2013. már 20.

F1 Sötét felhők gyülekeznek az Orosz Nagydíj fölött - A futam mára presztízskérdéssé vált

írta: FormaNet
F1 Sötét felhők gyülekeznek az Orosz Nagydíj fölött - A futam mára presztízskérdéssé vált

A 2014-es, első Orosz Nagydíjról szinte azóta, amióta Bernie Ecclestone agyából kipattant, ellentmondó vélemények, és ellentmondásos hírek érkeznek. A legfrissebb jelentések szerint ismét komoly problémák lehetnek a Szocsiban megrendezésre kerülő versennyel, amennyiben a helyi hatalom, vagy akár a kormány nem kapcsolódik be jelentős mértékben a pálya építésébe, és a verseny szervezésébe.

Ecclestone és Putyin.jpg

A nagydíj rendezésével kapcsolatban már közvetlenül a szerződés aláírását követően felmerültek bizonyos pénzügyi aggályok, elsősorban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről, mégpedig abban a vonatkozásban, vajon a térség képes lesz-e egy éven belül finanszírozni két világméretű eseményt (ebben az évben Szocsi ad otthont a téli olimpiának is).

Orosz vállalkozások is ellenérzésüket fejezték ki az F1-es pálya építése kapcsán, melynek megtérülését rendkívül hosszadalmasnak ítélték.

A Speed Week legfrissebb jelentése szerint a verseny szervezője, a Formula Sochi hatalmas adósságot halmozott fel a beruházás alatt, így a cég csődbe ment, és a Krasznodari hatóságok felszámolást kezdeményeztek a futam szervezője ellen.

Pár hónappal ezelőtt Szocsi polgármestere, Anatolij Pakhomov igen magabiztosan nyilatkozott arról, hogy a város 2014 novemberében biztosan megrendezi Oroszország első F1-es futamát.

A Speed Week értesülése szerint jelenleg a legnagyobb beruházó cég, a verseny promótere, és az építkezés generál kivitelezője, az Omega vette át a teljes felelősséget a versennyel kapcsolatban.

Az orosz Izvesztia hírügynökség Dmitri Erofeevet idézve azonban arról ír, hogy a pénzügyi bonyodalmak ellenére, az előkészületek továbbra is a megfelelő ütemterv szerint haladnak.

000 facebook_banner.jpg

Pakhomov polgármester az elmúlt hónapban olyan nyilatkozatot tett, mely szerint a verseny presztízskérdéssé érett.

„A Krasnodar régió közigazgatása vezetésének nincs joga bármiféle hibát elkövetni ebben a projektben, mivel az ország tekintélyét kockáztatnák.”

„Abban az esetben, ha bármilyen probléma lenne, úgy határozottan elvárhatjuk, hogy segítségben részesülnénk a szomszédos (föderációs) államoktól.”

Úgy tűnik, idén Szocsi szolgáltathat fejtörést a jövő évi F1-es versenynaptár összeállításánál, ahogy ezt tavalyelőtt Austin, majd tavaly New Jersey is végigjátszotta. Bízzunk abban, hogy az orosz város az végül Austinhoz hasonlóan rendezni tudja a pénzügyi, gazdasági problémákat.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

www.bet-at-home.com

Szólj hozzá

forma1 szocsi formula-1 orosz nagydíj 2014-es versenynaptár