2013. már 26.

F1 Räikkönen jelentősen növelte a Lotus ár-érték arányát - Újabb lépés az istálló eladása felé?

írta: FormaNet
F1 Räikkönen jelentősen növelte a Lotus ár-érték arányát - Újabb lépés az istálló eladása felé?

Az elmúlt félévben egyre több olyan találgatás látott napvilágot, mely szerint a Lotus istálló tulajdonosa, a Genii Capital új befektetőt keres az alakulat számára. A történet hátterében a jelek szerint bizonyos pénzügyi nehézségek állhatnak, és bár erre nincs komoly bizonyíték, az egyre világosabb, hogy a jelenlegi tulajdonos keresi a távozás lehetőségét. Christian Sylt, az F1 üzleti ügyeit mélységében is ismerő szakember szerint a Genii Capital számára most nyílhat lehetőség arra, hogy elhagyják a száguldó cirkuszt.

Raikkönen teljesítmény jelentősen felértékelte a Lotus ár-érték arányát.jpg

A Gerard Lopez érdekeltségébe tartozó luxemburgi bejegyzésű Genii Capital a Renault-tól vette át az istállót, az ismert Crash-Gate botrányt követően, és a név, illetve a tulajdonosi struktúra többszöri átalakítása után jelenleg egyedüli tulajdonosként, ma már a névadó szponzor támogatása nélkül viszi az enstone-i székhelyű F1-es csapat ügyeit.

A Lotus szekere jelenleg jól fut az előző évekhez képest, hiszen Kimi Räikkönen tavalyi érkezése önmagában is a csapatra fordította a figyelmet, és a jégember 2012-es szezonban elért harmadik helye, illetve az idei szezonnyitón elért győzelme tovább növelte az istálló ázsióját.

A csapat ambíciói folyamatosan nőttek az elmúlt év sikerein felbuzdulva,  és Sylt legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy az elmúlt hónapban sikerült egy rendkívül kedvező ajánlatot elérni, melynek alapján az istálló igazgatótanácsába bekerült Nagy-Britannia legsikeresebb ingatlanbefektetője, Andrew Ruhan, aki többek között a Bridgehouse Capital nevű céget, a Financial Times-t, számtalan telekommunikációs és számítástechnikai  is jegyez.

Ruhan számára mellesleg nem idegen a motorsport, hiszen lelkes amatőr autóversenyzőként 2011-ben GT Kupa bajnokságot is nyert.

Sylt szerint Ruhan nem befektetőként érkezik a Lotushoz, hanem azt a kilépési útvonalat akarja megmutatni a jelenlegi tulajdonosoknak, melyet már egy ideje keresnek, és ami a lehető legkedvezőbb gazdasági eredményt nyújtja.

Talán sokan meglepődnek most, hogy egy sikersztori kezdetén miért akarhat Gerald Lopez megválni az alakulattól, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy (annak ellenére, hogy többször is hangoztatták elkötelezettségüket az F1 iránt) egy befektető cég elsősorban a pénzt, és a minél gyorsabb megtérülést, illetve a haszon realizálását tartja szem előtt.

A jelenleg 100 százalékban tulajdonos Gerard Lopez, a Genii Capital tulajdonosa már idén januárban így nyilatkozott: „Ha vannak befektetők, akik be szeretnének lépni, bizonyos mennyiségű részvényt készek vagyunk átadni.”

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier Christian Sylt-nek elmondta: "Ruhant valóban nemrégen nevezték ki igazgatónak az igazgatótanácson belül. Tőle azt várják, hogy üzleti érzéket hozzon a csapathoz,és azt a szenvedélyt és tudást, amivel az F1-es üzleti életben rendelkezik, de amennyire én tudom, nem pénzügyi hátteret.”

www.bet-at-home.com

Az alakulat kapcsolata a Lotusszal, és a Lotus Grouppal az elmúlt években igen különösen alakult, mint ahogy maga a Lotus márka is igen szövevényes kapcsolati rendszer. Tavaly október környékén azonban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Lotus Group anyacége, a maláj érdekeltségű Proton az enstone-i alakulat felvásárlásával szeretne belépni a Formula-1-be. (erről egyébként az elmúlt években több találgatás is napvilágot látott) Az istállónál ezt tagadták, és Boullier az üggyel kapcsolatosan akkor így nyilatkozott: „ A Genni már megmutatta elkötelezettségét, és a jövőben is elkötelezett a csapta pénzügyi hátterével kapcsolatban.”

Kimi Räikkönen tavalyi teljesítmény alapján az összes F1-es csapat közül a Lotus érte el a legjobb ár-érték arányt.

A világbajnok Red Bull minden egyes pontért 360 ezer fontot (550 ezer dollár) költött, és ezzel szemben a bevétel minden pont után 450 ezer font (680 ezer dollár) volt.

A Lotus év végi elszámolása (mely 2011 december 31-gyel datálódik) azt mutatja, hogy az adózás előtti 20,8 millió fontos veszteség ellenére 41 százalékkal növekedett a bevétel az előző időszakhoz képest (115,7 millió fontra). Bár a csapat költségei tavaly tovább növekedtek 12,1 millió fonttal ( össz:134,4 millió fontra), ám ez az összeg még mindig nagyon messze van a világbajnok Red Bull Racing növekvő költségéhez, ami elérte a 176,2 millió fontot. Éppen ezért a Lotus egyértelműen az ár-érték arány bajnoka.

000 facebook_banner.jpg

Az a tény, hogy jelenleg Anglia egyik legsikeresebb üzletembere bekerült a Lotus igazgató-tanácsába, mindenképpen több kérdést is felvet. Vajon valóban csak az üzleti érzékére számítanak, vagy rövidesen pénzügyi hátteret is nyújt a csapatnak, talán ezzel mutatva meg a keresett utat, mely gazdaságilag is megfelel Gerard Lopeznek és a Genii Capitalnak. Mert abban bizonyosak lehetünk, hogy amennyiben Ruhan pénzzel is beszáll az istállóhoz, azt csak a legmagasabb státuszért teszi, nem lesz másodlagos szereplő az enstone-i istálló életében.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 kimi raikkönen eric boullier enstone genii capital formula-1 lotus f1 team