2013. már 28.

F1 Button szerint Vettel hosszútávon is ártott magának, ami jó lehet a riválisoknak

írta: FormaNet
F1 Button szerint Vettel hosszútávon is ártott magának, ami jó lehet a riválisoknak

A jelenlegi F1-es mezőny legtapasztaltabb versenyzője, Jenson Button is elmondta véleményét a címvédő, Sebastian Vettel legutóbbi futamon történt akciójáról. A McLaren brit pilótája úgy véli, hogy Vettel hosszútávon megfizet majd ezért az engedetlenségért, ráadásul a Red Bull csapaton belül kialakult ellentétek a riválisokat fogják segíteni.  

Jenson-Button-Sebastian-Vettel.jpg

Jenson Button a maga 33 évével ugyan nem a legidősebb-, de 230 nagydíjával a 2013-as Formula-1-es mezőny legtapasztaltabb versenyzője. A 2009-es világbajnok eddigi pályafutása során több csapatváltást és csapattárs váltást is megélt már, de még őt is meglepte Sebastian Vettel sepangi viselkedése, és úgy véli, hogy ez a pillanatnyi önzés végigkíséri majd a szezonban.

„Mindannyian nyerni szeretnénk, de mivel Sebastian a Red Bullnak versenyez, így a csapat az, akinek meg kell hozni a döntéseket. Mindez nagyon sokszor az ő javára történt. Azt gondolom, hogy ez az eset hosszútávon fájdalmas lesz számára, és nagyon meglepő, hogy ezt tette” – idézi Buttont a The Sun.

Button szerint ezt már nem lehet jóvátenni, és hiába ülnek le a csapattal megbeszélni a történteket, ettől még senki nem fogja neki elfelejteni.

„Nehéz ügy ez a csapatutasítás, de a csapat érdekeit figyelmen kívül hagyni, az egy megint más történet. Ha már a rajtnál le vannak osztva a lapok, az egy nagyobb probléma. Nem rajongok azért, ha egy versenyző elsőbbséget élvez a csapatánál, de Vettel egyszerűen nem vett tudomást a csapatutasításról.”

„Hogy vissza fogja-e adni ezt a győzelmet Marknak? Nem tudom elképzelni, hogy vezeti a versenyt, Mark megérkezik, ő pedig azt mondja majd, hogy ’Tessék, itt van’. Ez nagyon nehéz, és én nem tudnám megtenni. Ha azt mondják neked, hogy kíméld az abroncsokat, a csapattársad pedig utolér és ott terem a hátad mögött, akkor persze, hogy bosszankodni fogsz, és problémát fog okozni. Még ha le is ülnek megbeszélni, az semmit nem fog már változtatni a végeredményen. Ami történt, az mindig ott lesz a fejükben, és nem fogják elfelejteni.”

Button első mclarenes évében, 2010-ben Törökországban hasonló incidenst élt meg akkori csapattársával, Lewis Hamiltonnal. Akkor a csapat az élen álló Hamiltont kérte arra, hogy tekerje le a motort, mert spórolnia kell az üzemanyaggal, Button azonban megelőzte és elkezdődött a csata a két McLaren között. Végül Hamilton visszavette a vezetést, és megnyerte a futamot.

000 facebook_banner.jpg

„Lewis és köztem is volt hasonló eset Törökországban. Azt mondták neki, hogy vegyen vissza, de én erről nem tudtam. Lewis azt hitte, hogy nekem is szóltak, de aztán én megelőztem, utána pedig Lewis visszaelőzött. Amint kiszálltunk az autóból, megbeszéltük a dolgot, és amint elmondtam neki, hogy én nem tudtam semmit, onnantól kezdve minden rendben volt. Viszont amikor egyértelmű utasítás van, te pedig figyelmen kívül hagyod, és ez a csapattársad győzelmébe kerül – az egy elég nagy baj”- magyarázta a 33 esztendős pilóta, és ellenfélként persze a dolog pozitív oldaláról sem feledkezett meg. 

„Ha egymással harcolnak, az izgalmas lehet. Ahelyett, hogy a többi csapat miatt aggódnának, és azért, hogy esetleg a többiek mire készülnek, most amiatt fognak aggódni, hogy vajon a csapattárs mit fog csinálni. Remélhetőleg ez segít majd nekünk.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 vettel sepang jenson button formula-1