2013. már 22.

F1 Csapatsorrend, vagy csak így alakult - A Ferrari ausztrál taktikája

írta: FormaNet
F1 Csapatsorrend, vagy csak így alakult - A Ferrari ausztrál taktikája

Egyetlen futamon vagyunk még csak túl a 2013-as Formula-1-es szezonban, ám máris megkezdődtek azok a találgatások, hogy a Ferrari vajon betartja-e azon  ígéretét, mely szerint az évad elején mindkét pilóta számára azonos esélyeket és feltételeket biztosít. Sokak szerint az Ausztrál Nagydíjon világosan kiderült, hogy Felipe Massa továbbra is csak második pilóta csapattársa, Fernando Alonso mögött. A brazil természetesen visszautasította ezeket a találgatásokat.

Massa Alonso előtt Ausztráliában.jpg 

Tavaly év végén - azt követően, hogy Maranellóban egy újabb évre bizalmat szavaztak Felipének - a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo kijelentette, hogy addig nem állítanak fel sorrendet, míg mindkét pilótájuk esélyesként versenyez a világbajnoki címért. Az ausztrál versenyen azonban egyesek szerint voltak arra utaló jelek, hogy ez még sincs így a Ferrarinál.

Massa az időmérő edzésen (hacsak 3 ezreddel is) gyorsabb kört futott csapattársánál, így a vasárnapi futamon Alonso elől, a második sorból, a negyedik  rajtkockából rajtolhatott, majd a versenyen sokáig spanyol csapattársa előtt autózott. Az első kerékcserék sorát a csapat a brazillal kezdte, ám a második bokszkiállásra Alonsót hívták be előbb, ráadásul az eredeti tervnél hamarabb, és végül ez a taktika bizonyult jobbnak, mert Fernando így nem csak Massát, de még Sebastian Vettelt is átugrotta, azaz rögtön két pozíciót is nyert.

„Felipének nem kellene elégedettnek lennie” – nyilatkozta sokatmondóan az eset után a Renault egykori csapatfőnöke, Flavio Briattore, aki nem mellesleg Alonso menedzselésével is foglalkozik.

A versenyt követően Massa is elismerte, hogy nem nagyon örült annak, hogy a mögötte vezető csapattársat hívták ki előtte a bokszba.

„Igen, egy kissé dühös voltam amikor Fernandót előttem hívták ki. Ez volt a versenyem során az egyetlen probléma, ekkor két pozíciót is veszítettem.”

Ennek ellenére pár nappal később, amikor arról faggatták a brazilt, hogy úgy gondolja-e, hogy a Ferrari szándékosan hívta ki Alonsót korábban, hogy kicsit ellene dolgozva előnyt biztosítson a spanyolnak, Massa már így válaszolt: „Ez nem büntetett, vagy érintett hátrányosan engem.”

„Amikor egy bolyban autóztunk több autóval, Fernando korábban állt ki. Ez volt a könnyebb, mintsem feleslegesen több kockázatot vállalni. Úgy nézett ki, hogy ez akár rossz is lehet számára, de végül jól működött.”

„Persze ha a legjobbakkal harcolunk, és ez történik, akkor az ember ideges lesz. De természetesen ez nem jelent hátrányt, és még csak nem is csapatutasítás. Semmi ilyesmi nem volt.”

„Ez része volt a stratégiának, ami nem igazán működött. Nem volt könnyű megérteni az abroncsokat ilyen rövid edzések alapján” – nyilatkozta Massa, kissé másra helyezve a hangsúlyt, a versenyt követő nyilatkozatához képest.

000 facebook_banner.jpg

Természetesen ha nem így történt, akkor sem várható el egy pilótától, hogy a csapat érdekeivel szembe menjen, így a csúsztatás bevett fogás a Formula-1-ben. Amennyiben viszont valóban szó nem volt csapatsorrendről, azt a maranellói gárda jó pár futamon tudja majd igazolni a Massa rajongók felé.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

ferrari forma1 fernando alonso felipe massa formula-1 csapatutasítás ausztrál nagydíj