak, ma ők végezték a legjobb munkát. Egy kicsit meg is lepődtem amikor láttam a bokszutca falán, hogy pozíciót veszítettem. Bevallom nem számítottam rá, és nem is értettem, hogy veszítettem el azt az egy helyet. Ettől függetlenül elégedettnek kell lennünk, ma mi voltunk a harmadik leggyorsabb csapat, és ennek nagyon örülök.

Olykor el kell ismerni, hogy mások gyorsabbak, de nem aggódom e miatt, mert az időmérő nagyon jól sikerült, és bár a délután nem teljesen úgy alakult, ahogy terveztük, de hosszú még a szezon és nagyon sok futam van még előttünk. Így is sok pontot szereztünk, szóval nincs okunk az elégedetlenkedésre.  Összességében jól éreztem magam. A gumikra nem volt könnyű vigyázni, így nagyon örülök, hogy itt állhatok a dobogón. Az Ausztrál Nagydíj mindig egy nagyon izgalmas futam.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 alonso vettel raikkönen melbourne formula-1 ausztrál nagydíj