2013. már 18.

F1 Sutil tökéletes visszatérése

írta: FormaNet
F1 Sutil tökéletes visszatérése

Adrian Sutil egy év kihagyás után tért vissza a Formula-1-be, és a Force India VJM06-tal máris két alkalommal, összesen 11 körön keresztül vezethette az Ausztrál Nagydíjat. Igaz, hogy az eltérő stratégiának köszönhetően állhatott az élre, ettől függetlenül a német pilóta hibátlan versenyt futott, és  végül hetedik helyével hat pontot szállított csapatának. Sutil életében először állt az élen F1-es futamon, amit természetesen rendkívül élvezett, és a következő célja, hogy élete első Formula-1-es dobogós helyezéséért harcoljon.

sutil - melbourne.jpg

Adrian, egy év távollét után egy fantasztikus versenyed volt. Milyen érzés, hogy teljesítményben ugyanott folytattad, ahol 2011-ben Brazíliában abbahagytad?

Adrian Sutil: Köszönöm, igen nagyszerű, hogy egy ilyen tökéletes versennyel térhettem vissza, mint amilyen ez volt. Nagyon élveztem. A Sahara Force India megadta nekem a lehetőséget a visszatérésre. Nélkülük nem lett volna esélyem egy ilyen teljesítményt felmutatni.

Kétszer is vezetted a versenyt – mennyire reménykedtél abban, hogy esetleg ez így maradhat?

AS: Nagyon jó volt először vezetni egy F1-es futamot. Azt hiszem ez 14 kör volt, és mindegyiket nagyon élveztem, de reális maradtam és tudtam, hogy a győzelem, vagy a dobogós eredmény nem elérhető. Ettől függetlenül keményen küzdöttem, hogy addig maradjak az élen, amíg csak lehetséges… (Nevet)

Milyen érzés volt az élen autózni? Nem is olyan régen már-már lemondtál az F1-ről, aztán hirtelen így térsz vissza…

AS: Egyszerűen csak élveztem, hogy ilyen jó az autóm, és hogy néhány kör erejéig képes voltam tartani Sebastian Vettelt, Fernando Alonsót és Felipe Massát.

A gumiabroncsok területén sok minden megváltozott 2011 óta, és a téli teszteken is mindössze három napod volt arra, hogy megismerkedj a Pirellikkel, ennek ellenére úgy tűnt, mintha soha nem is versenyeztél volna más gumikon. Hogy lehetséges ez?

AS: Már Barcelonában is jó érzéseim voltak, de még mindig sokat kell tanulni és fejlődni. A verseny végén, amikor szuperlágy gumikon kellett autózni, akkor néhány körön keresztül nem voltam benne biztos, hogy nem tudom-e azokkal befejezni a versenyt. De mivel néhány kör után nagyon rossz köridőket produkáltam, ezért be kellett mennem, és megmentettem a hetedik helyet, ami egy nagyszerű eredmény számomra.

Mit mondanál a stratégiátokról? Szinte mindenki más a szuperlágy gumikon indult, te pedig azokon fejezted be – milyen különbséget jelentett ez?

AS: Nagyon szerencsés vagyok, hogy volt lehetőségünk választani, hogy milyen gumikon rajtoljunk. Úgy döntöttünk, hogy a közepes keveréket választjuk, és ez helyes döntésnek bizonyult, mivel így jó néhány körrel tovább kint tudtam maradni. Fantasztikusan éreztem magam az autóban, és így lehetőségem nyílt arra is, hogy vezessem a versenyt, amikor a többiek korábban kiálltak előlem új gumikért.

Azt mondtad, hogy a McLaren gyenge formájából a Force India előnyt tud kovácsolni saját maga számára. Ezt láthattuk?

AS: Ez a melbourne-i verseny nagyon szerencsésen alakult számunkra, de biztos vagyok abban, hogy egy olyan tapasztalt csapat, mint a McLaren, rövidesen vissza fog térni. Az egyetlen esélyünk, hogy minden lehetőséget megragadjunk, amit kapunk. Ez alkalommal minden tökéletesen alakult számunkra.

Vajon mennyi ideig tarthatja maga mögött a Force India a McLarent?

AS: Mint már mondtam, attól tartok, hogy a McLaren hamarabb vissza fog térni, mint szeretnénk.

A VJM06 úgy tűnik, hogy fontos pontokért versenyezhet. Miben látod az autó erősségét?

AS: Igen, meggyőződésem, hogy folyamatosan pontokért kellene harcolnunk. Fejlődnünk kell még, és keményen kell dolgoznunk, de az autó nagyszerű, ami egy csomó magabiztosságot ad abban a tekintetben, hogy sikeresek lehetünk. A srácok a pályán és a gyárban fantasztikus munkát végeztek, és köszönettel tartozunk, amiért ennyire jó az autó.

000 facebook_banner.jpg

Melbourne egy dolog volt, de mi a helyzet a hétvégi malajziai versennyel? A feltételek minden bizonnyal mások lesznek. Mit tippelnél?

AS: Majd meglátjuk a jövő héten. Célunk az, hogy mindkét autóval pontokat szerezzünk. Az első versenyen 10 pontot gyűjtöttünk, és remélem, hogy tovább tudjuk ezt folytatni. Most, hogy első alkalommal vezethettem egy versenyt, a további álmom az, hogy megszerezzem első dobogós helyezésemet, szóval majd meglátjuk, milyen lehetőségeink lesznek Malajziában. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

www.bet-at-home.com

Szólj hozzá

forma-1 force india melbourne adrian sutil formula-1 ausztrál nagydíj