2013. máj 17.

F1 Egyeseknek igen szelektív a memóriájuk - A Ferrari suttogó lova ismét színre lép

írta: FormaNet
F1 Egyeseknek igen szelektív a memóriájuk - A Ferrari suttogó lova ismét színre lép

A Pirelli-vitát, konkrétan a legutóbbi Spanyol Nagydíj négykiállásos stratégiáját kritizáló megjegyzéseket a Ferrari sem hagyta szó nélkül. Az ironikus hangvételéről híres, Suttogó ló álnév mögé bújtatott szerző a csapat weboldalán néhány régi versenyt felelevenítve rávilágított arra, hogy a több bokszkiállás sikeressége egyáltalán nem újkeletű, sőt a manapság hangosan kritizálók is nyertek már eggyel több kerékcserével, nem is olyan régen. A suttogó szerint néhány embernek igen szelektív a memóriája, és leginkább attól függ az emlékezést irányító agysejtek működése, hogy éppen milyen eredményt érnek el az adott pályán. 

Ferrari.jpg

A Scuderia Ferrari Suttogó ló álnév mögé rejtőzködő írója nem kicsit cinikus legújabb szerzeményében egyértelműen a Red Bull csapatát vette célkeresztbe, akik 2011-ben Barcelonában és Isztambulban is az eggyel több kiállás mellett döntöttek, ami végül jó döntésnek bizonyult. A szerző nem feledkezett meg ezekről a versenyekről, sőt egy 2004-es nagydíjat is felelevenített, ahol a többkiállásos nyerő stratégia még dicséretet érdemelt, nem pedig kritikákat. 

"Nehéz idők járnak a rossz memóriával rendelkező emberekre. Talán mert ez a rengeteg információ, ami manapság rendelkezésünkre áll, azt eredményezi, hogy az emberek túl hirtelen beszélnek, elfelejtve dolgokat, amik nem is olyan régen történtek. Vagy talán kissé szelektíven működnek a memóriát irányító agysejtek, attól függően, hogy azok tulajdonosa éppen milyen eredményt ért el a pályán.

Klasszikus példa erre a jelenlegi, kiállások számát firtató saga. Ezek a hangok arról szóltak, hogy különböző csapatok – akik közül néhányan dobogóra álltak, míg mások messze kerültek ettől – négy bokszkiállást teljesítettek a Spanyol Nagydíjon, ezért nehéz volt követni a versenyt.

Kár, hogy ezek a derék lelkek két évvel ezelőtt csendben voltak, amikor ugyanezen a pályán, illetve Isztambulban a hat dobogós versenyző közül öten ugyanannyi bokszkiállást hajtottak végre, akárcsak Alonso és Massa múlt vasárnap a Spanyol Nagydíjon.

A tény az, hogy semmi újdonság nincs abban, hogy ennyi kiállással is meg lehet nyerni egy versenyt, még úgysem meglepő, ha nem számítjuk bele a változékony időjárási feltételek miatti kiállásokat. Emlékezzünk csak 2004-re, amikor Michael Schumacher megnyerte a Francia Nagydíjat, köszönhetően annak, hogy a három kiállást később négyre módosították. Ez volt a kulcsa annak, hogy a többszörös világbajnok megelőzze az akkor renault-s Fernando Alonsót, aki háromkiállásos taktikán volt. Jól emlékszem, hogy azon a napon megdicsérték a stratégiánkat és a gumiszállítót, mivel lehetővé tették, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az autónkból.

Manapság azonban úgy tűnik, szégyenkeznie kell annak, aki olyan stratégiát választ, melynek célja, hogy a legtöbbet hozza ki abból a csomagból, ami a rendelkezésére áll. Mindemellett ha ez a választás számunkra szimulációk alapján már pénteken világossá válik, mi a fenének kellene zavarban lennünk azok miatt, akik más irányba mennek el, és ezt a versenyen megbánták?"

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari forma-1 formula-1 suttogó ló