2013. már 27.

Coulthard: Az F1-ben nem kiscicák versenyeznek

írta: FormaNet
Coulthard: Az F1-ben nem kiscicák versenyeznek

A Maláj Nagydíjon történő, Red Bull versenyzők közötti incidens napok óta témát szolgáltat a széria háza táján, és egyre több olyan vélemény fogalmazódik meg, ami a címvédő, Sebastian Vettel harciassága mellett áll ki. Jelenleg a BBC kommentátoraként tevékenykedő egykori F1-es pilóta, David Coulthard is úgy látja, hogy ha adott a lehetőség, akkor egy valódi versenyzőnek nem lehet megtiltani, hogy nyerjen. Coutlhard szerint a legfontosabb, hogy Vettel belátta hibáját, és bocsánatot kért, amit el kell fogadni.

David Coulthard.jpg

David Coulthard saját bőrén is megtapasztalhatta, és természetesen e nélkül is mindenki jól tudja, hogy a Formula-1-ben mindig is voltak csapatutasításból adódó nehéz helyzetek, és valószínűleg ez a jövőben sem lesz másként.

„Ezzel a dologgal minden csapatnak meg kell küzdenie, hiszen itt nem kiscicák versenyeznek, hanem pilóták, akik győzni akarnak. Ez a hátránya annak, ha két gyors versenyző van egy csapaton belül”- írta a BBC F1-es oldalán Coulthard, aki úgy véli, hogy teljesen mindegy, hogy Vettel bocsánatkérése őszinte volt vagy sem, mindenképpen meg kell adni neki azt a bizalmat, hogy nem kételkedünk ebben, hiszen sok nagy pilótának még ez is nehezére esett a múltban, többek között Michael Schumachernek is. 

„Lehet itt elemezgetni a dolgokat, de a lényeg, hogy Vettel kapott egy utasítást, amit figyelmen kívül hagyott. Ő ezt felismerte és bocsánatot kért.”

„Ha valaki azt mondja ’Bocs ezt rosszul csináltam’, akkor azt el kell fogadni. Mi mást várnánk tőle? Nem fogja azt mondani, hogy ’A helyes dolgot cselekedtem, sokkal fontosabb vagyok, mint a csapat, és nem bántam meg. Legközelebb is ugyanezt megteszem’. Természetesen helyre kell hozni az ilyen károkat, hiszen ez a sport is egy üzlet. Alázatosnak kell lennie, és őszintének kell mutatkozni, vagy valóban annak kell lenni. Én amondó vagyok, hogy el kell fogadnunk, hogy a bocsánatkérése hiteles volt.”

„Michael Schumachernek például elég hosszú időbe telt, mire bocsánatot kért, amikor 1997-ben Jerezben a bajnoki cím érdekében megpróbálta kilökni  Jacques Villeneuve-t a pályáról. Csak jó néhány hétvégével később tette meg. Illetve a mai napig nem kért bocsánatot azért, amiért 2006-ban leparkolt Monacóban, és ezzel megakadályozta Fernando Alonsót, hogy megszerezze a pole-t. Schumacher egy kivételes versenyző volt, akinek csapata mindent megadott, és az első pillanattól kezdve elsőszámú volt, ő pedig ezt kihasználta.”

Schumacher példája után Coulthard Alonsót és Vettelt olyan nagy legendákhoz hasonlította, mint a nagy rivalizálásról híres Senna-Prost duó, és úgy véli, hogy az igazán nagy versenyzők nem nagyon ismerik azt a szót, hogy megalkuvás vagy bocsánatkérés.

„Tekintsünk csak vissza Ayrton Senna és Alain Prost idejére. A jelenben Alonso és Vettel ugyanez. Ők hatalmas versenyzők, és nagyságuknak része az a meggyőződés is, hogy amit tesznek, az helyes. Az alázatosság az, amikor felismerik, hogy amit tettek az rossz volt. Néhányan megtették már ezt, ám néhányan úgy hagyták el ezt a szériát, sőt akár úgy mentek el a sírba, hogy makacsságuk győzött, és sosem kértek bocsánatot.”

000 facebook_banner.jpg

A  nagyság mellett persze nem lehet megfeledkezni az életkorról és az ezzel járó éretlenségről sem, és Coulthard ebben a tekintetben is megértő, hiszen anno 1995-ben a Williamsnél, Damon Hill csapattársaként ő is olykor ideges volt az ehhez hasonló utasítások miatt. Akkor ő még második szezonját futotta a szériában, és csapattársa, Damon Hill volt a benettonos Michael Schumacher legnagyobb riválisa.

„Vettel még csak 25 éves. A futam után a szállodában beszélgettem Damon Hill-lel, és ő emlékeztetett arra, hogy 24-25 évesen én is olykor milyen ideges voltam. Ebben a korban még más a fontossági sorrend. Én akkor a karrieremet próbáltam építeni, miközben Damon megpróbálta megnyerni a világbajnokságot” – emlékezett vissza az 1994-ben, a Williamsnél debütáló skót.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 webber vettel red bull david coulthard formula-1