2013. ápr 11.

F1 Domenicali csak mosolygott a riválisok csapatutasításain

írta: FormaNet
F1 Domenicali csak mosolygott a riválisok csapatutasításain

A csapatsorrend mindig is megosztotta az F1 nézőit és a szakembereket, és az a közhelyszerű megállapítás újra és újra aktualitással bír, még három héttel a Maláj Nagydíjat követően is. Most azonban egy újabb nézőpont is napvilágra kerül, mégpedig egy olyan istálló csapatfőnökének nézőpontja, ahol a versenyfilozófia egyértelműen a csapatutasításra épül a kezdetektől fogva, mert vallják, a csapatérdek mindennél előbbre való. Stefano Domenicali a Ferrari csapatfőnöke megmosolyogta a Malajziai eseteket.

Domenicali mosolygott a sepangi eseteken.jpg

A múltban nem egyszer megtörtént, hogy a Ferrari csapatutasítása igencsak kiverte a biztosítékot mind a rajongók körében, mind a szakma egy részénél, sőt utoljára, a 2010-es Német Negydíjon akkora botrány lett Felipe Massa visszarendeléséből, hogy az esetet követően az FIA módosította ezt a szabályt, és a sportkódex szavainak betartása mellett engedélyezte azt.

Most azonban éppen a maranellói gárda csapatfőnöke alkothat kívülállóként véleményt a Mercedes, és főleg a Red Bull malajziai döntésével kapcsolatban. Domenicali természetesen tökéletesen egyetért a két nagy rivális csapat sepangi döntéseivel.

„Nyilvánvalóan mindkét csapat megakarta védeni pozícióját a verseny végére, ami  teljesen jogos” – vélekedett az olasz szakember.

Ez a kijelentés kicsit különösnek tűnhet, hiszen az elmúlt időszakban a Ferrarit többször is kritizálták a csapatutasítások miatt, és ebből a Red Bull is alaposan kivette részét. Mindkét alakulat többször is hangsúlyozta a pilóták közötti egyenlőséget, bár valljuk be, azért Ross Brawn ferraris múltját figyelembe véve, tőle azért nem áll annyira távol, az olykor kézi irányítású vezérlés.

Most azonban a Ferrari helyett a riválisok állnak a csapatsorrend célkeresztjében. Domenicali így folytatta véleményét a Sport Bildnek adott interjúban: „Én csak mosolyogtam. Főleg, mert azt gondolom, a múltban  a mi filozófiánkat kritizálták azért, mert a csapatérdeket mindenek felé helyeztük.”

000 facebook_banner.jpg

A Red Bull által a csapatrádión használt Multi 21 kóddal kapcsolatban (a kód szerint a 2-es pilóta, Webber marad elől, az 1-es pilóta, Vettel pedig mögötte) a szakember így folytatta: „Nem ismerem a tényeket és az előzetes megállapodásokat. Csak azt tudom mondani, hogy pályafutásom legszomorúbb dobogóját láttam.”

Annak ellenére, hogy Domenicali egyetértett a Red Bull csapatutasításával, Sebastian Vettel magatartását (hogy megtagadta az istálló mindkét pilótára vonatkozó döntését) nem kritizálta, pedig egy ilyen helyzet a Ferrarinál szinte elképzelhetetlen lenne. Sőt úgy tűnik, inkább védelmébe vette a renitens bajnokot.

„Tény az, hogy Sebastian mindig kihozza magából és az autóból a maximumot, míg Marknak ez nem mindig sikerül” – vélekedett a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

mercedes ferrari forma1 red bull domenicali formula-1 csapatutasítás