2013. máj 04.

F1 Räikkönen: Jobb, hogy ennyi pontunk van, mint ha nem lenne

írta: FormaNet
F1 Räikkönen: Jobb, hogy ennyi pontunk van, mint ha nem lenne

A Lotus F1 Team idei szezonkezdete a várakozásokon felül is jól indult, hiszen négy futamot követően mind a konstruktőri, mind pedig a pilóták pontversenyében előkelő második helyen van az enstone-i gárda. Az idény első európai versenyhétvégéje előtt a csapat finn klasszisa, Kimi Räikkönen az istálló hivatalos honlapjának adott interjúban beszélt a jelen helyzetről és az elkövetkező versenyekről. A Jégember szerint mindenképpen jobb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt, de ahhoz, hogy a címvédőt elkapják, ennél többre lesz szükség. 

Raikkönen Barcelona előtt.jpg

Te és a csapatod is jelenleg a második helyen álltok a bajnokságában. Elégedett vagy azzal, ahogy eddig mennek a dolgok?

Kimi Räikkönen: Az biztos, hogy a kezdés rendben volt, jobb a helyzetünk, mint tavaly ilyenkor, de hosszú szezon van előttünk, így túl korai lenne még arról beszélni, hogy képesek leszünk-e harcolni a világbajnoki címért. Nehéz lesz elkapni Sebastiant (Vettelt) ha megtartja a jó eredményeit, szóval el kell kezdeni több pontot gyűjteni nála, de sohasem tudhatjuk, mi történhet még. Folyamatosan dolgozunk az autó fejlesztésein, és majd meglátjuk, mi lesz ebből a végén.

Mi kellene ahhoz, hogy áthidaljátok az első hely közötti szakadékot?

KR: Valamivel több győzelem. Ahhoz, hogy elcsípjük az élen állót, kétszer olyan keményen kell dolgoznunk, mint ők. Nem titok, hogy nagyobb sebességet akarunk kihozni az autóból az időmérőn. Elől nagyon szoros a dolog, és ha mindig a győzelemért szeretnénk harcolni, akkor valóban arra van szükségünk, hogy az első két sorból induljunk. Jó dolog, hogy ott kezdhetjük az európai szezont, ahol most állunk, hiszen ilyenkor látható, hogy sok új alkatrésszel érkeznek a csapatok. Ez még mindig a korai szakasz, de már az elejétől kezdve szereztünk néhány fontos pontot, ami nyilvánvalóan jobb, mint ha nem lenne. Fontos, hogy pontszerzők legyünk még akkor is, ha rossz versenyhétvégénk van, és ezt a végéig folytatnunk kell, ahogy csak tudjuk. Így tudunk harcolni egészen a szezon végéig.

Milyen számodra a Circuit de Catalunya?

KR: Már kétszer nyertem Barcelonában, és tavaly is dobogóra állhattam, így nagyon várom, hogy ismét ott lehessek, és remélem a hétvégére egy újabb jó eredményt érünk el. Ez egy olyan pálya, ahol mindent pontosan és jól kell csinálni egy top eredmény érdekében. Minden istálló sokat tesztelt ezen a pályán, így nem túl könnyű előnyre szert tenni. A beállítás kritikus, mert a pálya változik, mind a szél, mind pedig a hőmérséklet bőven ad munkát a mérnököknek.

Jó az, hogy ismét Európában versenyezhetsz?

KR: Valóban szeretek Európában versenyezni. Nem kell messzire utazni, ami sok energiamegtakarítást jelent a hétvégeken. Hagyományosan akkor kezdődik a valódi szezon, amikor visszatérünk Európába. Számomra ez remek dolog. 

A Circuit de Catalunya az egyetlen olyan pálya, ahol sokat tesztelhetted az E21-et. Segítségedre lesz ez majd?

KR: Ez igaz, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ez még február végén és március elején volt, és most remélhetőleg májusi körülményekre kell számítanunk, ami teljesen más. Legutóbb mikor ott voltunk, nagyon nehéz volt munkára fogni az abroncsokat, de ezzel mindenki így volt. Mindannyian a nulláról indulunk majd az első szabadedzésen.

000 facebook_banner.jpg

A csapat a barcelonai tesztek során nem túl sok kilométert futott, ennek ellenére úgy tűnik, a megbízhatóság miatt nem kell aggódni.

KR: Nem túl sok kört tettem meg a tesztek alatt, mert az autóval problémák voltak, egy napot pedig azért hagytam ki, mert nem éreztem jól magam. Ahogy mondtam, én is és a csapat is jól ismerjük ezt a pályát, ezért nem érhet bennünket túl nagy meglepetés azzal kapcsolatban, hogy merre megy a pálya, vagy hogy milyen beállításokat használjunk az autón. És még ha nem is tettem meg a szezon előtt túl sok kilométert, a legfontosabb dolog az, hogy jól érzem magam az autóban egész idő alatt. Úgy tűnik, az autónk minden pályán jó.

Meglehetősen tartózkodó voltál Bahreinben a dobogón. Elégedett voltál az eredménnyel?

KR: Nem lehetsz igazán elégedett akkor, amikor nem nyersz. De azt gondolom, a második hely közel van ahhoz, amit meg akartam szerezni. Ha néhány hellyel előrébb lehettünk volna az időmérőn, talán kicsit könnyebb lehetett volna, de maximumon vezettem, és szerencsére sikerül az autónál megtalálni azt a tempót, ami az időmérőn hiányzott. Remélem Spanyolországban elégedettebb leszek.

FormaNet, Varga Viktória  

001_fórum logo.png 

Szólj hozzá

barcelona lotus forma1 motorsport autosport kimi raikkönen spanyol nagydíj formula-1