2013. ápr 17.

F1 Fogadjunk? - Bahreini esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Bahreini esélyek

Fernando Alonso magabiztos és tökéletes versenyzéssel szerezte meg első idei futamgyőzelmét Kínában, ami elegendő volt ahhoz, hogy a fogadóirodák listáján a Bahreini Nagydíj legnagyobb favoritjává lépjen elő, maga mögé utasítva a tavalyi futamgyőztest, Sebastian Vettelt. 

bahrain circuit.jpg

 

Fernando Alonso 3,10   Sebastian Vettel  3,40

Sanghaji futamgyőzelme után a Ferrari spanyol klasszisa lett a bukmékerek favoritja a címvédő Sebastian Vettel helyett. Ebben az is szerepet játszhat, hogy az eddigi nyolc Bahreini Nagydíjból hármat Alonso nyert meg (2005, 2006, 2010), míg Vettel tavaly nyert először az arab államban. A szezonkezdés után három versenyhétvégével már egyértelműen látszik, hogy a Ferrari nagyon erős ellenfele lesz a Red Bullnak, hiszen egykörös teljesítményben sokat fejlődtek a tavalyi évhez képest, a versenytempóval pedig már akkor sem voltak nagyon lemaradva. Alonso szokásához híven továbbra is jó formában van, sőt kínai győzelmét a legtöbb szakértő közel tökéletesnek értékelte. Vettel az elmúlt hétvégén lecsúszott a dobogóról, és többen már most arról suttognak, hogy a malajziai perpatvar után valami megtört a Red Bull sokszor hangoztatott összhangjában. Egy negyedik helyezésből azért túl korai lenne még erre következtetni, ahhoz viszont éppen elegendő volt, hogy az eddig legnagyobb esélyesnek számító német lecsússzon a második helyre.

Kimi Räikkönen 4,50     

A harmadik helyen továbbra is a Lotus finn bajnoka áll, ám sanghaji második helye kissé jobb helyzetbe hozta, mint a legutóbbi esélylatolgatásnál. A kínai versenyhétvége előtt 6.5-ös szorzóval lehetett fogadni a Jégember győzelmére, most azonban nem lesz ekkora a nyereségünk, ha behúzza első bahreini diadalát. Raikkönen ugyanis még sosem nyert ezen a pályán, bár tavaly közel állt ahhoz, hogy az élen autózó Sebastian Vettelt megelőzze. Végül be kellett érnie a második hellyel, és köztudott, hogy a finn számára ez nem egy elfogadható eredmény. A csapat futamelőzetesében nem is titkolta, hogy győzni megy Bahreinbe.

Lewis Hamilton 8,00 Nico Rosberg 12,50

A Mercedes két pilótája elég stabilan tartja szorzóját az online fogadóiroda listáján még úgy is, hogy Hamilton a legutóbbi versenyen pole-ból rajtholhatott. Nico Rosberg ugyan technikai probléma miatt nem tudta végigfutni a Kínai Nagydíjat, de brit csapattársának harmadik helye is mutatja, hogy a W04 versenytempóját illetően még van mit behozni az élmenőkön. Maga Hamilton sem tagadta, hogy előtte autózó Alonso és Räikkönen elérhetetlen tempót diktált. A 2008-as bajnok egyre jobban érzi magát új versenyautójában, de mivel csak egy hét telt el a két nagydíj között, így elismeri, hogy nagy előrelépésre nem kell számítani.

2008 - bahrain.jpgFelipe Massa, Mark Webber  15,00, Romain Grosjean 33,00

A három legnagyobb favorit versenyző csapattársai közül Massa és Grosjean éppen annyi oddsot kapott, mint egy héttel ezelőtt, Webber azonban sanghaji kaotikus hétvégéje után kicsit visszaesett, valószínűleg ebben közrejátszik az is, hogy eleve három rajthelyes büntetéssel utazik a következő helyszínre. Hármójuk közül egyedül Massa tudott itt nyerni 2007-ben és 2008-ban, Grosjean pedig egy évvel ezelőtt itt ünnepelhette első királykategóriás dobogós helyezését. A Red Bull ausztrál pilótája viszont még sosem állhatott fel a szahíri dobogóra, legjobb eredménye a tavalyi negyedik hely. A Ferrarinak jól fekszik az 5412 méteres aszfaltcsík, hiszen az eddigi nyolc nagydíj felét ferraris versenyző nyerte. Mindezek tükrében ebből a csapatból talán Felipére lehet a legkisebb kockázattal fogadni, de semmi kétség afelől, hogy Webberben és Gorsjeanban is óriási a bizonyítási vágy. Az ausztrál nyilván feledtetné sanghaji pech szériáját, míg a Lotus francia versenyzője nagyon bízik abban, hogy egyik kedvenc pályáján végre megtalálja az összhangot az E21-gyel. 

Jenson Button  20,00, Sergio Perez 50,00

A bukmékerek a McLarennél sem változtattak az egy héttel ezelőtti szorzókon, és bár Jenson Button Kínában egy ötödik helyet szerzett azzal, hogy a mezőnyből egyedüliként mindössze kétszer állt ki kereket cserélni, de a wokingiak Sanghajba vitt fejlesztései egyelőre nem hozták meg az átütő sikert a csapat számára. Az viszont már most tudható, hogy az első európai versenyhétvégére, a Spanyol Nagydíjra egy szinte teljesen átépített autóval készülnek. Pérez immár másodjára csúszott le a pontszerző helyek valamelyikéről, így a mexikói pilóta vállára egyre nagyobb nyomás nehezedik. Kritikusai szerint a McLaren rosszul döntött amikor őt választotta Hamilton helyére, és a csapatfőnök, Martin Whitmarsh is egyértelművé tette, hogy a jövőben kicsit agresszívebb versenyzést vár új pilótájától. 

Nico Hülkenberg  70,00

A Sauber német versenyzője jelenleg jobban áll a bajnokságban, mint Pérez, ettől függetlenül jócskán kisebb esélyt látnak az ő győzelmére. Legutóbbi 100-as szorzójához képest még így is előrelépett, főleg újonc csapattársához, Esteban Gutierrezehez képest, aki a két williamses versenyzővel , Pastor Maldonadóval és Valtteri Bottasszal együtt 250-es odds-szal szerepel a táblázatban.

Paul di Resta, Adrian Sutil  120,00           

Nagyot esett vissza Adrian Sutil, aki a múlt héten még Pérezzel együtt 50-es oddsot kapott. Ez nyilván annak köszönhető, hogy bár nem saját hibájából, de a legutóbbi két versenyt idő előtt fel kellett adnia. Sutilnak még sosem sikerült pontot szereznie Bahreinben - legjobb eredménye eddig egy 12. hely volt, még 2010-ben. Di Resta tavaly első bahreini „fellépésén”a nyolc pontot érő hatodik helyen szelte át a célvonalat, azaz csapaton belül a 27 esztendős skót indul nagyobb esélyekkel.

000 facebook_banner.jpg

És a többiek...

A mezőny végén sem sok minden változott a múlt hét óta, és bár Daniel Ricciardo Kínában egy fantasztikus hetedik helyet szerzett, ez még nem elegendő ahhoz, hogy a bukmékerek nyugtalankodjanak a múlt héten is előirányzott 150-es szorzó miatt. Az ausztrál csapattársa, Jean-Eric Vergne  győzelmére 200-as szorzóval fogadhatunk, míg a kicsik közül Jules Bianchi áll a legjobban 450-es odds-szal.  A Marussia másik újonca 500, míg a két caterhames pilóta ismét 750-es oddsot kapott. A Caterham egyértelműen visszaesett a tavalyi évhez képest, így nem meglepő, hogy visszahívták tapasztalt ex versenyzőjüket, Heikki Kovalainent, hogy segítsen kilábalni a nehéz helyzetből. A finn egyelőre tesztpilóta szerepben már Bahreinben van, sőt a múlt héten a csapat gyárába is ellátogatott, és kipróbálta az új szimulátort. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 bahreini nagydíj formula-1