2013. már 22.

F1 Minden a gumik körül forog - Ezúttal Vettelék kritizálják a Pirellit

írta: FormaNet
F1 Minden a gumik körül forog - Ezúttal Vettelék kritizálják a Pirellit

A Maláj Nagydíj első két szabadedzését követően újabb kritika érte a Pirelli idei abroncsait, ezúttal a Red Bull Racing versenyzői fejezték ki nemtetszésüket a gumikkal kapcsolatban. Sőt Mark Webber odáig ment, hogy kijelentette, jelen pillanatban a Formula-1 az abroncsok körül forog.

webber - malajzia.jpg

Az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon az autók teljesítménye mellett a gumikopás volt a legfontosabb tényező. Ezen a téren a Red Bull nem vizsgázott túl jól, és miután az RB9 egykörös tempója egyértelműen a mezőny legjobbja volt, a futamon szinte elsőként zabálta fel a szuperlágy gumikat az élen autózó Sebastian Vettel kocsija. A csapat ezen a területen alulmaradt a Lotusszal és a Ferrarival szemben.

Malajziában az eső szabadedzésen Mark Webber futotta meg a leggyorsabb kört, ám az ausztrál szerint autójuk teljesítményében jelenleg a Pirelli abroncsai sokkal dominánsabb tényezők, mint ahogy arra korábban számítottak.

„Jelenleg az egész széria az abroncsok köré épül. Minden a gumik körül forog. Gumiabroncs, gumiabroncs, gumiabroncs…”- állította fel a fontossági sorrendet Webber a mai gyakorlások után.

000 facebook_banner.jpg

A veterán pilóta csapattársa, Sebastian Vettel úgy véli, hogy Sepangban talán még egy fokkal rosszabb a gumikezelésük, mint az évadnyitó melbourne-i hétvégén.  Amikor a címvédőt arról kérdezték, hogyan érzi az RB9 tempójában rejlő lehetőségeket, Vettel a következőt válaszolta:

„Úgy néz ki, hogy eléggé rendben van az autó, de ha azt nézzük, hogy milyen hosszan bírják a gumik, akkor már nincs minden rendben. Azt mondanám, hogy nem valami fényes a helyzet. Remélem van elég abroncsuk ahhoz, hogy túléljük a versenyt. Ma mindenkinél elég komoly volt a gumikopás mértéke, így nyilván nem lehet kihasználni az autóban lévő teljes potenciált. Ez nem túl szórakoztató, de ez van.” 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 pirelli red bull szabadedzés maláj nagydíj formula-1