2013. már 24.

F1 Domenicali szerint a csapat hozott egy rossz döntést, ami miatt Alonso kiesett

írta: FormaNet
F1 Domenicali szerint a csapat hozott egy rossz döntést, ami miatt Alonso kiesett

Fernando Alonso számára nem tartott sokáig a Maláj Nagydíj, miután a rajtot követő csatában nekikoccant az élen haladó Sebastian Vettel autójának, és ennek következtében megsérült Ferrarijának első szárnya, ami néhány kanyarral később le is szakadt. Alonso a kavicságyban végezte, ám mindez elkerülhető lett volna, ha közvetlenül a koccanást követően visszatér a bokszba egy szárnycserére. A maranellóiak csapatfőnöke, Stefano Domenicali elmondta, hogy a csapat kockázatos döntése volt, hogy Alonso kint maradjon a sérült alkatrésszel.

alonso - sepang.jpg

Fernando Alonso a harmadik rajtkockából vághatott neki az 56 körös sepangi versenynek, és a rajt után máris az élen álló Sebastian Vettelt támadhatta. A második kanyarban azonban túl közel került az RB9-hez, sőt neki is koccant az autó hátsó kerekének, ést ezt a Ferrari első szárnyának bal oldala sínylette meg. A spanyol ahelyett, hogy szárnycserére visszatért volna csapatához, inkább belekezdett második körébe, és tovább csatázott ekkor már az őt támadó  Mark Webberrel. A nagysebességű célegyenesben azonban a sérült szárny megadta magát, és az autó alá gyűrődött. Innentől kezdve az F138-as irányíthatatlanná vált, és Alonso a kavicságyban fejezte be ígéretesnek induló versenyhétvégéjét.

A csapatfőnök, Stefano Domenicali elismerte, hogy várni akartak még egy kicsit, hiszen a gyorsan száradó pályán egyébként is hamarosan be kellett volna jönnie slick gumikért, és abban bíztak, hogy a sérült szárny kibírja még azt a néhány kört.

„Kockáztattunk, de végül nem volt kifizetődő”- ismerte el Domenicali.

„Az ütközést követően a versenyünk még nem ért véget, és ekkor megvizsgáltuk a helyzetet, hogy mikor kell száraz gumikra váltani. Normál körülmények között ki kellett volna jönnie (Alonsónak), de ez éppen egy átmeneti idő volt, és úgy gondoltuk, hogy a szárny túl fogja élni azt a pár kört, ezért megpróbáltuk kivárni. Arra is megvolt az esély, hogy ez sikerüljön, és akkor a slick gumikra váltást követően Fernando lehetett volna a hétvége hőse. Sajnos azonban a szárny nem maradt a helyén.”

000 facebook_banner.jpg

Domenicali hangsúlyozta, hogy mindez a csapat döntése volt, és nem Alonsóé.

„A döntés a pitwall-nál született. Nyilvánvaló, hogy Fernando érzi az autót, de ő nem láthatja, hogy mekkora a sérülés. Csapatként viseljük a felelősséget. Az összeérés (Vettel autójával) nem volt szerencsés, mert jó pontokat szerezhettünk volna ezen a versenyen. Fernando nem örül annak, hogy nulla ponttal távozik, de továbbra is pozitívan várja a folytatást.”

Alonso nem hibáztatja csapatát a történtek miatt. „Ez egy nagyon kis koccanás volt, de elég ahhoz, hogy kárt tegyen az első szárnyban. Ez egy elég szerencsétlen helyzet volt. Az első körben folyamatosan beszéltünk a csapattal a rádióba, és az első két szektorban az autó többé-kevésbé jól működött. A csapat látta a károkat, de tudtuk, hogy hogy a harmadik vagy a negyedik körben váltani akarunk slick gumikra, és esetleg 20-30 másodpercet megmenthetünk a versenyből. Ha kiálltunk volna az első körben, aztán a harmadikban is, akkor sokat veszítettünk volna. Aztán a következő körben már láttam, hogy nagyobb a probléma, és sajnos a hátsó egyenesben a szárny leesett. Az eset után már tudjuk, hogy rossz döntést hoztunk, de akár jól is elsülhetett volna. Ezt sosem lehet tudni egészen addig, amíg meg nem történnek a dolgok.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 maláj nagydíj sepang formula-1 stefano domenicali