2013. már 27.

F1 Briatore a Red Bull vezetését gyengeséggel vádolja - Vettel bajnoki címe is elúszhat az eset miatt?

írta: FormaNet
F1 Briatore a Red Bull vezetését gyengeséggel vádolja - Vettel bajnoki címe is elúszhat az eset miatt?

Nem csillapodnak a kedélyek a Red Bull körül, a Maláj Nagydíjon történtek nyomán. Vannak akik úgy gondolják, Vettel csatája Webberrel a csapatutasítás ellenére is helyes volt, hiszen a Formula-1-nek erről kell szólnia, sőt egyesek szerint a regnáló bajnok a közönségnek kedvezett azzal, hogy izgalmat vitt a versenybe. A tények azonban nem azt mutatják, hogy ez jó húzás volt a némettől, mert olyan alkalmat használt ki csapattársa megtámadására, mely teljesen váratlanul érte az ausztrált, és ennek a csapategység tekintetében is rendkívül komoly következménye lehet. Így gondolja ezt Flavio Briatore is aki Webber egész F1-es karrierjének menedzselésében részt vett.

Webber Vettel Sepangi dobogó.jpg

Sebastian Vettel szerződése 2014 év végéig tart, míg Webber jelenlegi kontraktusa az idén decemberben lejár, mivel vele minden évben csak egy évre hosszabbít a csapat.

Flavio Briattore szerint Vettel azon döntése, hogy - a plusz hét ponttal járó győzelem érdekében - a csapatutasítás ellenére megelőzte Webbert Malajziában, teljesen tönkre tette a csapattársi viszonyt és a bizalmat, ami a későbbiekben akár a világbajnoki címbe is kerülhet.

„Azt hiszem, nincs kapcsolat közöttük többé” – vélekedett az olasz szakember a történteket követően.

„A két Red Bull pilóta között ezelőtt is meglehetősen formális volt a viszony, ez világossá vált az előző évben.”

„Most Vettel azt mondja, hogy segíteni fogja Markot, de Marknak nincs szüksége semmiféle segítségre. Ezt a versenyt meg kellett volna nyernie, és lehetséges, hogy Vettel az összes többi versenyt megnyerhette volna.”

„Nem hinném, hogy ezt a kapcsolatot helyre lehet hozni. Mindketten profik, versenyeket akarnak nyerni, de elképzelhetetlen, hogy Mark a jövőben segítené Vettelt, és azt sem gondolom, hogy Vettel segítené Markot.”

„Szóval most van két ellenség egy csapatban, és ez reményt adhat a Ferrari számára” – vélekedett Briattore, aki Webber mellett Fernando Alonso menedzselését is végzi.

Arra a kérdésre, hogy vajon 2013 végén Webber vagy Vettel elhagyja-e a Red Bullt, az olasz szakember így válaszolt: „Egészen biztos vagyok benne. Már tavaly is voltak problémák.”

„Az autó nagyon versenyképes, így a pilóták ugyan szeretnének ott maradni, de Sepang is bizonyíték volt arra, hogy nincs egy olyan ember, aki kézben tartaná a dolgokat a Red Bullnál. Vettel ott a főnök. Nem lehet egyszerre menedzselni a csapatot, és közben vezetni is.”

Briattore gyengeséggel vádolta a csapatfőnököt, Christian Hornert, és nem tartja hatékonynak azt, ahogy a hatalom megoszlik az istállón belül Horner, Adrian Newey, Helmut Marko és a tulajdonos, Dietrich Mateschitz között. (Amíg a tulajdonos, Mateschitz támogatja Webbert, addig Marko minden lehetőséget kihasznál, hogy kritizálja az ausztrál veteránt.)

„A probléma az, hogy két ember ül a bokszutca falán, két eltérő elképzeléssel, miközben Helmut mögöttük dolgozik, és közben Mateschitz-szel beszélhet, így érthető, ha meg vannak ijedve.”

Az olasz nem ment el szó nélkül amellett sem, hogy Vettel győzelme után nem a csapatfőnök, hanem Adrian Newey ment fel a sepangi dobogóra.

„Normál esetben a csapatfőnök megy fel a dobogóra a szezon első győztes versenyét követően. Christian nem volt elég erős ahhoz, hogy felmenjen a pódiumra, mert megijedt, hogy a pilóták döntöttek a csapatvezetés helyett. Első alkalommal, amikor a szezonban versenyt nyer egy csapat, akkor a csapatfőnöknek kell felmennie, utána már küldheti a versenymérnököt, vagy a technikai igazgatót. Az a tény, hogy nem Christian ment fel azt követően, hogy kettős győzelmet arattak, elárulja gyengeségét, a többiekhez képest” – vélekedett az egykori Renault csapatfőnök, Flavio Briatore.

000 facebook_banner.jpg

A Formula-1 nagy ura, Bernie Ecclestone is osztja barátja véleményét:

„Tegyük fel, hogy ez a két srác év végén abba a helyzetbe kerül, hogy megnyerhetik a bajnokságot. Most már esély sincs arra, hogy ebben az esetben Mark segítsen Sebastiannak. Szóval Sebastiannak el kell ezen gondolkodnia. Meglehet, hogy a szezon bizonyos pontján majd szeretné, ha Mark segítene neki, de nem hinném, hogy Mark csak fogja magát és megteszi” – nyilatkozta Ecclestone, hozzátéve, hogy a szezon ezen szakaszában mind a Red Bulltól, mind pedig a Mercedestől butaság volt a Maláj Nagydíjon történt utasítás.

„A bajnokság ezen szakaszában nem hinném, hogy szükség van csapatutasításra, bárkiről is legyen szó.”

„A Mercedes miatt is csalódott voltam, hogy nem engedték meg Rosbergnek az előzést. Azt hiszem, hogy ez egy elég hülye döntés volt. Szerintem Rosberg kicsit megkergethette volna a Red Bullokat. Ennek a döntésnek nyilvánvalóan semmi értelme nem volt”- vélekedett a FOM vezér. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 red bull maláj nagydíj flavio briatore mark webber sebastian vettel formula-1 csapatutasítás