2013. máj 11.

F1 Massa végzett az élen a Spanyol Nagydíj utolsó szabadedzésén

írta: FormaNet
F1 Massa végzett az élen a Spanyol Nagydíj utolsó szabadedzésén

Felipe Massa volt a leggyorsabb a barcelonai harmadik szabadedzésen, míg csapattársa,  a hazai futamára készülő Fernando Alonso most még megelégedett a hatodik legjobb idővel. A brazil pilótát Kimi Raikkönen követte, mindössze hatezredes lemaradással, a harmadik Mark Webber lett.

Massa.JPG

A péntek reggelihez képest sokkal kedvezőbb időjárási körülmények mellett kezdődött meg a Spanyol Nagydíj időmérő előtti utolsó szabadedzése. Enyhe felhősödés ugyan volt a pálya körül, de a meteorológusok nem jósoltak esőt.  A levegő és az aszfalt hőmérséklete egyaránt 21 fokos volt.

A pilóták közül sokan már az első percekben a pályára hajtottak az installációs körre, Paul di Restát, Daniel Ricciardót, Adrian Sutilt szinte azonnal követte a Ferrari két pilótája is.

Alonso a felvezető körében nem felejtette el, integetéssel üdvözölni népes hazai rajongótáborát.

A negyedik percre három pilóta, Raikkönen, Pic és van der Garde kivételével mindenki kint volt a pályán.

Az első mért időket a Mercedes pilótái futották meg, Hamilton 1.28,350-es idővel, míg Rosberg 1.29,466-os köridővel kezdte meg a munkát. Az ezüst nyilak magas üzemanyag terheléssel futottak, így nem véletlen, hogy Pic, van der Garde, és Gutierrez is rövidesen eléjük kerültek.

A 14. percben Esteban Gutierrez beállította az addigi legjobb köridőt, 1.25,013-al.

Negyed óra elteltével még csak hat pilótának volt mért köre, a mezőny jelentős része a beállításokkal volt elfoglalva.

A 18. percben megérkezett Sebastian Vettel, és egy 1.23,920-as idővel azonnal az időtabella élére ugrott. Ez az idő még több mint egy másodperccel volt rosszabb a tegnapi legjobb körénél.

A 21. percben Kimi Räikkönen is hozzákezdett a körözéshez, azonnal beállítva az addigi legjobb időt, 1.23,152-t, ám szinte azonnal megelőzte francia csapattársa, Romain Grojean 1.23,042-es köridővel. Ekkor a kér Ferraris pilótának még nem volt mért ideje, ahogy a két McLaren versenyzőnek sem.

Alonso első mért köre a 25. percben azonnal a tabella élére repítette a spanyolt, 1.23,006-al, ami csak két tizeddel maradt el Vettel tegnapi legjobbjától.

Relax napszemüveg

A Mercedesek folytatták a hosszú etapot, a félidőhöz közeledve Hamilton a 13. körénél tartott a bokszból kihajtást követően.

Rövidesen Felipe Massa is csatlakozott az élbolyhoz, ezzel megkezdve saját programját, 1.23,301-es idővel akkor a negyedik leggyorsabb pilóta volt a pályán.

Félidőben a McLarenek is rendelkeztek már mért idővel, Button a 9., míg Pérez a 22. időt futotta akkor. Pérez munkáját felfüggesztési probléma hátráltatta, ami miatt négy kör után ismét kiállt a bokszba.

A 34. percben a két Mercédeszes pilótának már dupla annyi köre volt, mint a mezőny nagy részének.

A McLaren látszólag továbbra sem találta az autó sebességét.  Button lemaradása a listavezető Alonsóhoz képest  a 35. percben még több mint egy másodperc volt.

Eközben a Red Bullok újra pályára hajtottak, ugyan azokkal a kemény abroncsokkal, mellyel előzőleg kihajtottak a bokszba.

A visszajátszásból egyértelműen kitűnt, hogy Pérez fékcsöve sérült meg, amikor áthajtott a rázókövön, a 16-ois kanyarban.

A negyvenedik percben a sorrend nem változott, Alonso, Grosjean, Räikkönen, Massa, Vettel, Webber, di Resta, Vergne volt az első nyolc sorrendje.

A közepes keverékek elsőként Nico Rosberg Mercedesére kerültek fel, 20 perccel az edzés vége előtt. Őt követi csapattársa Hamilton, majd Alonso, és ezt követően egyre több autóra kerül fel a lágyabb abroncs.

Alonso 1.22254-es idővel megfutja a hétvége addigi legjobb idejét, őt követi Hamilton, akinek a lemaradása akkor több mint fél másodperc volt. Rosberg egy tizeddel lemaradva harmadikként követi csapattársát.

Alonso közepes abroncsokon futott addigi legjobb köre, 0.752 másodperccel volt jobb, mint a kemény keveréken megfutott leggyorsabb köre.

000 facebook_banner.jpg

13 perccel a vége előtt a McLarennek sikerül Pérez autóját megjavítani, így ismét pályára hajthatott a mexikói, és egy 14. helyre elég időt futott pályára hajtását követően.

Tíz perccel az edzés befejezése előtt az első nyolc sorrendje, Alonso, Hamilton, Rosberg, Grosjean, Raikkönen, Massa, Vettel, Webber volt.

Raikkönen azonban az 51. percben megfutotta az addigi legjobb köridőt, bement 1.22 alá, 1.21,907-el, és az élre állt.

Pérez autójával további gondok akadtak, a fékcső után a szervo kormány akadályozta edzését.

Hét perccel az edzés vége előtt Webber megérkezett a finn mögé másodiknak, valamivel több, mint egytizedre, lemaradva.

Az edzés végére úgy tűnt, elkezdődik a tűzijáték. Felipe Massa a közepes keverékeken az élre ugrott, hatezreddel megelőzve Raikkönent, ám végül senki sem múlta felül a brazil pilóta 1.21,901-es idejét, mely kilenctizeddel jobb eredmény Vettel tegnapi legjobbjánál.

A harmadik szabadedzés eredményei:

3.edzés táblázat.JPG

Szöveg és fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 motorsport autosport felipe massa spanyol nagydíj formula-1 arcelona