2013. ápr 05.

F1 A McLaren egyik problémája, hogy csak másfél pilótával versenyez

írta: FormaNet
F1 A McLaren egyik problémája, hogy csak másfél pilótával versenyez

A Vodafone McLaren Mercedes igen gyengén kezdte a 2013-as Formula-1-es bajnokságot, és a csapat egykori versenyzője, John Watson úgy gondolja, hogy ennek egyik oka Lewis Hamilton hiánya, pontosabban az őt helyettesítő Sergio Pérez tapasztalatlansága lehet. 

sergio perez.jpg

Amíg a legfőbb riválisok már 40 illetve 66 pontot gyűjtöttek az elmúlt két nagydíjon, addig a McLaren Mercedesnek mindössze 4 pontot sikerült összekaparnia a konstruktőrök bajnokságában. Bár Jenson Button és Sergio Pérez egyenlő aranyában osztozik ezen a nem túl fényes eredményen, ettől függetlenül John Watson úgy véli, hogy a wokingiak egyik gyenge pontja a Saubertől átigazolt fiatal mexikói tehetség, Sergio Pérez.

„A Red Bullnál két magas szintű, tapasztalt pilóta van, akárcsak a Ferrarinál és a Mercedesnél. A McLarennél úgy néz ki a helyzet, hogy másfél versenyzőjük van” – idézi az egykori F1-es pilótát a BBC Sports.

A 23 esztendős Pérez tavaly néhányszor megvillantotta rendkívüli képességeit, többek között Malajziában, ahol majdnem győzelemre vezette Sauberjét. Végül a második helyen intette le a kockás zászló, csakúgy mint Kanadában és Olaszországban. A McLarennel eddig viszont csak egy 11. és egy 9. helyet tud felmutatni, és igaz, hogy csapattársa, Button sem áll jobban a pontversenyben, ám ennek oka egyértelműen a sepangi elbaltázott bokszkiállás, ami nélkül a brit szerint is minimum 10 pontot gyűjthetett volna. A felől semmi kétség, hogy ha a csapatnak sikerül megoldani az MP4-28 problémáit, akkor a tapasztalt 2009-es világbajnok újra az élmezőnyben harcolhat, ám Péreznek ugyanezt még nem volt alkalma bizonyítani. Watson szerint a tavalyi néhány villanás még közel sem elegendő bizonyíték arra, hogy a mexikói pilóta alkalmas egy top autóba.

„Pérez szerződtetésén tavaly sokan meglepődtek a paddockban. Úgy vélem, többen is azt gondolják, hogy egy körön nagyon gyors, ám a versenyeken nyújtott teljesítménye még nem igazán ismert. Tavaly volt pár nagy futama, de ettől még továbbra sem egyértelmű, hogy mit tud nyújtani a csapatnak, és mekkora értéket hozott magával. Adj Péreznek egy igazán jó kocsit, és akkor talán ragyogni fog, de számomra az jelenti az igazán jó versenyzőt, aki egy gyengébb autóból is kihajtja a maximális sebességet. Hogy Pérez képes-e erre, az még nem világos. A nagy csapatoknak, melyeknek két tapasztalt versenyzőjük van, hasonló esetben képesek akár a győzelemre is, de azt hiszem, a McLaren nem számíthat erre, legalábbis rövidtávon” – magyarázta Watson, majd hozzátette, hogy a legendás alakulatnak természetesen rendelkezésére állnak azok a szakemberek és eszközök, amikkel visszatérhetnek a csúcsra, ám először is meg kell találni a problémák valódi forrását.

„Azt hiszem, hogy az infrastruktúra és a szakemberiek adottak ahhoz, hogy megoldják a gondokat, előbb azonban arra van szükségük, megtalálják a problémák valódi okait, és nem tudom, hogy ez megtörtént-e már.”

000 facebook_banner.jpg

Martin Whitmarsh csapatfőnök ugyanakkor kiáll új versenyzője mellett, és maximálisan elégedett eddigi teljesítményével.

„Remek munkát végez, pedig egy olyan csapatnál, mint a McLaren, könnyen nyomás alá kerülhet, ha nem elég gyors az autó. Ő egy intelligens srác. Hihetetlenül fiatal, de úgy gondolom, hogy eddig még nem hibázott” – méltatta pilótáját a McLaren csapatvezetője. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 mclaren formula-1 john watson sergio pérez