2013. már 21.

F1 Button Alonso tavalyi sikereiből merít önbizalmat

írta: FormaNet
F1 Button Alonso tavalyi sikereiből merít önbizalmat

A McLaren brit versenyzője, Jenson Button a gyenge szezonkezdésben is meglátja a pozitív dolgokat, mégpedig egyik riválisa, Fernando Alonso tavalyi sikereinek segítségével.

button - melbourne_1.jpg

 

Egy évvel ezelőtt a Ferrari eddigi történelmének egyik leggyengébb konstrukciójával rukkolt elő, és a téli tesztek finoman szólva is elég kétségbeejtően sikerültek a maranellóiak számára. A szezonkezdés szintén gyengén indult, majd év közben azért nagyrészt sikerült orvosolni a problémákat. A csapat és versenyzői is elismerték, hogy az élmezőnyhöz képest nagyjából két másodperces  lemaradással indították a 2012-es évet, ettől függetlenül Fernando Alonso erőn felül teljesítve folyamatosan szállította a pontokat, sőt a szezon második versenyét, az esős Maláj Nagydíjat meg is nyerte. Végül a spanyol klasszis egészen az utolsó versenyig harcban volt a világbajnoki címért, amit mindössze 3 ponttal bukott el Sebastian Vettellel szemben.

Ebben az évben úgy tűnik a McLaren lemásolja a Ferrari 2012-es kezdeti bukdácsolását, hiszen Ausztráliában az MP4-28 tempója messze elmaradt az élcsapatok autóitól. Jenson Button még egy 9. helynek is örülni tudott, és a wokingiaknál máris elismerték, hogy bajok vannak az autó megértésével. Mivel csak pár nap telt el a melbourne-i gyenge szereplés óta, ezért a problémák orvoslására sok idő nem jutott, de Malajziában bármikor jó esély van csapadékra, és ebben az esetben a sebességkülönbségek eltűnnek. Mivel Alonso tavaly a 9. helyről rajtolva végül nyerni tudott a kaotikus esős sepangi futamon, így hasonló körülmények között akár a McLarennek is lehet esélye a hétvégén.  A 2009-es világbajnok mindenesetre a spanyol és csapata tavalyi vesszőfutásába kapaszkodva önt magába- és rajongóiba önbizalmat.

„Van a dolgoknak egy nagyon is pozitív oldala. Fernando a szezon kezdetén másfél másodperccel volt lemaradva tőlünk, és végül majdnem megnyerte a világbajnoki címet” – emlékeztetett Button.

„Szóval igen, egy top csapat számára lehetséges, hogy ledolgozza hátrányát. Hogy nálunk ugyanez meg fog-e történni, azt még nem tudom. Mindig mindenhol vannak erős és gyenge pontok, csak az a kérdés, hogy melyikből mennyi, de az biztos, hogy nem ez az a helyzet, ahol most lenni szeretnénk. Nálunk a tél folyamán sok minden változott az autón, míg a legtöbb csapatnál nem ez a helyzet, hanem a tavalyi autót fejlesztették tovább. Mi most nagyon eltérő megközelítést alkalmaztunk, és jelenleg egyértelmű, hogy nem vagyunk túl boldogok, de még csak egy verseny volt, és innen még nagyon sok mindent el lehet érni”- bizakodott a mezőny legrutinosabb versenyzője.

000 facebook_banner.jpg

Button új csapattársa, Sergio Pérez a téli szünetben még győzelmekről, sőt bajnoki címről álmodozott, ehhez képest első mclarenes versenyét a középmezőnyben töltötte, és végül nulla ponttal távozott. A 23 éves mexikói – tapasztalt kollégájához hasonlóan – nincs kétségbeesve, és biztos benne, hogy inkább előbb mint utóbb, jönni fognak a sikerek is. 

„Ha van olyan csapat, aki képes kilábalni a nehéz és bonyodalmas helyzetekből, akkor az a McLaren. Abszolút hiszek a csapatomban, és még biztatóbb jel számomra, amikor látom, hogy az emberek éjt nappallá téve dolgoznak ezen. Tudom, hogy jóra fordulnak a dolgok, inkább előbb, mint utóbb”- nyilatkozta nagyon optimistán Pérez.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 mclaren jenson button formula-1