2013. már 29.

F1 Horner: Ne áltassuk magunkat, ezt Alonso és Hamilton is megtette volna

írta: FormaNet
F1 Horner: Ne áltassuk magunkat, ezt Alonso és Hamilton is megtette volna

Sebastian Vettel múlt hétvégi sepangi magánakciója után öt nappal sem csengett még le a pozitív és negatív kritikák áradata, és azóta is nap mint nap szinte felváltva jelennek meg a regnáló bajnokot védő-, majd az élesen kritizáló vélemények. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner most rávilágított arra, hogy a jelenlegi mezőny legnagyobb versenyzői közé sorolt Fernando Alonso és Lewis Hamilton is valószínűleg ugyanezt tette volna, sőt emlékeztetett arra, hogy még a jelenlegi sértett, Mark Webberrel is adódtak problémák a múltban.

christian horner - vettel.jpg

Miután a Maláj Nagydíj hajrájában Sebastian Vettel nem feltétlenül etikusnak mondható magatartást mutatott alakulata és csapattársa felé, a német bajnoknak rögtön nekiesett a média. Eleinte leginkább a felháborodás volt jellemző, sőt például az egykori F1-es pilóta, John Watson még el is tiltotta volna egy futamtól a „vétkes” bajnokot, majd ahogy egyre jobban leülepedtek a történtek, úgy egyre több olyan vélemény látott napvilágot, mely szerint Vettel csak azt tette, amire gyerek kora óta tanították: versenyzett.

Ez utóbbi szempontra hívta fel a figyelmet a csapatfőnök, Christian Horner is, aki szerint kár álszenteskedni, és kritizálni, mert valószínűleg minden valódi versenyző ugyanezt megtette volna.

„Ő egy versenyző, aki kiélezett harcot vív az egyéni bajnoki címért. Nem nyert volna 27 nagydíjat, és három világbajnoki címet, ha az egyéni érdekek nem hajtanák ennyire. Ha Fernando Alonso vagy Lewis Hamilton lett volna ugyanebben a helyzetben, akkor ugyanez történt volna. Ha Mark Webber lett volna ebben a helyzetben ... nos láthattuk, hogy ilyesmi is megtörtént már. Ne áltassuk magunkat, hogy ez csak Sebastianra jellemző”- magyarázta Horner, majd felidézte a két pilóta közti bizalomvesztés kezdetét, ami még a 2010-es Török Nagydíjra nyúlik vissza. Akkor a kettőjük csatájának vége az lett, hogy Vettel kiesett, Webber pedig csak a két McLaren mögött ért célba harmadikként, holott az incidens nélkül minden bizonnyal kettős győzelmet ünnepelhettek volna csapatukkal. Néhány hét múlva Silverstone-ban folytatódott az incidens, amikor Webber autójáról Seb megkapta az új első szárnyat, mert a sajátját előzőleg leamortizálta az edzésen. Akkor a pole-t megkaparintó németet a csapattárs lerajtolta, majd győzelme után gúnyos megjegyzést tett csapatának. Az a bizonyos, emlékezetes mondat a következő volt: "Nem is olyan rossz ez egy második számú pilótától." a két versenyző azóta sem tagadja, hogy nem szoktak egymással teázni, és valószínűleg sosem lesznek barátok. 

„Isztambulban volt egyfajta bizalomvesztés kettőjük között. Ez egy olyan valami volt, amit kezelnünk kellett 2010-ben. A legfontosabb az, hogy tartsák egymást tiszteletben. Ami vasárnap történt az nem volt túl szerencsés, de nem tehetünk úgy, mintha ez fordítva nem történhetett volna meg, vagy más csapatoknál nem történhetne meg ugyanez.”

Persze Horner nem tagadja, nem szeretné, ha ehhez hasonló dolgok ismét megtörténnének, ugyanakkor azt is belátja, hogy nem lehet mindig uralkodni a pilótákon.

„Időnként nem lehet annyira kézben tartani ezek a dolgokat, mint ahogy azt szeretnénk. Ilyenkor abban reménykedhetsz, hogy tiszteletben tartják egymást, a csapatot és a felszerelést. Végül is a színfalak mögött ott van 500-600 dolgozó, akik biztosítják számukra az autót, és azt, hogy versenyezhessenek. Ők egy-egy láncszemek ebben a gépezetben, és ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön, ahhoz mindenkinek együtt kell dolgoznia.”

A legtöbben úgy látják, hogy a két versenyző egyébként sem baráti kapcsolata immár végérvényesen megromlott, ám Horner szerint a múltban már bebizonyították, hogy rendezni tudják egymással a konfliktusokat, és ez most sem lesz másként.

000 facebook_banner.jpg

„Ők együtt már nyertek három konstruktőri címet a csapatnak, és ezáltal az egyik legsikeresebb párosnak mondhatják magukat a Formula-1 történelmében. Három hónapja még mindkét bajnoki címet ünnepelhettük, és függetlenül attól, hogy mi történt, a szezon második futamán kettős győzelmet szereztek.”

Horner elmagyarázta azt a bizonyos elhíresült kódot, amit Vettel kapott a rádióüzenetben, és ami úgy szólt: „Multi 21”. A szakember szavaiból arra is következtethetünk, hogy a jövőben egyértelműen már nem ez lesz a titkos kód.

„A Multi 21 azt jelentette, hogy a 2-es autó marad az 1-es autó előtt. A Multi 12 pedig azt jelenti, hogy az 1-es autó marad a 2-es előtt. Ez nem túl bonyolult! Nem is nehéz megérteni, ugyanakkor mivel az utóbbi három versenyen ezt nem igazán sikerült megértetnünk a pilótákkal egyik oldalon sem, így azt hiszem, hogy le kell erről mondanunk, és megpróbálunk majd valami mást kitalálni.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull christian horner formula-1 sebatsitan vettel