2013. ápr 24.

F1 Red Bull: A Lotus idén komolyabb kihívó lehet, mint a Ferrari

írta: FormaNet
F1 Red Bull: A Lotus idén komolyabb kihívó lehet, mint a Ferrari

A száguldó cirkusz egyik jellemző sajátossága a folyamatos esélylatolgatás. Mind a csapatok, mind a szurkolók folyamatosan próbálják megbecsülni az erőviszonyokat, amire a szezon során leginkább az eredmények alapján van lehetőség. Az eredmények azonban nem minden futamon adnak reális képet az erősorrendről, bár év végére természetesen ez a nagy számok törvénye alapján teljesen egyértelművé válik. Az idei év is meglehetősen kiszámíthatatlannak tűnik ebben a tekintetben, bár korántsem annyira, mint a 2012-es évad. A Red Bull jelenleg az élen áll, de a kihívók nem szeretnék nagyon elengedni Vettelt és a milton keynes-i alakulatot. Az istálló főtanácsadója, Helmut Marko jelenleg úgy ítéli meg, hogy a Lotus nagyobb kihívójuk lehet, mint a Ferrari, vagy bármely más top csapat.

A Lotus lehet a Red bull legnagyobb kihívója.jpg

Az élen idén az első négy futam tükrében nem történt nagy meglepetés, hiszen csak olyan pilóták szereztek futamgyőzelmet, akik valódi esélyesként állhattak fel a rajtrácsra. Sebastian Vettel jelenleg tíz pontos előnnyel vezeti a tabellát Kimi Raikkönen előtt, a Red Bull pedig 16 ponttal áll a Lotus előtt a konstruktőri tabellán.

Az energiaitalos csapat főtanácsadója, Helmut Marko - négy futam tükrében -a napokban arról beszélt, hogy számukra a Lotus jelenthet 2013-ben valódi kihívást, a Ferrarival szemben.

Az pontverseny állása, és az eredmények talán ezt mutatják, ám nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy a Ferrari, és Fernando Alonso eddigi versenyeit nem várt tényezők is hátráltatták. Malajziában a Ferrari spanyol világbajnoka a Vettellel történ koccanás után sérült első szárnnyal próbált pályán maradni, ami végül rossz döntésnek bizonyult, mivel a szárny kocsi alá gyűrődése miatt fel kellett adnia a versenyt. Bahreinben egy némileg banálisnak tűnő technikai hiba, a DRS meghibásodása okozott kellemetlenséget, és vett el fontos pontokat mind Alonsótól, mind a csapattól.

Marko ennek ellenére - köszönhetően Räikkönen egyenletesen jó teljesítményének úgy gondolja - a Lotus és a finn klasszis lesz idén a legkeményebb ellenfél.

„Régóta tudjuk, hogy ők lehetnek a legkeményebb ellenfelek” – válaszolta a szakember a Kleine Zeitung német lap azon kérdésére, hogy mit vár a Red Bull a Lotustól, és Kimi Räikkönentől az idei évben.

„Jelenleg a Lotustól jobban tartunk, mint a Ferraritól.”

Arra a kérdésre, hogy valóban komolyan gondolja-e, hogy a Lotus nagyobb kihívójuk lehet egész évben, mint a Ferrari, Marko így felelt:  „Ebben a pillanatban úgy néz ki.”

„Eddig ugyan csak négy versenyen vagyunk túl, és mint tudjuk, a dolgok megváltozhatnak.”

„Ami azt illeti, rejtély számunkra, hogy miért ennyire gyors a Lotus a versenyeken.

A főtanácsadó egyelőre nem kommentálta azt a találgatást, mely szerint az enstone-i csapatnál egy hidraulikus rendszerrel kontrolált, elvileg legális, aktív felfüggesztéshez hasonló rendszert alkalmaznának.

000 facebook_banner.jpg

A hírek szerint azonban a Red Bull más okból is a Lotuson tartja a szemét.

A malajziai eset óta folyamatosan találgatások vannak arról, hogy Webbernek mennie kell az év végén, és bizonyos kijelentések alapján néhányan arra következtettek, hogy a Lotusnál az év végéig tartó szerződése lejárta után Kimi Räikkönen lehet Sebastian Vettel csapattársa.

Amikor Markót arról kérdezték, hogy tud-e valami újat mondani ebben a témában, a válasz egyértelmű volt: „Nem. Ezt már többször is elmondtam. A pilótákról augusztus előtt szoktunk csak dönteni, és ez idén is így lesz” – felelte a Red Bull főtanácsadója.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

sport ferrari forma1 red bull kimi raikkönen sebastian vettel helmut marko formula-1