2013. máj 07.

A mai F1-es autók elérték a fejlesztési lehetőségek határát - vélik a Force Indiánál

írta: FormaNet
A mai F1-es autók elérték a fejlesztési lehetőségek határát - vélik a Force Indiánál

Az elmúlt években szinte közhellyé vált azon vélemény, hogy a szezon igazán az első európai futammal kezdődik, mivel a csapatok az első komoly fejlesztéseket a Spanyol Nagydíjra készítik el. A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley most azonban úgy gondolja, a hétvégén nem láthatunk komoly előrelépést, és az eddigi erőviszonyokban sem lesz jelentős változás, mivel a jelenlegi autók nagyon közel vannak a fejlesztési lehetőségek határához. A szakember szerint a McLaren lehet az egyetlen kivétel.

Bob Fernley.jpg

Az szinte természetes, hogy az első négy futam az autók versenyhelyzetben történő teszteléséről is szól, és az ausztrál, valamint az ázsiai futamok adatai alapján kezdődnek az aktuális autók fejlesztései. Ezek a frissítések rendszerint akár néhány tizedes köridőjavulást is eredményezhetnek, ám Bob Fernley szerint idén ebben a vonatkozásban nem lesz szembetűnő a változás. Ennek legfőbb oka, hogy az autók kasznijára, és a motorokra vonatkozó szabályozás öt éve nem változott jelentősen, így egyre nehezebb olyan pontokat találni a kocsikon, ahol még van fejlődési lehetőség a teljesítmény tekintetében. A Force India csapatfőnöke szerint az idei autók elérték fejlesztési potenciáljuk határait.

A szakember úgy véli, egyedül a McLarennél várható jelentős előrelépés, azt követően, hogy az idei radikális változtatások miatt az MP4-28 kissé félresikerült konstrukció lett, ám a wokingi alakulat (mint az egyik legerősebb évközi fejlesztő istálló) kétségtelen, hogy utoléri magát, még ha addigra fontos pontokat is veszítenek a bajnokságban.

000 facebook_banner.jpg

„Nem vagyok biztos abban, hogy jelentős fejlesztéseket láthatunk, úgy ahogy az a múltban volt, és most nem csak magunkról beszélek, hanem az egész mezőnyről” – nyilatkozta a Force India helyettes csapatfőnöke.

„Kivétel a McLaren, akikről jól tudjuk, hogy vissza fognak térni, és ugyanolyan erősek lesznek, mint mindig, de a többi csapat számára nem sok lehetőség maradt a mai autók a fejlesztésére.”

„Az elmúlt pár évünk meglehetősen stabil volt, ezért nem lesznek nagy ugrások. Azt gondolom, mindenki csupán apró részeket tehet hozzá (az autóhoz) az egész szezon folyamán. Legalábbis remélem” – bizakodott Fernley.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 force india spanyol nagydíj formula-1 f1 fejlesztések bob fernley