2013. máj 12.

F1 Ecclestone heteken belül a vádlottak padjára kerülhet - A lét lehet a tét

írta: FormaNet
F1 Ecclestone heteken belül a vádlottak padjára kerülhet - A lét lehet a tét

Nagy volt a csönd az elmúlt hónapokban Bernie Ecclestone körül, a megvesztegetési botrányként ismertté vált ügy kapcsán. Úgy tűnt, hogy az F1 vezére akár el is kerülheti a büntetőeljárást, ám a német nyomozó ügyészek precíz és állhatatos munkája nyomán, sajtóértesülések szerint akár már május végén gyanúsítottá válhat. A nyomozóhatóságot egyáltalán nem zavarta az a tény, hogy Európa egyik leggazdagabb üzletemberének viselt dolgai miatt kellett vizsgálódniuk.

Ecclestone és Gribkowsky.jpg

A német Süddeutschen Zeitung a napokban arról számolt be, hogy végéhez közeledik az a vizsgálat, mely arra volt hivatott, hogy feltárja Bernie Ecclestone szerepét, és érintettségét a Formula-1 részvényeinek 2006-os eladása körüli megvesztegetés ügyében.

Az ügy állásáról az elmúlt két évben folyamatosan beszámoltunk, és az információk alapján szinte teljesen egyértelműnek látszott, hogy a német hatóságok nem fogják futni hagyni a fehér lovagot. Az eset addigi főszereplője, az egykori bankár, Gerhard Gribkowsky tavaly nyolc és félév börtönbüntetést kapott (erről itt olvashattok) miután a bíróság bizonyítva látta, hogy pénzt fogadott el Bernie Ecclestone-tól azért, hogy alul értékelje az F1 részvényeit, ezzel jelentősen megkárosította bankját, a Bayerische Landesbankot, míg kedvező helyzetbe hozta az Ecclestone által támogatott vevőt, a CVC Capitalt.

A rendkívül szövevényes ügyben a nyomozás igen hosszú időt vett igénybe, közben Ecclestone-t tanúkét többször is meghallgatták, ráadásul az F1 ura többször saját magával is ellentmondásba keveredett. Először még a Gribkowsky-nak történt kifizetés tényét is tagadta, utolsó védekezésül viszont már azt állította, hogy a bankár megzsarolta, és ezért volt kénytelen fizetni.

Süddeutschen Zeitung most arról értesült, hogy a nyomozás befejezését követően, akár már május végén vádat emelhetnek a fehér lovag ellen, és ha ez megtörténik, júliusban elkezdődhet a bírósági eljárás is a büntetőügyben. Ez pedig alapjaiban rázhatja meg a száguldó cirkuszt, mind pénzügyi rendszere vonatkozásában, mind pedig a széria stabilitását illetően. Jelenleg ugyanis nincs olyan utód, aki képes lenne átlátni a Bernie Ecclestone által 1981 óta épített rendszert, mind a kapcsolatok, mint a pénzügyek és szerződések tekintetében.

Ecclestone az elmúlt két évben úgy tűnt, nem érezte veszélyben magát (legalábbis az ügy kapcsán tett kommunikációja erre utalt), de talán nem volt véletlen, hogy tavaly, a Német Nagydíj idején fontos dolga miatt csak a lakóbuszát küldte el a versenyre.

Az sem lehet véletlen, hogy az F1 részvények tőzsdei bevezetése tavaly vált rendkívül fontossá, ráadásul egy ázsiai ország tőzsdéjén. Talán az sem minden ok nélkül való, hogy miután a tőzsdei bevezetés a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt meghiúsult, az addigi főrészvényes (67%-os tulajdoni hányaddal) CVC Capital tőzsdén kívül értékesített két tranzakcióval jelentős mennyiségű pakettet.

Mindeközben Bernie Ecclestone próbált jófiúként segíteni a rászorulókon, ami addig nem volt rá jellemző. Munkálkodott a bajba jutott német pálya, a Nürburgring pénzügyi megmentésén, és egy Londoni Nagydíj ötletével előrukkolva szerette volna városa idegenforgalmát fellendíteni úgy, hogy saját pénzből valósította volna meg a beruházást. Nem szabad elfelejteni, hogy a Brit Adóhatóság ígéretet tett a FOM vezérének, hogy amennyiben Németországban vád alá helyezik, úgy ők is alaposan utánanéznek a milliárdos üzletember pénzügyi dolgainak.

Miután Ecclestone-nak  az Egyesült Államokban is van esélye egy eljárásra, az ottani versenyhivatal vizsgálata alapján, összefüggésben a német üggyel, most éppen a New Jersey-i versenyen próbál segíteni, komoly pénzügyi befektetéssel, sőt újabb versenyt szeretne az országban.

Relax napszemüveg

Amennyiben a fehér lovagot vád alá helyezik, úgy jó esély van arra is, hogy komoly büntetéssel záruljon az ügy, figyelembe véve, hogy Gribkowsky több mint nyolc év börtönt kapott. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat. Nem csupán arról van szó, hogy kiesik a gyeplő a kezéből - mert azt talán még lehet helyettesíteni - ám az a mechanizmus, ahogy az F1-et az elmúlt évtizedekben irányította, más számára nem elsajátítható. Ráadásul a sport megítélése is rendkívül megromolhat, ami az eddigi támogatók bizalmának megrendüléséhez, és a jövőbeli jelöltek elfordulásához vezethet. Ezek pedig komoly pénzeket vehetnek ki a széria kasszájából.

Ebben az esetben a tőzsdei bevezetés sikere is kérdéses, ami szintén tovább ronthatja az F1 gazdasági stabilitását. A Mercedes nem véletlenül nem akarta sokáig aláírni a Concorde Egyezményt Ecclestone-nal, egyéb vitás kérdések mellett. A németek úgy gondolták, nem tesz jót a cégnek egy olyan szériában elkötelezni magukat, melynek első számú vezetőjét éppen a cég anyaországában ítélhetik el pénzügyi bűncselekmény miatt.

000 facebook_banner.jpg

A tét hatalmas, a kilátások kedvezőtlenül alakulnak.

Jelenleg már úgy tűnik, nem az a legfontosabb kérdés, hogy mi lesz Bernie Ecclestone-nal, hanem az, hogy a Formula-1 résztvevői felkészültek-e arra, hogy egy kedvezőtlen végkifejlett esetén egybe tartsák a szériát, és évtizedekre képesek legyenek annak jövőjét biztosítani mind pénzügyi, mind az egész rendszert átfogó jogi, és szerződéses garanciákkal. Ez pedig nem lesz kis feladat Eccelstone 30 éves, kőbe vésett rendszere után. Bekövetkezhet az, amitől mindenki félt, mégpedig, hogy a lét a tét.

Az ügy kapcsán további cikkeket itt olvashattok:

Nem kizárt, hogy Ecclestone nagy bajban van - nem zörög a haraszt

Ecclestone és az ellentmondások a CVC ügyben

A bankárt nyolc és fél év börtönre ítélték - az ügyészek szerint Ecclestone a bűntársa

A londoni verseny, és ami mögötte van - Ecclestone hirtelen hazafi lett?

F1 Ecclestone menti meg a Nürburgringet?

F1 Ecclestone maga helyett csak lakóautóját küldte Hockenheimbe

FormaNet 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 megvesztegetés bernie ecclestone formula-1 gribkowsky