2013. ápr 02.

F1 A gyenge kezdés ellenére a McLarennél még nem mondtak le a bajnoki címről

írta: FormaNet
F1 A gyenge kezdés ellenére a McLarennél még nem mondtak le a bajnoki címről

Egy évvel ezelőtt, két nagydíj után még a McLaren állt a konstruktőri bajnokság első helyén, majd Bahreinben a Red Bull Racing átvette a vezetést, és onnantól kezdve az energiaitalosok nem is adták lejjebb, végül a második helyen záró Ferrarihoz képest 60 pontos előnnyel nyerték meg zsinórban harmadik trófeájukat. A Red Bull számára ez az idény jobban indult, hiszen jelenleg 66 pontjukkal vezetik a tabellát, miközben a McLaren mindössze négy pontot gyűjtött. Ettől függetlenül a mezőny legtapasztaltabb pilótája, Jenson Button úgy véli, hogy csapata képes lesz gyorsan kilábalni a gödörből, és visszatérni a bajnoki címért zajló küzdelembe.

jenson button_1.jpg

Az élcsapatok közül a McLaren kezdett leggyengébben idén, hiszen két versenyhétvégét követően mindössze 4 pont áll a csapat neve mellett, melyen egyenlő arányban osztozik a 2009-es világbajnok, Jenson Button, és új csapattársa, Sergio Pérez. Már a szezon elején többen leírták a radikális változtatásokkal előrukkoló csapatot, ám Button határozottan állítja, hogy már Sepangban is jelentős előrelépéseket tettek, és ez nem lesz másként a Kínai Nagydíjon sem.  

„Hatalmas fordulatot hozott számunkra Malajzia. A futam nagy részében gyorsabbak voltunk mint a Lotus, és gyorsabbak voltunk, mint a Ferrari. Ki gondolta volna ezt öt nappal korábban?” – nyilatkozta a Mirrornak a 2009-es világbajnok, akinek továbbra is egyértelmű célja a bajnoki cím.

„A bajnoki címre még mindig esélyes vagyok, és ez is a célom. 2009-ben Sebastian (Vettel) majdnem megvert úgy, hogy az első négy versenyen nem szerzett túl sok pontot. Még mindig nem vagyunk ott, ahol lenni szeretnénk, de egy kis szerencse segíthet, mindemellett most már jobb az autón a leszorítóerő.”

„A legutóbbi hétvége a fájó bokszkiállásig jól alakult számunkra, és persze amikor másnap felébredtem, eléggé fájdalmas volt, hogy pont nélkül zártam, mert a legrosszabb esetben is ötödikek lehettünk volna” – emlékezett vissza sepangi kálváriájára a brit bajnok, és a további versenyhétvégéket nézve egyelőre abban reménykedik, hogy amíg csapata felzárkózik, addig a riválisok sok pontot rabolnak egymástól.

„Nagyszerű dolog, hogy sok versenyképes autó van, vagyis egymástól rabolhatnak pontokat, nekünk pedig most erre van szükségünk.”

„Tovább kell lépnünk, és már várom, hogy Kínában legyünk. Bárcsak ne háromhetes szünet lenne, ugyanakkor bizonyos értelemben ez most jól jött, mert több időnk van dolgozni az autón. Számunkra ez a szünet most többet jelent, mint a többieknek, mert van időnk tökéletesíteni a kocsit. Jelenleg egy nagyon elégedett versenyző vagyok, mert nagyot léptünk előre, és tudom, hogy a következő hetekben a csapat képes lesz elérni, hogy Kínában egy erős autónk legyen” – bizakodott Button, és így látja ezt a csapatfőnök, Martin Whitmarsh is, aki a Speed Weeknek kijelentette: „Nagyon csalódott lennék, ha Kínában nem történnének további előrelépések.”

000 facebook_banner.jpg

A wokingiakkal ellentétben a Ferrari sokkal jobban kezdte az idei világbajnokságot, és tavalyi sepangi győzelme után Fernando Alonso volt a legutóbbi versenyhétvége egyik legnagyobb esélyese. Végül a spanyol mindössze egy kört tudott megtenni, ám csapattársa, Felipe Massa ötödik helyével további 10 ponttal gyarapította a maranellói gárdát, így a Lotusszal együtt 40-40 ponttal büszkélkedhetnek.  Ennek tükrében természetesen az olaszok csapatfőnöke is biztos benne, hogy képesek lesznek a címvédő alakulattal harcba szállni. 

„Véleményem szerint a Red Bull még mindig a legerősebb csapat. A Mercedes előrelépett, és a Lotus is nagyon versenyképes. A szezon érdekes és kihívásokkal teli lesz, de semmi kétségem afelől, hogy mi is ott leszünk a legjobbak között” – mondta magabiztosan Domenicali.  

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 mclaren jenson button formula-1