2013. máj 08.

F1 Berger szerint Räikkönen nem harcol idén a címért, mert a Lotus elvérzik a fejlesztési versenyben

írta: FormaNet
F1 Berger szerint Räikkönen nem harcol idén a címért, mert a Lotus elvérzik a fejlesztési versenyben

Nem meglepő az a kijelentés, mely szerint az idei bajnokság egyik nagy esélyese Kimi Räikkönen, ám ez egykori F1-es pilóta, Gerhard Berger szerint a Lotus nem rendelkezik olyan anyagi forrásokkal, mely biztosítaná a jégember számára az E21 egész szezon során történő fejlesztését, ezért kétségesnek tartja, hogy a finn klasszis harcolhat a 2013-as világbajnoki címért.

kimi raikkonen_1.jpg

A Formula-1-ben az eredmény számtalan dolog együttes meglétének függvénye, ami azt is jelenti, hogy a folyamatos fejlesztések, maga a fejlesztési verseny, az egyik legfontosabb tényező a szezon végi elszámolásnál. Az esélylatolgatások szinte már az első téli teszt első perceiben elkezdődnek, és a reális elképzeléseknél fontos figyelembe venni egy-egy csapat fejlesztési potenciálját, ami jelentős részben a rendelkezésre álló forrásokon is múlik.

Az idei szezon első négy futamát követően úgy tűnik a Lotus az egyik legnagyobb kihívója a regnáló világbajnok Red Bullnak, és a csapat finn klasszisa, Kimi Räikkönen, mindössze tíz pont lemaradásban, Vettel legerősebb riválisa jelenleg. A jégember és a Lotus E21 jelenleg kitűnik a mezőnyből azzal is, hogy talán a legkíméletesebb a Pirelli idei abroncsaival.

A korábbi McLaren és Ferrari pilóta, Gerhard Berger a jelenlegi helyzetről, és a szerinte várható folytatásról így vélekedett az Auto Motor und Sportnak adott interjúban: „Jelenleg Kimi egy nagyon jó autóban ül. A Lotusnak azonban nincs meg az a pénzügyi ereje, hogy egész évben felvegye a versenyt a Red Bull-lal vagy a Ferrarival.”

„Kényelmetlenné válik majd a számukra, hogy versenyeket nyerhetnek, de a világbajnoki címért nem harcolhatnak."

Az egykor a Toro Rossónál társtulajdonos-csapatfőnökként is tevékenykedő Berger szerint szoros lesz az idei bajnokság, mely végül Fernando Alonso és Sebastian Vettel között dől majd el.

Az osztrák szakembert az idei, némiképp ellentmondásos gumihelyzetről is kérdezték, melyről sokan úgy vélik, hogy a változtatás a Red Bullt segíti, erről Berger így vélekedett: „Kétféleképpen is nézhetjük ezt. Alapvetőn ez mindenki számára azonos, de ha jobban a gumik után nézünk, azok mindig is problémát jelentettek, bár talán nem volt ennyire jelentős, mint jelenleg."

000 facebook_banner.jpg

„Másfelől viszont kissé feleslegessé válnak az autók, és motorok fejlesztésekre fordított milliók, ha ennyire meghatározó az abroncs szerepe. És ha az a legjobb, és az a győztes, aki a legjobban tudja az abroncsokat kímélni, akkor az probléma. Mindent el lehet túlozni. Azt gondolom, a 2012-es év jobb kompromisszum volt” - vélekedett az egykori F1-es pilóta.

 

FormaNet

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 motorsport kimi raikkönen gerhard berger formula-1 f1 pénzügyek