2013. már 20.

F1 A McLaren elnézést kért Webber elrontott rajtjáért

írta: FormaNet
F1 A McLaren elnézést kért Webber elrontott rajtjáért

Az Ausztrál Nagydíj rajtrácsán két Red Bull kapott helyet az első sorban, ám a második helyről induló Mark Webber már az indítás után veszített jó néhány pozíciót, mint később kiderült, az ausztrál versenyző autójával már a felvezető körön problémák adódtak. A 2-es számú RB9-es elveszítette a számítógépes kommunikációt a csapattal, és ennek oka a McLaren által szállított egységes motorvezérlés (ECU) meghibásodása volt. A wokingiak csapatfőnöke, Martin Whitmarsh először nem volt róla meggyőződve, hogy a Red Bull az ő rendszerük miatt került gondba, ám a MES (McLaren Electronic Systems) most elismerte a hibát, és elnézést kért az energiaitalosoktól.

2013-melbourne start.jpg

 

Mark Webber és csapata már a melbourne-i futam leintése után egyértelművé tette, hogy az elrontott rajt miatt a McLaren által szállított egységes motorvezérlés (ECU - Engine Control Unit) a felelős, miután a felvezető körben a bokszban elvesztették a számítógépes kapcsolatot az autóval. Ezt követően Webbert KERS hiba is hátráltatta, így ígéretesnek induló hazai futamán végül csak a hatodik helyen láthatta meg a kockás zászlót.

Christian Horner csapatfőnök elég frusztrálónak nevezte a problémát, és kijelentette: „Meg kell kérdeznünk a McLarent, hogy miért nem működött az ECU.”

Az FIA által elfogadott, szabványosított rendszert a McLaren 2008 óta szállítja a csapatoknak, és idén már a téli teszteken is okozott kisebb-nagyobb galibát, ugyanis a 2014-es szezonra készülve a cég most új szoftverrel rukkolt elő, ami láthatóan még közel sem tökéletes, és ennek első ( és remélhetőleg utolsó) áldozata lett Mark Webber.

A hét elején a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh még nem volt benne biztos, hogy kizárólag a cég leányvállalata felelős a hibáért: „Az is okozhatja az ECU meghibásodását, ha egy csapat nem megfelelően állítja be a rendszert, de meg kell vizsgálnunk” – vélekedett a szakember.

A vizsgálat megtörtént, és ezt követően az ECU kifejlesztéséért felelős McLaren Electronic Systems hivatalos közleményben elnézést kért a Red Bulltól.

„Maga az ECU mindenhol rendben volt Melbourne-ben, de volt egy szoftverrel kapcsolatos probléma, ami azt jelentette, hogy Webber autójának adatait kezelő rendszert a garázsban újra kellett indítani a felvezető kör alatt.”

„Bocsánatkéréssel tartozunk Mark és csapata felé, és együtt dolgozunk azon, hogy még egyszer ez ne történhessen meg” - állt a közleményben.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 webber mclaren red bull ecu formula-1 motorvezérlés