2013. ápr 21.

F1 Massa elismerte, hogy az időmérőn a taktika része volt a riválisok büntetése is

írta: FormaNet
F1 Massa elismerte, hogy az időmérőn a taktika része volt a riválisok büntetése is

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a mai Bahreini Nagydíjon ismét kiemelt jelentősége lesz a Pirelli abroncsoknak, és az ehhez kapcsolódó gumitaktikának. Erről az időmérőt követően a top 3 pilóta is beszélt, és a kvalifikáción a hatodik helyet megszerző Felipe Massa is elmondta, hogy szombat délután, némi hazardírozást is bevállalt annak érdekében, hogy a futamon, a kemény keverékeken rajtolhasson. Massa időmérős taktikájának fontos része volt, hogy számításba vették a rivális pilóták rajthely büntetéseit.

Massa a bahreini időmérőn.jpg

Miután Mark Webber Kínából magával hozott egy három rajthelyes büntetést, és az időmérő előtt kiderült, hogy Lewis Hamilton Mercedesében váltót kell cserélni, ami öt rajthelyes büntetést jelent a brit pilóta számára, a Ferrarinál lehetőséget láttak abban, hogy Felipe Massa némi kockázatot bevállalva a Q3-ban a keményebb keverékeken fussa meg a gyors körét, így a mai futamon a tartósabb abroncsokkal állhat fel a rajtrácsra.

A stratégiai elképzelés működött, mivel Massának így is sikerült a hatodik helyet megszereznie, és a büntetések miatt végül csapattársa, Fernando Alonso mellől, a negyedik rajtkockából indulhat, ám ennek ellenére a brazil nem teljesen bizonyos abban, hogy ez kifizetődő lesz a futamon.

„Azt hiszem, ennek lehet pozitív hatása. Lehetőséget láttam abban, hogy pozíciót tudunk szerezni, a két autó büntetése miatt. Ez az, amiért a keményebb abroncsokra összpontosítottam. Gondoltam, próbáljuk meg, kissé szerencsejáték, ami működhet is meg nem is. Nem tudhatjuk, de ha jól működik az nagyon jó dolog lehet a versenyen.”

000 facebook_banner.jpg

Jenson Button, a tízedik helyről szintén a keményebb keveréken rajtolhat, miután a Q3-ban nem futott gyors kört, és ezzel a McLaren brit pilótája elégedett, ám Felipe Massának vannak bizonyos aggodalmai, hogy a kemény keverék akadályozhatja a jó eredmény elérésében. A brazil pilóta úgy gondolja, hogy éppen a futam rajtja lehet az a pont, amikor nem feltétlenül a keményebb abroncsok működnek majd megfelelően.

„Úgy gondolom, hosszabb távon a keményebb némiképp egyenletesebb. A kopása valamivel jobb, mint ahogy a keményebbnek egyébként is az, ezért talán valamivel jobb lehet. Szóval majd meglátjuk, talán a pálya is javul valamennyit, és jobb lesz, de ami érdekes lehet még, hogy a keményebbeken nehezebb lehet a rajt. Lehet, hogy a többiekhez képest kicsit rosszabbul rajtolok, de majd meglátjuk mi lesz” – nyilatkozta Felipa Massa a Bahreini Nagydíj időmérőjét követően.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

ferrari forma1 felipe massa formula-1 gumitaktika bahreini nagydíj 2013 pirelli abroncsok