2013. ápr 06.

F1 Räikkönen: A tavalyinál csak jobbak lehetünk Kínában

írta: FormaNet
F1 Räikkönen: A tavalyinál csak jobbak lehetünk Kínában

A Lotus F1 Team finn klasszisa, Kimi Räikkönen tavaly egyedül a Kínai Nagydíjon nem szerzett pontot, a korábbi években azonban a dobogó mindegyik fokán pezsgőzhetett már, így nem titkolt célja, hogy ez utóbbi statisztikát gyarapítsa a következő hétvégén.

kimi raikkonen_1.jpg

Mit gondolsz a Shanghai International Circuit-ről?

Kimi Räikkönen: Mindig nehéz jósolni a következő versennyel kapcsolatban, hiszen ezzel az autóval ott még nem mentünk, és minden kocsi másként reagál az egyes pályákra. Sajnos tavaly nem szereztem ott pontot, így ennél csak jobbak lehetünk. A korábbi években Sanghajban voltam már első, második és harmadik is, és jó lenne ezt a listát kibővíteni. Nincs okunk azt hinni, hogy nem lehetünk jók. Lesz néhány új alkatrész az E21-en, és a legutóbbi fejlesztések is segítettek. Ha nem esik az eső, akkor érdekes lesz látni, hogy mi történik majd.

Voltak már elég jó eredményeid Kínában. Jó érzésekkel utazol oda?

KR: 2007-ben nyertem ott, és ez jó érzés, hiszen abban az évben nyertem meg a világbajnokságot. Akkoriban elég jól megünnepeltem a győzelmemet. Ez egy jó pálya, és vannak jó lehetőségek az előzésre.  Az autónk eddig jónak tűnik, szóval majd meglátjuk, ha kint leszünk a pályán.

Tudod már, hogy mennyire tükrözi a szezont az elmúlt két verseny?

KR: Ausztráliában elég könnyűnek éreztem a versenyt, hiszen minden olyan jól működött az autón, és az eredmény is az volt, amit mindannyian szerettünk volna.  A malajziai már egy kemény verseny volt. Nem sikerült jól a rajtom, aztán az első körben az első szárny is megsérült. Innentől kezdve nem tudtam olyan jól kezelni a kocsit, és a nedves körülmények is elég trükkössé tették a helyzetet. A tempónk nem volt túl rossz, de ha megnézzük, hogy pénteken milyen időket mentünk, akkor az alapján sokkal jobb is lehetett volna.

000 facebook_banner.jpg

Volt néhány csatád Malajziában, főleg Nico Hülkenberggel…

KR: Egy verseny volt köztünk, és ez az, amiért mindannyian itt vagyunk. Volt néhány olyan alkalom, amikor elég közel voltunk egymáshoz. Vannak dolgok, amiket meg kellett volna tenni, és van amit nem, de összességében nem hiszem, hogy túl sok minden változott volna.

2012-ben egy akciókkal teli Kínai Nagydíj volt. Milyen volt akkor a helyzeted?

KR: Jó verseny volt, és úgy tűnt, hogy erős eredményt tudunk elérni, de az utolsó etapban elfogyott a gumi, és végül egy pontot sem szereztünk. Reméljük, hogy ezúttal kicsit szerencsésebbek leszünk a gumik teljesítményével, és jól fel tudunk készülni stratégia szempontjából is. Az igaz, hogy 2012-ben is megvolt a versenytempónk, de túl hosszú ideig próbálkoztunk az abroncsokkal. Végül elfogytak, és annyi volt. Ugyanakkor ha azt nem próbáljuk meg, akkor nem harcolhattunk volna az élen. Ha azt nézzük, hogy tavaly nem volt rossz autónk Kínában, és legutóbb Sepangban pénteken minden jól működött a kocsin, akkor most jónak kell lennünk Sanghajban. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen kínai nagydíj formula-1